Saturday, December 24, 2011

sihat ikut RASULLULLAH ~ dia bersenam tak ??


salam semua

dah lama akak x cerita pasal tips2 kesihatan kan .. manalah tidak nya sejak akhir ini sebuk je di pejabat .. skrg dah ok .. alhamdulillah .. bila balik rumah sebuk dengan rutin2 harian .. nie akak dah bagun awal tapi duk ngadap blog lak ekekek .. edicted ngan blog lah katakan .. anak2 dan hubby lepas semayang tadi mereka sambung tidoo .. soo akak sambung dengan berBLOG ekekek .. nak mulakan buat sarapan sebentar lagi .. 

alhamdulillah , nikmat bercuti nie rasa macam biar lah lama2 .. boleh santai2 kan badan yg keletihan nie .. tapi tulah bila mana kita nie ibu , x dapat nak rehat lama2 kan .. kan .. hurmm ape layie macam2 nak dibuatnya .. siap semua hal2 rumahtangga kita ibu2lahh yg menyelianya .. ye tak ??

ok2 .. pagi2 nie bila santai2 macam nie , nak rasanya share tips amalan nabi kita rasullullah s.w.a .. insyaallah semoga kita sama2 dpt manfaatkannya :)


Kesihatan adalah nikmat ke-2 selepas nikmat iman. Apabila kita sakit baru kita tahu  mahalnya nikmat tersebut.Sebenarnya Islam lebih advance dalam membicarakan hal ehwal kesihatan.

Rasullulah tidak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai jaga pemakanannya .Ikut diet Rasullullah ini. InsyaAllah kita tidak akan  sakit perut atau keracunan makanan.... 

Jangan makan SUSU + DAGING
Jangan makan DAGING + IKAN
Jangan makan IKAN + SUSU
Jangan makan AYAM + SUSU
Jangan makan IKAN + TELUR
Jangan makan IKAN + DAUN SALAD
Jangan makan SUSU + CUKA
Jangan makan BUAH + SUSU CONTOH ( KOKTEL )
# JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI
# TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI.

# Jangan Sesekali Tinggal Makan Malam. Sesiapa Yang Tinggal Makan Malam Dia
Akan Dimakan Usia & Kolestrol Dalam Badan Akan Berganda.

sumber : fazlisham.com


kalau kita selalu amalkan cara pemakanan rasullullah kita nie , insyaallah sihat selalu .. yelah ajal maut ditangan tuhan , tapi x salah kita mempraktikkan apa yg baik kan ?? 

hurmm dah lama x berGYM .. kena buat nie ... badan dah semakin lemah ... tapi kalau buat kerja2 rumah punnn dah dikira bersenam kan .. soo kena lahh lebihkan pergerakan ituu :)


5 comments:

  1. alamak! sy msk nasi goreng dgn telor pas tu mkn ngan ikan goreng..hu3..

    ReplyDelete
  2. sekarang ni kalau goreng kan pun nak hias dengan daun salad..
    cemana tu..
    banyak lagi la aturan makannan kita yang tak ikut diet nabi..

    ReplyDelete
  3. salam akak..terima kasih utk info ni..:)

    ReplyDelete
  4. @diana aah lah D .. huhuh sedih kan .. payah nak ikut cara nabi nie .. kena ada sebelah selalu kalau nak ingat semua nie :)

    ReplyDelete
  5. @azzey ekekkeek :) lebih klurang akak je dik :)

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...