Thursday, January 19, 2012

oh penyakit LUPA pergilah JAUHHH


salam semua

akhir2 ini akak akui .. daya ingatan akak ada sedikit lemah .. ekekek lemah ke ?? ahhaha kena ngaku lah kannn .. tapi tidak lah melampau sampai lupe semua .. haa nak menceritakan yg akak sejak akhir ini , ada aje yg akak terlupa .. bila org dah pesan .. kena tulis .. x tulis leh x hinggat lakk .. bila dah tulis tuu , dah buat , ada je yg salah .. adehhhh risau bila semua ini menganggu perjalanan kehidupan harian akak .. huhuh .. 

memang akak ada amalkan memakan kismis doa .. dah macam budak nak belajar lakk lagaknyee .. sbb akak makan beria lebih dari anak2 yg makan ekekek .. tulahh .. tapi x salah kan utk kita berusaha .. sbb yg susah bukan org lain tapi diri sendiri .. huhuh

meh akak share sedikit info pasal makanan2 yg boleh membantu kita menguatkan minda dan sistem saraf kita ..


Utk menguatkan daya ingatan, dgn rahmat & sayang Allah SWT, kita dikurniakan makanan yg baik & dpt menguatkan sistem saraf kita. Diantara jenis makanan yg boleh meningkatkan fungsi ingatan adalah: -

- Buah anggur hitam
- Madu lebah
- Halia
- Buah badam
- Susu
- Air zam zam
- Kismis
- Jus karot & madu
- Epal ( ada sesetengah pendapat cakap epal masam , so x elok utk minda .. hurmmm )
- Kurma
- Ikan tuna
- Tempe
- Air soya

rujukan :
http://www.izoblog.com/for-your-info/lagi-khasiat-kurma-kismis-dan-madu
http://tenagadalaman.wordpress.com
tugasan 2 pelajar kursus makanan dan teknologi (SHF 3303)



atau adakah kerana faktor usia ???
huhuhuhu


22 comments:

  1. ada org ckp epal hijau xelok utk otak...tataw la betul ke x.

    ReplyDelete
  2. lg 1 tomato...sebab dia masam ada org tua ckp jgn selalu makan nnti cepat lupa huhuuhhhh

    ReplyDelete
  3. saya rasa bukan sebab faktor usia ni kak...akk muda lagi kot..hihi..

    byk sgt keje kot...byk sgt benda nak kena fikir.tu yg kdg2 miss out satu dua perkara tu :D

    ReplyDelete
  4. Banyak fikir pun boleh membuatkan kita jadi pelupa. :)

    ReplyDelete
  5. ada jadi faktor usia kan..sebab bila dah tua memang otak kita proses slow skit tak seperti kita muda..hehehe..tapi masih ade beberapa petua macam yang akak post untuk menambah daya ingatan..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  6. jgn kata akk je.rara pon sama kak.rara punye nynyuk mengalahkan org tua kak.tp tak tu ag.hehe

    ReplyDelete
  7. banyak menda yang kita kena dok pkir tu pasal ada sesetengah perkara yang kita lupa. mana dgn keja kat ofis lagi, urusan rumah tangga lagi, urusan sekolah anak-anak lagi. kengkdg akak pun lupa

    ReplyDelete
  8. perempuan kan banyak kerja kena buat, banyak benda nak difikir, sebab tulah cepat lupa kan..

    ReplyDelete
  9. Nurul pun skrg nie memang mudah lupa......usia dah meningkatkan...

    ReplyDelete
  10. yang dalam senarai tu semua saya suka..kecuali air soya..
    heheheh..boleh la makan semua ni nanti...
    terutamanya tempe..:p

    ReplyDelete
  11. patutla saya asyik lupa.... semua yang kat atas ni takde dalam senarai menu saya... huhuhuhu... kena berubah ni... thanx info kak...

    ReplyDelete
  12. risau gak kan..

    akak now consume ALPHA LIPID.. Hope usaha ini dapat membantu..

    ReplyDelete
  13. yeyyyy!! pop up komen telah kembali!! saya pun telah kembali di sini kak...hehe..


    kak, saya dari dulu lagi mudah lupa kak, sampai kena marah ngan hubby sbb pelupa sgt...huhu...

    ReplyDelete
  14. kalau tak mau jadi pelupa kene byk membaca...insyaallah daya ingatan jd kuat...

    ReplyDelete
  15. nice info kak...nak amalkan jugak la...;)

    ReplyDelete
  16. sya suka soya, tempe, jus carot.. kismis.. yg lain2 tu biasa2 aje tp kerap juga menjadi santapan dan hidangan diwaktu makan...

    ReplyDelete
  17. ha'ah3 laa kak..ad org ckp epal xelok sgt utk minda..mcm mane ye? :P

    ReplyDelete
  18. saya pun pelupa kak...dlm henbeg duk bawak buku nota sokmo...kena lebih mkn kismis la dih? tq info kak...

    ReplyDelete
  19. eB kalo sebok namer sendiri pn leh luper. hu3

    ReplyDelete
  20. alamak..kak ieda saya pun mengalaminya...huhuhu

    ReplyDelete
  21. yg laen boley makan kak..tp kalo susu tue, mmg dr dl ag xley nk go on..hukhuk

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...