Tuesday, January 3, 2012

KENA jaga VAGINA kita ~ tips buat kaum wanita


salam semua

dah lama akak x kongsikan tips2 kesihatan kan .. so hari nie nak kongsikan tips utk wanita leerrr .. tips untuk penjagaan vagina kita nie .. semua wanita sedia maklum , penjagaan dan kesihatan vagina sgt2 penting buat wanita , kalau x jaga uhuhuh sendiri mau ingat lahh kan .. 

rasanya semua lebih maklum .. kalau akak memang ada menggunakan air sirih dari kampung untuk membersihkan vagina , Pembersih Herba , dikeluarkan oleh Penawar Ind Sdn Bhd .. sgt2 bagus , dan dah lama akak amalkannya , alhamdulillah tidak menimbulkan masalah setakat ini . Di pasaran sekarang pun dah banyak .. perlu cari dan teliti kandungannye juga , jgn salah pilih .. bahaya ;)


10 TIPS PENJAGAAN KESIHATAN VAGINA

1. pakai suar dalam diperbuat daripada kain cotton - kain cotton baik utk menmyerap peluh , ini membantu wanita daripada lembab yang akan mengakibatkan terkumpulnya bakteria penyebab infeksi dan kegatalan , kjika memakai pantyliner pastikan ia selamat dari sebarang kandungan bahan toksik atau kimia yg merbahaya.

2. Elakkan daripada melakukan hubungan seksual ketika terkena infeksi - elakkan melakukan hubungan kelamin sekirannya anda terkena kegatalan seperti keputihan yang banyak dan berbau , segera dapatkan rawatan dari pakar .

3. Banyakkan makan sayur dan buah2an - banyakkan makan buah2an dan sayuran kerana buah2an dan sayuran mengandugi serat yang tinggi antioksida , membantu dari terkena infeksi di vagina .

4. Jangan gunakan sabun pembasmi kuman atau pewangi vagina - sabun pembasmi tersebut mungkin akan menghapuskan segala bakteria termasuk bakteria baik untuk merata vagina secara semulajadi.

5. Jaga Kebersihan ketika datang haid - wanita haruslah kerap menukar tuala wanita untuk mengelakkan infeksi, cuci vagina dan membuang segala kotoran bagi megelakkan kuman membiak, ia juga mengelak wanita dari berbau datang haid .

6. Keringkan selepas buang air - jgn biarkan alat kelamin kita basah dan lembap dan pastikan ia kering sebelum memakai seluar dalam .

7. Jangan menggaru sekiranya terasa gatal - sekiranya mengalami infeksi , jgn garu kerana ia akan menyebabkan kerengsaan kerana kuku anda mengandungi kuman yg banyak , seeloknya bersihkan ia dengan kin basah menggunakan air suam .

8. Kerap menggantikan seluar dalam - jaga kebersihan dan harus menggantikan seluar dalam dengan kerap 3-4 kali sehari sebaik2nya bagi mengelakkan anda mendapat infeksi .

9. Cuci dengan bersih menggunakan air yg secukupnya - cuci dengan menggunakan air yg secukupnya utk mengelakkan anda terkena infeksi atau keputihan .

10. Jangan memakai seluar yang terlalu ketat - bagi wanita , jangan memakai seluar yang terlalu ketat , seluar ketat akan menghalang udara yang baik .


sumber : gadisdanwanita

ok , selamat mengamalkannya .. ;)



23 comments:

  1. hihi tips yg bagus, perempuan ni mcm2 kena jaga kan kak

    ReplyDelete
  2. thanks kak for sharing this tips :)

    ReplyDelete
  3. kakak nk tny ni.hope akk leh buat 1 entry lagik pasal.

    pencuci V apa yg bagus.
    buah-buahan apa yg akk mkn banyak.
    lagik 1 nk tny kalau kite tak pakai pencuci V,kite pakai sabun mcm kite sabun badan je ok ke sebenarnya?

    ReplyDelete
  4. akak, miss u tooooo! :) haa..tips ni bagus sesgat, kadang kita bleh lupa nak jaga sendri tapi kene jugak beringat kan kak :)

    ReplyDelete
  5. @Cikpuan rara ekkeke , insyaallah dik tupun kena cari sumber yg betul2 membantu .. nanti akak buat sekali lagi ;)

    ReplyDelete
  6. tips yg bagus buat wanita..

    ReplyDelete
  7. errr...mampu bace jer..xleh nk praktikkn..hihi

    ReplyDelete
  8. thanks kak ida... mmg kita ni perempuan yg dah berkahwin ni mmg patut pun jaga...

    btw, dah tukar header baru ek.. :-)

    ReplyDelete
  9. @hawiz ekekek future infoo 4 uu dear ! ;)

    ReplyDelete
  10. @Ieda Al-Habsyi yess dikk beringat tu perlu , akak punn adakalanya lupee ekeke

    ReplyDelete
  11. mekaseh tok info yang sgt berguna ni :)

    ReplyDelete
  12. klw pakai PB tak pe kan?
    sebab nye pb tu mmg ketat gile

    ReplyDelete
  13. @Nana hurmm tu akak x tahu .. kena tgk info2 dlm internet dik , akak x pakai PB jadi x tahu lahh ;)

    ReplyDelete
  14. thanks akak...

    rasanya bila saya makan banyak kandungan gula atau yg manis-manis keputihan kerap berlaku...sejak saya dietkan kak jarang keluar keputihan... so far so gud la campur2 dengan tips akak kasi tu sangat berguna hokehhh...

    ReplyDelete
  15. Info yang sangat2 berguna. Thanks for shareing sis..

    ReplyDelete
  16. SALAM KAK..selamat thn baru ye kak..;)
    dah heading baru ye...cantik
    n tq 4 ur info kak..

    ReplyDelete
  17. Saya pun ada tips gak
    Kaum Hawa! kesihatan anda terancam dengan penggunaan pad jenama biasa yang diperbuat dari kertas kitar semula.
    Tukar sekarang! Kepada pad Lexee berkualiti tinggi dan diperbuat dari kapas.
    https://www.facebook.com/Lexee.Ismail

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...