Saturday, December 17, 2011

RISAU bila anak BERSELERA


salam semua 

lately nie akak memang risau sebenarnya bila tgk zahrien memang sgt2 berselera makan nyee .. huhuh bukan ape .. skrg nie dengan makan nyee , susu nye semua berselera .. risau lak akak nie .. ekekek yelahh kan .. semua sedia maklum anak2 akak nie semua sihat2 .. hurmm manalahh x risau .. 

tapi ummi akak ada cakap kalau anak lelaki makan kuat x per .. zahrien pun lasak .. x duduk diam sekali , mainn jer .. dlm erti kata lain ashik berpeluh je .. hurmmm kalau dgr mcm tuu rasa sedikit lega .. kalau tgk dia memang x gaya umur 4 tahun tau ..

tgk lah tuu makan macam org besar .. penuh pinggan .. nie makan nasi ngan lauk sayur air jee tuuu huhuhu



sedap no makan sampai pejam2 mataa tuuu ekkekeke :)
apa2 punnnn meh akak nak sahre info ini .. semoga jadi panduan dlm memberikan pemakanan yg terbaik buat anak2 kita ..

Keperluan Kalori Seharian Kanak-Kanak Ikut Umur

Walaupun berdepan dengan masalah obesiti, kanak-kanak masih memerlukan kalori yang mencukupi untuk pertumbuhan mereka. Carta dibawah ini memberi sedikit gambaran untuk anda mengenali keperluan harian mereka.

Umur Lelaki (Kalori Sehari) Perempuan (Kalori Sehari)
1-3 tahun 1230 1165
4-6 1715 1545
7-10 1790 1740
11-14 2220 1845
15-18 2755 2110



15 comments:

  1. tu la..
    saya pun risau je kalau anak asyik makan je..
    sebab kami pun keturunan besau2..heheeh..
    takut la sebab sendiri pun pernah gemuk..
    dengan rasa rendah diri nye semua ada..
    kena ejek la..
    tak nak la anak kita pun alami
    macam yang kita pernah rasa..
    sebab tu makan maisara ni saya kawal ketat..

    ReplyDelete
  2. ank sy pulak susahnya lahaiiii nak suruh mkn..gaya je lebih..tp mkn adalah sesudu dua...dah jenuh sumbat vitamin tetappp tak mau.

    suka tgk zharien berselera mkn :)

    ReplyDelete
  3. saya pulak risau anak sy kurang makan....badan cekeding je...nak main je lebih....

    ReplyDelete
  4. Suka tgk Zahrien makan kak..biar la kak,dia berselera nak makan bila dia main tu membakar kalori juga.Saya ni susah hati pulak bila Erfan tak mahu makan nasi. Abang & adik dia ok je..tang dia kalau suap nasi(berpaksa) paling byk pun boleh lepas 3 suap..lebih2 nanti dia muntah.Tapi dia kuat menyusu dan makan biskut.Pernah bawak jumpa doctor,doctor kata xpe normal utk certain kid..tapi kita menengoknya la risau

    ReplyDelete
  5. betul 2 kak,sekurangnya dia aktif kan, kalau makan pas2 x exercise maunya x risau.

    ReplyDelete
  6. berselera betul dia makan..tapi budak laki memang kuat makan..

    ReplyDelete
  7. akak, biar dia makan kak, anak sulung saya ni kuat makan jugak, belum masuk darjah 1 tahun depan berat dah 35kg, tapi dia aktif, tak boleh duduk diam..anak kawan saya mula2 kuat makan jugak, mak dia risau sampai nyorokkan makanan dan akhirnya anak dia terus taknak makan..susah jugak macam tu kan..

    ReplyDelete
  8. byk jugak ank akak mkn yer.... tp okla jugak sbb dia aktif..

    ReplyDelete
  9. akak masak sedap..anak makan pun sedap..

    =}

    ReplyDelete
  10. mcm ank sedare limah j, mkn memg selera :P

    ReplyDelete
  11. tapi kita ni sebagai ibu..mesti lagi suka tgk anak berselera makan. senang hati je bila masakan kita abis..

    macam anak saya..susahnya nak dibagi makan.

    ReplyDelete
  12. bila anak dah besar mmg sepattnya risau kan. takut obes.

    ReplyDelete
  13. my alya pyh la nk suh makan..
    kl makan pun memilih, spageti sokmo nok!
    sardin la, megi la..

    kak ieda, cara nk buang masa kat blog tu :-
    dashboard > design > page element,
    klik kat edit blog post > untick la bhgn jam tu.. =)

    selamat mencuba yer.. =))

    ReplyDelete
  14. sy plak suka tgk budak2 mkn n berselera je sbb danish sy xkuat mkn kak...kalu ngan sy kene marah dulu br dia nk mkan..

    kalu ikut mak sy, biar je dia nk mkn jgn sekat2...tp betul kata umi akak zahrien aktif n lasak..so kalu dia mkn byk pun xdelah hal sgt kan..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...