Friday, January 20, 2012

digantung RAMBUT ~ wanita oh wanita


salam semua

salam pagi jumaat , penghulu segala hari yang penuh dengan  kedamaian dan keindahan , semoga anda semua mendapat kerahmatan dalam melayari kehidupan seterusnya .. aminnnn


pic google

Nabi saw. bersabda, “Wahai anakku Fatimah! Ada pun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya di dalam neraka adalah mereka yang tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya”. (HR Bukhari dan Muslim)

Nabi saw. bersabda, "Ada dua golongan penduduk neraka yang keduanya belum pernah aku lihat: (1) Kaum yang memiliki cambuk seperti ekor lembu yang digunakan untuk memukul manusia (penguasa yang zalim). (2) Wanita-wanita yang berpakaian tetapi telanjang (tidak menutup aurat), berjalan dengan berlenggok-lenggok, mudah dirayu atau suka merayu, rambut mereka bagaikan punuk unta. Wanita-wanita tersebut tidak akan dapat masuk syurga, bahkan tidak akan dapat mencium bau syurga. Pada hal bau syurga itu dapat dicium dari jarak yang sangat jauh.” (HR Muslim)

Menutup aurat adalah perintah Allah.



Tidak menutup aurat dengan sempurna adalah berdosa dan merupakan suatu maksiat yang akan dibalas dengan siksaan yang pedih di akhirat kelak jika tidak sempat bertaubat.

Bertaubatlah sebelum terlambat.

sumber : tabarruj


"semoga kita dapat dan sempat untuk memperbaiki diri kearah yg lebih baik kerana waktu tidak pernah menanti kita"


20 comments:

  1. saya mula pakai tudung masa umur dah 20 lebih...Semoga dosa saya diampun kan Allah s.w.t..

    ReplyDelete
  2. insya allah kak, perubahan mmg memerlukan masa dan keinginan sendiri kan...mulakan bertudung selangkah keluar dari rumah walaupun untuk menjenguk ke luar pintu...

    ReplyDelete
  3. Betul kah.. Berubah luar & dlm.. Agar dpt menjadi muslimah yg sejati.. Insya'allah!! ;)

    ReplyDelete
  4. moga kita sentiasa mendapar rahmat dariNya... dan dilindungi olehNya sentiasa.. amin..

    kak... meh join GA saya kak http://www.etiey.com/2012/01/giveaway-lucky-follower-by.html

    ReplyDelete
  5. mudah2an kak, ingatan berguna ni..

    ReplyDelete
  6. Teringin yana nak pakai jubah hitam dan jilbab hitam semua mcm wanita arab..tp belum ckup kuat ke arah itu..huhu

    ReplyDelete
  7. insyaallah, moga kita semua mendapat keampunan, ada setengah org anggap menutup aurat tu setakat menutup rambut je

    ReplyDelete
  8. insyaallah...semoga kite sentiase beringat dengan dosa dan pahala....

    ReplyDelete
  9. terima kasih kak kerana sudi mengingatkan saya.. smg kita sentiasa berubah ke arah kebaikan :-)

    ReplyDelete
  10. perkongsian yang bagus
    thanks kak =)

    ReplyDelete
  11. hurmm...kan..? kdg fieza pun terlalai dgn bnda2 mcm ni..tq kak sbb mengingat kan sesama kita...

    ReplyDelete
  12. Pringatan buat wanita-wanita diluar sana yg masih blm menutup rambut & aurat mereka...semoga diberikn hidayah oleh ALLAH.Aminnnn

    ReplyDelete
  13. Sbg peringatan utk diri sendiri sbb diri pun x smpurna lg dlm bab btudung ni

    ReplyDelete
  14. Semoga kita yg bertudung nie kekal akan menutup aurat selamanya....

    ReplyDelete
  15. bila difikir balik.bukan susah pon nk pakai tudung kan kak.

    ReplyDelete
  16. Walaupun saya sudah bertduung tapi saya masih rasa menyesal kerana masa saya dulu banyak di habiskan dengan dosa..dosa tidak menutup aurat..semoga allah ampunkan segala dosa saya sebelum ini..amin

    ReplyDelete
  17. semoga segala amalan kita diterima olehnya...insyaAllah...

    ReplyDelete
  18. saya start pakai tudung darjah 6 dan sekarang saya 13 tapi kakak saya masih belum memakai tudung walaupun umurnya sudah 20an apa yang saya perlu buat yer?

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...