Thursday, March 31, 2011

indah masjid itu LAMBANG indahnya ciptaan tuhan


salam semua

yg terkahir bagi episod makan angin di KT .. alhamdulillah .. semua ini disimpan rapi sebagai kenangan dimasa akan dtg .. terima kasih kerana sudi membaca dan terus menjengguk blog akak yang x seberapa ini  .. :) 

ok lah lokasi terkahir kami di KT adalah Taman Tamadun Islam ini .. tempat yg x sabar2 utk akak dan keluarga nak singgah .. penat ke muzium dan kg losong x habis layie .. tapi akak gagahkan diri bawak anak2 ke sini .. sbb dah x der masa dah kan .. esoknya kami dah nak balik .. kalau balik homestay dah malas nak kuar sbb badan dah letih kan .. seharian tuu berjalan huhuhu .. ok lah moh layan pic2 nie :)




Macam Ini Pun Ada .. erma .. erma


salam semua

ermm entahlah nak cakap apa kan .. erma fatima ini ramai sudah kenal dengan perawakan barunya bertudung litup .. tup2 majlis "suprise" hari jadinya ada sambutan mcm nie ! ... huhuhuhu apa lahhhh nasib .. x tahu nak cakap apa dah .. semoga semua ini menjadi renungan kita bersama .. dlm keadaan dan dunia akhir zaman ini , mohon semua yang x baik itu dijauhkan dari kita .. aminnnnnnnn

Penjelasan Erma Fatima Tentang Sambutan Hari Jadinya

Di atas ialah sekeping gambar tarian oleh golongan mak nyah yang telah dipersembahkan sempena sambutan hari jadi Erma Fatima baru-baru ini. Mula-mula Abang Nara agak pelik juga kenapa Erma Fatima buat sambutan hari jadi sebegini. Nampak sangat tidak sesuai dengan perwatakan Islamiknya. Namun selepas baca penerangan daripada Erma Fatima di Utusan Malaysia hari ini barulah Abang Nara memahami.
Rupa-rupanya Erma tidak tahu menahu langsung tentang jenis persembahan yang akan dihidangkan kepadanya pada majlis tersebut. Dan majlis tersebut telah dirancang oleh sahabat baik Erma sendiri. Dan Erma tak sanggup keluar daripada majlis tersebut demi menghormati air muka penganjur.
Saya tahu, bukan niat penganjur untuk memalukan saya. Apabila saya menyaksikan persembahan itu, tak kan saya nak tinggalkan majlis serta merta? Kalau saya berbuat demikian, saya tidak menghormati sahabat yang menganjurkan majlis untuk saya
Abang Nara tak berani cakap sebab Abang Nara pun tak berapa pandai sangat bab-bab ini. Tapi Erma nampaknya tidak mahu memperbesarkan hal ini. Erma mahu cerita ini tidak dikontroversikan dan sanggup membiarkan dirinya dipersalahkan atas isu ini.
Saya tidak menyangka perkara ini (majlis hari lahirnya) akan jadi sampai macam tu sekali. Saya faham penganjur yang menganjurkan majlis itu bukannya mahu memalukan saya atau sesiapa pun. Saya tidak pandang persembahan oleh paper dolls itu sebagai sesuatu yang menjijikkan. Saya tidak pandang hina dengan persembahan itu. Biarlah apa orang nak kata. Kalau di pandangan mata orang lain itu sesuatu yang salah, salahkan saya. Jangan salahkan tetamu atau penganjur atau persembahan.
Sepatutnya pihak penganjur merangkap sahabat baik Erma Fatima ini berfikir terlebih dahulu sebelum membuat kejutan sebegini. Macam-macam jenis kejutan lain yang boleh dibuat untuk menggembirakan seseorang di hari jadinya. Dan Abang Nara tak rasa persembahan sebegini sesuai untuk sebuah majlis sambutan hari jadi.
Apa pun semoga kita semua mengambil iktibar daripada cerita Erma Fatima ini. Kalau nak senang, buat kenduri doa selamat pun lagi bagus. Tak gitu?

 petikan : abang NARA

Pagi yg indah dgn sarapan yg SIHAT !


 salam semua

alhamdulillah bersiaran dengan penuh keceriaan ..semoga keceriaan di hari ini berkekalan .. insyaallahhh :) yuk sarapan !!




MENGHINDARI sarapan pagi merupakan cara mudah mengurangi jumlah kalori. Tapi, apakah cara ini efektif untuk menurunkan berat badan? Sebuah studi yang dipublikasikan di Journal of Obesity Research
justru menguraikan kalau sarapan setiap pagi merupakan kunci sukses menurunkan  dan mempertahankan berat badan sehat. Berdasarkan studi tersebut, mereka yang sarapan pagi bisa menurunkan berat badan hingga 30 kg dan bisa mempertahankannya. 

Jadi, jika Anda juga selalu menghindari sarapan pagi dengan alasan menurunkan berat badan, ada baiknya mempertimbangkannya kembali. Berikut beberapa alasan lain mengapa Anda sebaiknya sarapan setiap pagi: 

Contoh yang baik. Jika Anda menghindari sarapan, anak Anda juga akan mengira kalau itu merupakan cara yang baik. Sarapan tidak harus yang berat-berat, tetapi jangan diabaikan. Jadikan sarapan sebagai kebiasaan .


sumber : hidupsehat.com  


dengan itu sarapan terbaik adalah dengan shake HERBALIFE , Formula 1 !!!

Wednesday, March 30, 2011

Berkongsi Trafik dari Bangku Kosong


 salam semua

nak join jugak lah segmen dari BANGKU KOSONG ini .. dah ramai kawan2 yg joint ok moh ramai2 yer ... kalau nak tahu lebih lanjut sila klik banner dia nie




 mengapa perlunya pengunjung dan trafik di blog akak .. bukan jugak kerana nak bolot duit iklan nuffnang banyak2 ekekekke .. tapi kalau ada alhamdulillah rezeki jgn di tolak kan .. tapi yg pasti akak nak ramaikan kawan2 .,.. rasa seronok bila segala cerita dan luahan kita dpt di kongsikan bersama kawan2 semua .. dan ada perasaan teruja bila ramai kawan2 yg x lupakan kita walau kita x online beberapa hari .. dan yg pasti nak cari kawan , takmo lawan  ..

sekian :))

 

contest kM: Header Simple Tp Menarik!



 salam semua


akak telah di taq Contest oleh adik Tulip Putih .. thanx dik ..
ok sape2 nak joint sila klik KILAUAN MARJAN ya :)


header simple akak adalah seperti dibawah .. ermm x tahulah .. akak tgk simple jeee , banyak colours lah :)) seceria tuan dia kann kann kann ecehhhhhhhhhhhh

v



tarikh tutup-4 APRIL 2011
 

mcm biasa akak nak TAQ

adik OASIS
adik ANGGAH
adik NUR SOLEHAH
adik FIZA79
adik MISS EPA 


GUD LUCK OF UUUU !!!

x berbaloi menunggu 2 JAM .. sedih , kecewa , LETIH


 salam semua

entry KT x habis layiee wooo ekekek .. sila jgn bosan ye .. nanti akak singgung ekekekek ..

ok lepas kami ke masjid kristal , kami ke Losong pula .. haa mana kawan2 yg asal KT nie sure tahu Kg Losong nie terkenal ngan apa .. pastinya lah KEROPOK LEKOR nya yg terkenal dgn panggilan kopok losong .. haaaa memang terkenal lah sampai bila kami sampai di sini .. mak aiih punya lah banyak kereta + bas2 xpress yg berhenti utk beli keropok lekor di Losong ini .. 
ok moh layan pic2 nie :)



akak di beritahu oleh seseorang di muzium tadi bahawa banyak kopok lekor di Kg Losong ini , keropok losong adik beradik ini paling sedappp .. hermmm ye ke ?? haa tgk2 ... bukan main ramai layie org beratur menunggu giliran masing2 .. sib baik x der sistem no kat sini kalau idokkk haru jugak ekekeke


 nak tahu mereka2 nie kebanyakannya dari KL dan luar dari KT .. dan kebanyakannya pada hari itu membeli keropok dlm kuantiti yg banyak , majoriti beli rm 50 ke rm 100 hinggit uuuuuuuuuuu ... huhuh





  nampak segar dan sedapp jer keropok losong nie kan :)

 
 zahrien yg dah mengamuk nak balik huhuhu
 
 
  tgk , nak menyampai ke hujung tuuu akak terpaksa menunggu beratur selama 2 jam uuu .. semata2 nak beli hanya rm 10.00 hinggit huhuhuhuh .. sedih kannn sila sedih !

 hubby dan ayah yg setia menemani aku yg duk beratur .. huhuh .. sib baik nina & riena duk dlm keter .. siap berdengkur keletihan lagi mereka .. 

tapi sayang seribu kali sayang ! keropok losong yg kami beli x seperti yg kami harapkan .. keropok losong tuu ada rasa gatal2 seperti ikan busuk .. kata ummi akak , kemungkinan ada diantara ikan yg digunakan itu ikan dah lama @ busuk huwaaaaaaaaa .. yg pastinya akak pun rasa lain dan ada rasa gatal bila makan .. sedih dan hampir nak nangis rasanya bila mengenangkan betapa lamanya akak beratur .. memang bukan nasib kami lah hari ituuu .. duk bayangkan betapa ruginya org yg beli banyak2 tu .

duk tertanya2 lagi .. kenapa mereka x rasa dulu kopok tu erkkk ???


bila mak dan anak mengediksss .. OUCH !!


 salam semua

tahu dah tengahari tapi x mo cite pasal makan lah .. ekekkek kita tgk nie jelah
sama tak ?? ekekekek pic taken by mr hubby @ different place . amacam ??


 

dannnnnnnnnn

v


v


v


v




 eiiii .. anak bertuah !!! .. sejak dah 3 tahun nie dah pandai posing2 yaaaaaaaa .. nak lawan ibu yeee ekekekek bila dah semakin membesar terasa dia menakal semacam skrg nie .. huhu letih akak dgn perangai dia .. selalu mlm2 buat hal , specially bila kakak2 tgk kerja rumah .. dia adalah org yg akan buat kakak2 dia menangisss huhuhu anak oh anak !

bila anak2 bertanya


salam semua

pagi nie tadi hujan , hujan dengan lebatnya ... bila anak2 akak bertanya " Ibu kenapa skrg nie asal pagi jer ujan .. akak takutlah ibu .. lebat pulak tuu .. nie dah banjir haaaa " masa tu akak bukak berita pagi .. dan akak pun menjawab .. " dunia dah akhir zaman .. anak2 ibu kena selalu ingat pada tuhan .. kena rajin sembahyang , sembahyang jgn cepat2 .. kena buat baik dan jangan lawan cakap ibu dan ayah ini " ... lalu kami terdiam ....
 
Akhir Umur Dunia

Hadith: 

NABI SAW bersabda, maksudnya: "Sesiapa yang mati pada masa ia dalam keadaan taatkan Allah, beramal soleh, maka ia dibangkitkan oleh Allah hidup kembali dengan keadaan yang menyukakannya; dan sesiapa yang mati pada masa ia dalam keadaan derhaka kepada Allah, berbuat jahat, maka ia dihidupkan kembali dengan keadaan yang mendukacitakannya."

Riwayat Jabir RA

Huraian Hadith: 

Setiap perbuatan akan dibalas setimpal dengan segala perkara yang dilakukan. Sekiranya sewaktu hidup di dunia melakukan perkara yang baik dan meninggalkan perkara yang dilarang, pasti ganjaran pahala sedia menanti.
Sebaliknya, jika perbuatan-perbutan keji yang menjadi amalan hidupnya, catatan dosa pula sedia menanti. Ajal maut adalah ketentuan ilahi. Tidak terawal, atau terlewat, walaupun sedetik.
Insya-Allah pintu taubat masih terbuka, selagi nyawa belum sampai ke halkum. Sekiranya seseorang mati dalam keadaan beriman, dibangkitkan kelak dalam kedaan gembira.
Sebaliknya, apabila mati dalam keadaan derhaka, pasti dibangkitkan dalam keadaan mendukacitakan. Setiap orang dibangkitkan mengikut amalan masing-masing.

Sumber: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

ps : ujan lebat .. peyut rasa lapooo .. huhhu mcm mana nie ?? uols makan apa pagi nie :)


Tuesday, March 29, 2011

sardin , telur dadar , sup sayur .. SIAP !!


 salam semua

alhamdulillah , siap akak masak menu utk mlm nie .. dah makan punn .. memang selalu mcm nie .. x akan makan selepas jam 8.00 mlm .. soo balik kerja je akak dah bersilat didapur .. :) menu yg amat2 simple sbb dah x tahu nak masak ape dah huhuhu :) 

sblm tuu kelmarin akak ada tempah brownies ngan kawan di office .. zura @ zura homemade .. brownies milo yer .. anak2 akak x makan brownies choc .. so special request .. ok jer sbb ini bukan kali pertama akak beli dah 2 kali akak tempah ngan zura .. sedappppp :) rm 45.00 sebekas , x silap akak 10 x 10 ... budak2 nie ingat kek .. suke sgt bila dpt potong .. siap tanye sape yg buat ekekekek sudah tentu bukan ibu cayunk !!!
 



 brownies milo 


 dan filet O'fish nie adalah pemberian ex student DDZ pada akak tgh ari tadi sbbb akak ada tolong something utk dia .. alhamdulillah rejeki utk lunch ari nie .. tapi mcm biasa akak x makan di office sbb akak shake tgh ari tadi .. so akak bawak balik umah lah .. fries dah habis anak2 makan :))

 tq dear .. akak kalau Mc D , x makan selain fillet O'fish nie ..:)

 dan ini menu yg akak masak baru sat tadi .. siap utk dimakan .. dah makan punnnn :) menu yg simple2 je .. janji anak2 suke .. paling x tahan sardin tuu .. dah lah ujan nie .. sedappp jer budak2 nie makan .. suke tgk :))

 sup sayur simple2 jer .. main campak2 jewww ;)


 telur dadar dan sardin juga campak2 jeww :)


uols masak apa hari ini ?? .. dah sampai buntu nak masak apa .. nak makan luar x best .. rasa x puas .. huhuhuh , sampai nak masak resepi apa punn di jadikan tajuk forum kat opis skrg ini ... ekekekek :)


Enaknya .. celebrate @ SR


salam semua

haa ini pic last week .. selepas suke2 jumpe UPIN IPIN akak bawak anak2 lunch bersama hubby dan akak .. bukan main suke nina & riena .. mereka duk sebuk nak makan kek lah apa lahh .. mcm lah bday mereka ekekke .. 2-3 ari sblm tarikh bday zahrien , si riena dah sebuk2 cakap pasal kek ngan kakak dia .. erghh duk rimas akak .. ibu nak beli kek apa utk adik .. huhuhhu akak dah budget nak bawak makan kat SR nie sempena bday zahrien .. sbb x prepare apa2 utk celebrate besar2 .. tahun ini cukup sekadar celebrate sekeluarga .. budget dah lari sbb ke KT 2 kali dlm sebulan ini huhuhuhu

ok lah bila dah plan awal2 ngan anak2 .. amik riena dan nina kul 1.30 .. akak terus bawa tempat yg dituju .. alhamdulillah x ramai pengunjung hari itu .. selalunya time lunch biasa2 nie ramai .. ekekekk .. :) oklah moh layan pic2 ini .. dah penat nak taip mlm2 nie :)


  riena yg ngader2 .. duk sebuk nak peganag hp akak .. sorry pic pakai my little sonny jewwww :)



see .. see zahrien yg ngader2 jugak .. adehhh

kakak dan ibu yg sentiasa maintainnn ecehhhh

kebosanan menunggu makanan x sampai2 .. x ramai tapi still lambat huhuh


akhirnya .. kek yg dinanti dah tiba .. pilihan akak dan anak2 kecuali zahrien dan ayah ekekek mereka makan jer .. janji kek sedap .. zahrien pulak duk sebuk ngan lilin huhuhu ... 


ini kek durian tau .. sedapppp :)
apa ntah namanya .. x hinggat lah pulak .. 

  dan ini satu slice lagi .. ermm pun x hinggat namanya .. 
tapi wallahhh sedappp !!

nasi goreng bersama satay , pilihan my hubby dan riena 

nasi lemak SR , pilihan zahrien .. percaya dia habiskan tak ! huhuh idokklah .. dia makan separuh jer ..selebihnya nina yg makan :)

haa yg ini sudah semestinya akak punye .. ekekke Japanese Soba ..
sedap wooooooooo

dan ini laksa singapore .. huhuh amat mengecewakan nina .. dia x makan langsung . last2 dia makan nasi lemak zahrien .. hubby yg tolong makan rencah2 dlm laksa tuu .. kuah dia rasa lain sgt2 ..


haaaaaaaaa amik .. lapoo ke ape nie .. x tahu ler akak ekekek 
yg pasti .. syukurrrrr dia x habiskan .. kalau idokk mauu akak mengucap panjang huhuhu


Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...