Monday, January 9, 2012

ANAK " TANGGANG "


salam semua

masih ada lagi segelintir manusia yg bersikap sebegini .. huhuh sedih , kalau bukan orang2 terdekat dari kita , mereka ialah diantara manusia2 yg hidup dalam kemewahan zaman skrg ini .. x pernah bersyukur , malah sanggup meletakkan mak dan ayah di rumah2 kebajikan .. dan paling sedih bila mereka sakit , dihantar ke wad kecemasan dan diTINGGALkan .. :( ... sampai hati mereka .. apa yg membuatkan mereka bertindak sedemikian , hanya allah sahaja yg tahu


KUALA LUMPUR: Bawa ibu atau bapa uzur ke wad kecemasan di mana-mana hospital kerajaan dan ketika pegawai perubatan sibuk membuat pemeriksaan, tanpa mendaftar dan merekodkan butir peribadi waris, si anak perlahan-lahan ‘angkat kaki’. 

Taktik ‘Tanggang’ itu dikesan dilakukan segelintir anak yang sengaja mahu menyisihkan ibu bapa yang sudah uzur daripada hidup mereka, sekali gus meletakkan beban penjagaan 100 peratus ke bahu orang lain.

Cara itu juga dilakukan kerana berpendapat kemungkinan jika dihantar ke mana-mana pusat jagaan warga emas sama ada dikendalikan agensi kerajaan atau badan bukan kerajaan (NGO), mereka akan dikenakan bayaran terutama apabila ibu bapa terlantar disebabkan penyakit kronik.

Naib Pengerusi Pusat Jagaan Siti Nor Aini di Kajang iaitu sebuah pusat penjagaan warga emas yang terlantar, Dr Abdullah Noel Micheal berkata, beliau bimbang perbuatan itu menjadi trend anak zaman sekarang untuk membuang ibu bapa yang uzur kerana menganggap mereka sebagai beban.

sumber : metro

x sayangkah kita pada ibu dan bapa yg telah melahirkan dan membesarkan kita , agaknya x terfikirkah mereka2 yg meninggalkan orang tua di tempat2 begini , bagaimana susahnya mereka nak membesarkan anak2 masing2 dalam kehidupan yg serba susah ini  .. 

huhuh apalahhh yg mereka bayangkan , apakahhh yg membuatkan mereka benci sangat dengan kedua ibu bapa mereka ?? pelik kerana zaman dah semakin moden tapi pemikiran manusia sekarang masih seperti dizaman kuno !

ps : tahniah buat ezani kerana memang masterchef malaysia yg pertama .. akak dah mengagaknya dari awal .. semoga dia terus berjaya ! .. mood hari nie monday blues .. seperti ada sesuatu yg x kena dengan perasaan akak skrg ;( rasa seperti sedih dan sebak .. entah lahhh ...

15 comments:

  1. ada ke macam tu? seramnyaa..

    ReplyDelete
  2. ish.....bederau darah lieya bace kak...ade ke yg mcm tu.....nauzubillah....moga2 kite tak jadi seperti mereka yg lupe jasa ibu dan bapa......

    kite ni, tipon mak ayah kat kampung tanye sihat ke tak....dengar suare tak sihat jek dah buat kite tak senang duduk.....ini kan plak nak tgl mak bapak camtu jek....

    ReplyDelete
  3. ishh tergamak ye dorang bt mcm tu kat mak sendiri..tk dpt dibayang kan....sedih nya..tersentuh..!

    teringat mak sendiri..smpai mati pun takkan penah terpikir nak buang mak ayah...hurmm sayang mak ayah..!

    ReplyDelete
  4. aduh... kenapalah makin ramai anak2 yg jadi tanggang moden skrg ni. takde rasa belas langsung pada ibubapa sendiri. tak takut ke mereka ni dgn balasan dari Allah kat akhirat kelak ye.

    ReplyDelete
  5. orang yang buat macam tu dekat mak ayah sendiri adalah orang yang g**a..tak ada hati perut punya orang..

    banyak2 istifar k.ieda..kadang2 memang akan ada perasaan yang kita tak tahu apa mengganggu kita..harap2 tak ada apa2 akan berlaku..

    ReplyDelete
  6. siannyeeee..
    harap2 sye bukan la jenis mcm tuh kak

    ReplyDelete
  7. hrp2 kita x tergolong org yg mcm tu..amin..

    ReplyDelete
  8. samapi hati dorang buat patents dorang macamtu

    ReplyDelete
  9. Ya-Allah jauhi lah kami dari berada dikalangan anak2 yg derhaka ini....

    ReplyDelete
  10. nape semakin ramai anak2 yg sudah ilang perasaan kasih sayang ni...aduhai...tak terpikir ke nanti anak2 plk wat kt dorang mcm tu...
    ezani mmg best kan kak ieda..

    ReplyDelete
  11. banyak yg berlaku,, agaknya diorg berpegang pada prinsip sayang mak ayah ditinggal-tinggalkan kot.. erm... ntahlah.. anak2.. ingatlah.. apa yg kita buat pada kedua org tua kita pasti kita akan menerima nasib yg sama dari anak2 kita pula.. ingtlah...

    ReplyDelete
  12. tak tau lah kan kak.ikut lah mcm mana korg nk jaga mak bapak.kalau rara insyAllah selagi terdaya.

    ReplyDelete
  13. ada juga yg mcm tu... tak kesian agaknya pada ibubapa mereka sendiri.... diaorg tak ingat yg diaorg pun ada anak ..kena btg hidung sendiri nanti baru tahu

    ReplyDelete
  14. Sedihnya saya baca kak :(
    Ada jugak anak yg sanggup buat mcm ni kan.

    Semoga anak2 kita besok boleh jaga dan saya kita spt mana kita jaga dan sayang diorg. Amin

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...