Sunday, December 25, 2011

Kisah KUTU di malam hari


salam semua

nie kisah malam tadi .. memang sebelum nie kepala riena ada dijangkiti kutu .. payah nak hapus kan kutu nie .,., semua ini disebabkan dia duduk di jagaan masa di ktn dulu .. ramai diantara kawan2 dia yg dijangkiti kutu .. mereka tidur dekat2 kan so tiba2 kepala riena juga ada kutu ..

sblm2 nie akak ada belikan sikat kutu dan ubat kutu .. dah hilang , tapi semalam nina ada bercakap dengan akak yg kutu di rambut riena ada kembali .. huh !!! x tahu dah nak cakap macam mana .. nampak gaya kena belikan ubta kutu sekali lagi

yang paling akak lucu adalah ayat nina , sewaktu dia sedang 
menyisir rambut riena 

NINA : ' IBU , BODOHLAH ANGAH NIE NANTI IBU ...

IBU : UIK ASAL PULAK ???

NINA : NIEHA KUTU NIE DUK PIJAK2 KEPALA ANGGAH ..

IBU : AHAHHAHAHAHHA ( SAMBIL TEKAN2 PERUT )

saboor jelah anak2 nie .. ekekkee memang lah kutu duduk kat kepala nak oiii .. tapi x lah sampai jadi bodoh ekekekek :) ok lah jom akak share sikit pasal info kutu nie ...

 pic : google

Kutu kepala adalah sejenis parasit penghisap darah yang biasanya hidup dibahagian kepala. Kutu betina mampu bertelur enam biji sehari. Telur ini selalunya melekat dengan kuat pada rambut. Telur-telur ini akan menetas selepas lebih kurang 8 hari. Kutu kepala merebak dengan cepat melalui sentuhan terus dengan rambut yang bermasalah. Ia juga melompat ke kepala melalui berus atau sikat rambut, topi, bantal dan tuala.

Kutu mudah berjangkit secara langsung dari kepala melalui :
  • Sikat rambut.
  • Perhiasan rambut.
  • Tuala.
  • Topi.
  • Tudung kepala.
Apa yg perlu kita lakukan 
  • Gunakan sikat kutu. Sikat ini hendaklah direndam dalam cuka terlebih dahulu supaya telur-telur mudah dikeluarkan.
  • Rendam sikat-sikat dan barangan kegunaan kepala seperti pengikat rambut dsb. dengan ubat kutu atau alkohol untuk beberapa jam.
  • Basuh cadar dsb dengan air panas.
  • Gunakan alat vakum untuk membersihkan karpet, tempat duduk kereta dsb.
  • Gunakan ubat untuk membunuh kutu dan telurnya
Ubat - ubatannya
  • Crotamiton
  • Benzene hexachloride
  • Malathion



4 comments:

  1. kutu kutu ni teringat zaman budak budak dlu.hee.

    ReplyDelete
  2. Ieda,

    i pernah face the same problem tau. My little one dapat jangkitan. Just imagine anak lelaki ada kutu. Puas i mencarinya siang malam. Ada sekali tu sampai pukul 4.30 pg. Lepas tu kepala pun dapat gak sekor dua u... heeee.. But now, ALHAMDULLILAH lahhh...

    ReplyDelete
  3. Masih ade lg masalah kutu ni rupenye...ingat skrg da xde lg ;)...follow di sini~

    ReplyDelete
  4. @Azian Elias ooh ye ke .. hurmm susah kan .. sbb dia sendiri x selesa kan :)

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...