Friday, January 6, 2012

indahnya CIPTAAN ALLAH ~ keheningan senja


salam semua

salam jumaat yg indah .. jommm menjamu mata dipagi2 yg mulia ini ;) gambar diambil di riverfront pekan ..





Proses pembentukan alam ini berlaku secara bertahap-tahap selepas dari pemishan itu. Hal ini seperti yang disebut di dalam alQuraan yang bermaksud;

"Kemudian Dia menuju kepada penciptaan langit dan langit itu masih merupakan asap lalu Dia berkata kepadaNya dan bumi, Datanglah    kamu keduanya menurut perintahKu dengan suka hati atau terpaksa     keduanya menjawab 'kami datang dengan suka hati'      Maka Dia menjadikan tujuh langit dalam masa dua masa dan Dia  mewahyukan pada tiap-tiap langit urusannya. Dan kami hiasi langit    yang dekat dengan bintang yang cemerlang dan Kami perliharanya     dengan sebaik-baiknya. Demikianlah ketentuan yang Maha Perkasa lagi Maha Mengetahui." 
                                                                    Fushilat        :     11-12

Melihat keindahan alam semulajadi ini, hati terpaku dan merasa amat hebat dan uniknya ciptaan Ilahi yakni Allah yang maha esa. Lihatlah sekeliling, kita akan melihat keindahan dan cantiknya bunga-bunga di mana-mana, kehijauan dan rimbunan dedaun hijau dan becorak amat menghiburkan jiwa nurani, bukit disana-sani dihiasi oleh pepohon hijau. 
Pohon hijauan inilah yang membekalkan kita oksigen agar dapat bernafas dengan segar setiap hari.



17 comments:

  1. saya suka lihat keindahan, bersyukur, duduk di bumi yg indah...
    tenang tgk alam hijau, yg mendamaikan jiwa...

    ReplyDelete
  2. Kejadian yg allah tunjuk di sekeliling kita sebenarnya sebagai petunjuk akan kebesarannya. Dia berkuasa nak mencorak apa saja..

    Cantik gambar yg ieda snap. Kakak suka..

    ReplyDelete
  3. Subhanallah..sgt cantik,tenang je bila tengok gambar tu..:)

    ReplyDelete
  4. Gamabar2 itu sangat memikat perhatian kakcik. :)

    ReplyDelete
  5. Subhanallah..pemandangan yang cantek..Selamat Menyambut Tahun Baru kak ieda.. :)

    ReplyDelete
  6. indahnya ciptaan yang MAHA ESA...

    ReplyDelete
  7. indah nyer ciptaan ALLAH S.A.W..

    ReplyDelete
  8. mmg indah ciptaanNYA kan kak ieda..

    ReplyDelete
  9. aduhai cantik nya ciptaan tuhan...menakjubkan tgk..akak ke yg snap..?

    ReplyDelete
  10. cantik....pandainya k.ieda amek gambar..

    ReplyDelete
  11. indah sgghkan ciptaan Tuhan...

    ReplyDelete
  12. mmg cntik dan indah sgt ciptaan Allah

    ReplyDelete
  13. @Fieza79 aah dikk akak yg snap .. biasa2 aje dik .. ;)

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...