Saturday, December 3, 2011

SYAITAN gemuk & SYAITAN kurus


salam semua

adakalanya kita lupa untuk mengucapkan Bismilahirrahmanirrahim ! kan .. soo beringatlah selalu , semoga dengan apa yg diceritakan mengigatkan kita selalu betapa hebat kalimah2 allah itu .



Sahabat Rasulullah SAW Abu Hurairah R.A pernah bercerita “Perbezaan syaitan penggoda orang kafir dan syaitan penggoda orang mukmin. Syaitan Penggoda orang kafir kelihatan gemuk, segar, rapi dan memakai baju cantik. Sedangkan syaitan penggoda orang mukmin kurus,kering, kusut, dan telanjang.”

Syaitan gemuk bertanya kepada syaitan kurus, “Mengapa kamu menyedihkan, kau kurus, kering, kusut,dan telanjang?”
 
Syaitan kurus menjawab, “Aku bertugas menggoda orang mukmin yang selalu berzikir dan membaca bismillah,menyebut nama ALLAH. Ketika hendak makan dan minum, dia membaca bismillah, menyebut nama ALLAH, maka aku tetap lapar dan haus.

Ketika memakai minyak rambut dia menyebut nama ALLAH, maka aku tetap kusut. Dan ketika dia memakai baju, dia juga menyebut nama ALLAH sehingga aku tetap telanjang.”

Syaitan gemuk menyahut, “kalau begitu, aku beruntung, aku bersama orang yang tidak pernah menyebut nama Allah. Pada waktu, dia tidak menyebut nama Allah sehingga aku dapat makan bersamanya sampai puas.

Ketika minum, dia juga tidak menyebut nama Allah sehingga aku boleh bersama dia minum. Ketika berhias dia tidak menyebut nama Allah sehingga aku turut berhiasDan, ketika memakai baju, aku pun ikut memakai pakaiannya.”

Begitulah, betapa agung faedah membaca bismilah. Syaitan tidak dapat bersama makan makanan orang yang membaca :

Bismilahirrahmanirrahim !


jadikanlah amalan dengan menyebut nama2 allah dimana jua anda berada .. insyaallah kehidupan kita akan mendapat keberkatan kerana sentiasa di lindungi allah .. aminnnnnnnnnn


13 comments:

  1. Assalam ieda..terima kasih kongsikan cerita yang menarik ini.

    ReplyDelete
  2. menarik kisah ini..tq..itulah bezanya amalan orang mukmin dan yang tidak mengamalkannya.

    ReplyDelete
  3. Semuo perkara mulakan la dgn bismillah ;-)

    ReplyDelete
  4. salam kak..kekadangkan kiter terlupa baca bismillah terlalu sibuk nak cepat kalut habis semua terlupa tu yang jadik macam 2 kat kiterkan...cerita ni bagus gak kalo citer kat anak2 kan ....tq kak..

    ReplyDelete
  5. lawak plak tgk gmbr tu.. ;)
    kadang2 kita terlupakan kak..Thx akak mengingatkan..^^

    ReplyDelete
  6. Akak, terima kasih kerana mengingatkan. Sudah lama saya tak mendengar kisah begini selepas habis zaman persekolahan

    ReplyDelete
  7. banyak rupannya syaitan ni, jantan betina, gemuk ngan kurus pun ada. berusaha betul dorang ni nak mneyesatkan kita.

    ReplyDelete
  8. terima kasih ieda kongsi cerita ini. Kadang2 kita terlupa kan nak baca Bismillah terutama untuk yang lain selain makan lah. Makan tu dah terbiasa, lepas ni harus sentiasa ingat, supaya syaitan yang cuba nak dekat dengan kita tak gemuk dan cantik sama macam syaitan orang kafir tu ya.

    ReplyDelete
  9. haah la kakkkkkkkkk..kdg² lupa nk baca bismilah masa pakai baju..tidakkkkkkkkkkkkkkkkk

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...