Monday, January 2, 2012

KAKAK mudah merajuk HATI ~ x mahu kakak terus MENGEMUK


salam semua

kalau cerita pasal anak sulung akak nie .. macam2 hal .. tapi menyenangkan .. betul lah orang cakap , anak sulong nie memang menyejukkan .. x tahulahh nie masih kecik .. besar nanti akak x tahulah kan .. tapi nina anak akak nie selalu merajuk hati ngan akak .. kadang2 tuu x semena2 dia senyap dan menangis .. kenapa pula .. rupanya merajuk ngan akak sbb marahkan dia .. padahal bukan marah ape punn tegur aje .. ekekek , 

adakalanya lucu .. kalau bab2 menolong nie dia kurang suke .. berbanding sabriena .. anggah tuu x yah cakap , dia memang suke membantu .. sampai naik rimas pun yee ekekek

masa nie tolong panaskan nasi grg dlm kuali .. saje amik gamboor dia ..
akak selalu pesan dia , " jgn makan banyak2 akak .. nanti akak gemuk x cantik .. malu ngan kawan2"  .. bukan ape .. dlm hati akak nie tuhan je tahu .. risau memang risau sgt2 bila anak dara akak nie gemuk , takut dia juga yg akan malu nanti bila jadi bahan ejekan kawan2 .. 

hurmm bila selalu di tegur dia mudah berasa ati .. dia x akan menjawab tapi dia senyap dan tiba2 mengalir air mata .. huhuh apalahh daya ibu nie nakkk
ibu buat semua ini demi kebaikan mu , mgkin skrg kakak tidak sedar itu semua..

ada orang cakap biar lah dia makan ... tgh berselera ..
dah lama akak biarkan dia makan , adakalanya akak kawal sedikit demi sedikit .. ada juga yg cakap nanti dia dah besar , dia akan tahu nanti , dia akan rasa malu dan akan kawal pemakanan dia .. 

tapi sehingga ke hari ini , nina x nampak macam boleh mengawal pemakanan dia .. dia memang selalu berselera .. di sekolah punn dia x kesah dengan kawan2 dia .. dan x pernah pula akak mendengar aduan  dari dia mengenai ejekan kawan2 dia .. sooo ?? yg mana akak kena percaya dan ikut .. 

biarkan @ kawal ???

demi kebaikan dia , memang dari skrg akak mengawal pemakanan dia , risau penyakit lagi huhuh .. biarlah org nak kata akak menyekat makan minum dia .. sedangkan mereka x tahu , yg menanggung adalah dia dan akak sebagai ibunya nak2 skrg nie musim hujan huhuh lagilahhhh ..

apa pandangan uolsss ??



30 comments:

  1. kawal selagi boleh kak, bukan kita tak bagi makan pun, akak bagi tapi dalam masa yang control okeh..iallah lama2 dia ok

    ReplyDelete
  2. kawal sedikit demi sedikit..jgn berenti mendadak..mgkn x dpt diterima mereka t...kanak2x mudah sensitif ble ditegur...kte kena jd shbt selayaknya dgn diaorg dulu. terkdg nasihat dr kwn & cikgu selalu mudah didengar murid berbanding parent...tu yg parent sellau mtx tlg cikgu nasihatkan...kanak-kanak ni klu dgn cikgu selalu dia mengadu jujur..tp kte sbg guru menangani dgn nasihta yg baik....ada kebaikan akak kawal berat dia ...takut obes dan penyakit.....sy sokong tindakan akak...tp kena cara berhemah. gd luck kak

    ReplyDelete
  3. Sokong akak...Teguran kena berterusan kak..lemah lembut dan berhemah.Berbadan besar ni.. takut nanti bila berterusan mcm tu..dia sendiri akan mula merasa rendah diri nanti.

    ReplyDelete
  4. sebaiknya kawal lah kan kak..bukan apa yang kita risaukan tentang sakit jer..mungkin sekarang dia belum rasa lagi..kot bila besar hilang keyakinan diri pula..teruskan usaha k.ieda..:)

    ReplyDelete
  5. Ieda...dulu anak kawan saya lagi besar dari nina...tapi kan bila dia dah masuk form 1, dia pandai diet sendiri coz nak nampak cantik macam2 kawan2 pompuan yang lain...so sekarang ni macam tak percaya pulak tengok dia...dah slim ngalahkah model...

    ReplyDelete
  6. rasanya memang elok di kawal ieda. Betul, takut dia rasa rendah diri sendiri bila sampai masanya nanti.

    p/s: tahun baru , wajah baru blog ieda ni ya..:)

    ReplyDelete
  7. Anak ni jiwanya halus kan kak?! Selagi blh kawal akak cuba kawal.. Insya'allah dia dh remaja nnt lain pulak.. ;)

    ReplyDelete
  8. Susah jugak yer sis..
    sy dulu pon mcm anak akak jugak..bila mak & abah tegur x nak dgr. tpi bila masuk sek men baru lah nak menyesal..time tu tak berguna dah.

    ReplyDelete
  9. akak, lebih baik akak kawal cara pemakanan dia. maybe akak blh masak jenis makanan yg sihat dgn cara tue blh elakkan dari penyakit. sbb tak smua org badan besar tak sihat dan tak semua org kurus tue sihat kan kak?

    ReplyDelete
  10. kak..
    lya pon ada ank sedara y kuat mkn n saiz dia mmg besar.. Mmg tegur skmo dlu.. tp bila tgur dia merajuk n macam2.. Last2 biarkan jer... tp try kawal slow2..

    Tp skarang..bila smpai waktunya.. bila dah msuk ke skolah mnengah.. satu perasaan tu muncul dengan sendirinya.. Perasaan nk cantik n mcm2.. mmg lumrahkan.. jd time ni dia akn dengan sendirinya cuba utk jd cantik.. alhamdulillah.. ank sedara lya skarang dah x berisi mcm dulu.. dia tu tinggi.. bla dh krus nnti msti cantik mcm model..hehe..

    pd pndapat lya la.. sampai waktunya nnti.. kakak dgn sendirinya akn ada perasaan ingin cantik.. tp skarang kak dh blh ajk dia jogging.. just jalan2 pusing taman jer.. slow2..

    ReplyDelete
  11. @mia-ina tkasih mia .. sesungguhnya bukan mudah sebenarnya ..

    ReplyDelete
  12. @ibh yelah dik .. memang selalu berjaga2 dlm hal pemakanan dia nie huhuh

    ReplyDelete
  13. @Prettywrite tkasih dik .. tulah bila difikirkan memang risau takut dia hilang keyakinan dan membawa diri .. bila dah tahu rasa malu kan

    ReplyDelete
  14. @ZalinZalina huuhu ieda risaukan itu juga .. risau kalau sampai ke tingkatan 1 dia still macam tuu , sbb kami ada saudara mara yg kekal gemuk sampai skrg huhuh sedih .. skrg dia jarang kuar rumah kerana malu .. sgt2 gemuk lebih gemuk dari syanie huhuhu

    ReplyDelete
  15. @~ yus ~ tulah .. thanx yus ;)
    aah ubah sikit2 je .. x pandai pun yuss , nie je mampu ;)

    ReplyDelete
  16. @Salina@IbuAqil thanx ina .. akak sedang cuba sedaya upaya .. ada kalanya akak dah letih rasanya .. tapi akak memang x leh putus asa kan ;)

    ReplyDelete
  17. @wida huhuhu masa akak kecik2 baya dia , memang akak gemuk tapi tidak lah segemuk anak akak nie .. tu yg membuatkan akak risau ..:(

    ReplyDelete
  18. @misz_eyza ye dikkk kurus dan gemuk x semestinya x der penyakit , tapi kena tgk kelebihan dia .. risiko lebih tinggi kepada yg berbadan gempal kan ;(

    ReplyDelete
  19. @LYAfrina hurmmm thanx lya .. akak cuba dan cuba selalu .. skrg nie nenek dia yg akan ajak dia jogging tiap2 petang .. harap2 usaha akak selama ini berhasil ..

    risau sgt2 bila duk fikir baju yg kami tempah utk sek x muat dia nak pakai huhuhu

    ReplyDelete
  20. @Huda tkasih dikk .. insyaallah harap usaha akak nie z sia2 .. ;)

    ReplyDelete
  21. selagi boleh kawal eloklah dikawalkan kak...takut nanti bila besar sikit dia rasa rendah diri..

    ReplyDelete
  22. pendapat izan pun lebih kurang sama juga dgn kawan2 yg lain kak... kawal pemakanannya dari skrg. lebihkan makanan berkhasiat n sihat, kurangkan makanan segera n siap diproses ie: frozen food.

    akak boleh slow talk dia... mungkin lama2 nnti dia akan faham...

    ReplyDelete
  23. Ieda nampak tak anak kakak Yasmien. Badan dia mula naik masa umur 3 tahun hinggalah 9/10 tahun. Kakak dietkan dia start umur 10 tahun sebab perut dah buncit. Kalau sekolah bawa sosej/roti dulu goreng ganti separuh dan rebus. Kalau dah makan nasi, nak makan lagi ganti makan cereal. Letak buah-buah yg dia suka lebih sikit. Fresh milk rumah kakak tak pernah miss so gantikan sebagai alas perut.

    Sekarang walau dia lebih besar dari kakak dia tapi nampak dah tak ada org kata dia gemuk lagi. This year (13 tahun)duduk asrama harap bolehlah lagi dia berdiet...

    ReplyDelete
  24. @LiLy @ MumMyQiStInA tulahhh kena kawal dari skrg kan .. tkasih dik ;)

    ReplyDelete
  25. @Izan Ishak hurmm tulah yg frozen tuu dlm sebulan sekali je .. sampai anak2 yg lain punn x merasa huhuh

    thanx dikk ;)

    ReplyDelete
  26. @Kakzakie oo yasmin .. saya x perasan dia sihat kak .. tgk dia ok .. rupenya ada history macam nina

    huhuh harap nina macam tuu , risau juga lah kak .. ermm dia duk asrama cabaran lagi besar .. harap dia dpt sesuaikan diri .. insyaallah kan akak ;)

    ReplyDelete
  27. selagi selera dia ada kak...tp slow2 lah kak...

    ReplyDelete
  28. good luck ibu...
    sy ade sepupu dr baby smpi skrg (20thn) bdn die mmg the biggest... tp last year.. terminat dgn sorang awek... die try utk turun berat... raya aritu tu sejak dr kecik x pernah tgk die 'kecik' last2 dpt gak tgk... dh turun dah...
    klu ingt kn die ttg ksihatan agak2 jalan x???

    ReplyDelete
  29. akak kena kurangkan portion nasi yang dier makan kalau 1 senduk jadikan separuh...n kurangkan makanan bergoreng atau berlemak...

    ReplyDelete
  30. memang sudah nak kawal selera anak2 tengah membesar ni.. samalah ngan anak2 akak.. semuanya kaki makan.. apa yg akak buat.. bila masak.. msk ngam2 je utk 5 org mkn dengan kuantiti yg takleh bertambah dah.. hihi..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...