Tuesday, December 6, 2011

JERING rebus di tumbuk LAYU


salam semua

haa uols pernah makan nie tak ?? 
hurmmm nielah jering rebus .. sedapppp jering yg dah tua direbus dan dimakan dengan kelapa , kelapa tuu kena lah di gaulkan dengan gula dan garam .. baru lah ada rasa umph dia .. haa akak selalu kalau beli akak suke tumbuk jering nie .. bukan ape , teringat zaman kecik2 dulu , arwah tuk akak x der gigi .. soo mak selalu tumbuk jering tuu dulu sblm dia makan bersama kelapa tuu .. yumx3 .. lembuttt je .. 

skrg nie akak pula .. selalu sblm makan akak akan tumbuk dengan lesung untuk bagi lembut dan mudah di kunyah .. perghhhhhhhhh x menahan .. asal ujung minggu je ada pasar tani .. kebetulan pula musim jering skrg nie .. haaaaaaaaa ape layie .. sekali beli sampai 3 bekas ... :)


sorry lahhh lesung sgt2 buruk wajahnya ekekek .. 
dah macam2 tumbuk dlm tuu .. 

yaaa mcm niee yee .. masuk mulut , panas2 lepas direbus .. adoiiii meleleh liuq .. nak2 makan lepas makan tengah ari .. lagilah x hinggat dunia nie .. :)

makan gitu2 je terus .. x yah ulam ngan nasi .. dah sedap ..



28 comments:

  1. pernah dgr ari tuh dlm tv. x engat rancangan per. drg kater mmg sdp. mmg sdp la yer? :)

    ReplyDelete
  2. uii ada jering rebus yer kak? ingatkan ubi rebus dan pisang jer rebus..tak berbau ker jering tue kak?

    ReplyDelete
  3. makan dgn nasik ke makan gitu je kak?

    first time tgk ni =)

    ReplyDelete
  4. uish....jering memang zana tak makan kak
    kalau petai tak perr lagi...

    ReplyDelete
  5. sedap makan jering dengan kelapa ni..

    ReplyDelete
  6. sedap3..limah p0n slalu gak mkn..ehehe :P

    ReplyDelete
  7. perghh..mcm sedap je..
    :)
    nk try la..
    thnx for sharing ye sis...:)

    ReplyDelete
  8. Jering buat ulam akak tak makan tapiiii kalo jering rebus ni akak sukaaa!! sedap!

    ReplyDelete
  9. salam ieda.klu Arwah mak k.atie lps tumbuk jering tu buat gulai lemak..sedap!atau buat sambal tumis +ikan bilis/cicah ngan sambal kelapa...
    Kat umah ni xleh mkn petai/jering..kang 'menjerit' HB k.atie :D

    ReplyDelete
  10. akk,tempe bukan yg bau tu ke?yg org mkn ngan nasi tu.

    ReplyDelete
  11. kluarga belah mertua sy suke makan jering ni..belah dilla sume tak pandai makan..huhu

    ReplyDelete
  12. intan penah dgr..tp belum penah buat n rase..org kate sedap kak..
    nak cubelah nnt..kebetulan apong pun suke jering nih..

    ReplyDelete
  13. akak, jering rebus ni mmg best mkn ngn kelapa kan :)

    ReplyDelete
  14. alamak tak makan ulam berbau la kak..

    ReplyDelete
  15. erk.... x makan lorrr huhu

    ReplyDelete
  16. papa mifz tak mkn jering2 nih...ayah papa mifz gomar la...

    ReplyDelete
  17. x penah g mkn jering.. heHE

    ReplyDelete
  18. xmkn jering...xpnh try pun..sedap ke kak...

    ReplyDelete
  19. MIL munna suka sgt makan jering rebus mcm ni...

    ReplyDelete
  20. sedap ye kak? pestime tgk ni makan jering rebus ngan kelapa...

    kat umah MIL izan mmg ada pokok jering. tp izan ngan hubby tak makan.

    ReplyDelete
  21. sedappp.....dah lama tak jumpa!!huhuhu...

    ReplyDelete
  22. Tak reti laa nak makan jering.. petai jer makan.. :)

    ReplyDelete
  23. Tak pernah makan jering. Bonda saya suka sangat..

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum,
    Ohhhhhhh sangat susah mau dapatkan benda ini...mintak semangkok!

    ReplyDelete
  25. tak pernah makan...petai pun br jek belajar makan.. :)

    ReplyDelete
  26. ohhh mak ngn nenek zte suka makan ni hehehe.. kdg2 tumpang gak sekaki. tkde lah busuk sgt mcm makan jering mentah tu hiks

    ReplyDelete
  27. Ahh sgtt lah sedapnye makan jering tumbuk ni....tapi tu lah dia...buat anak2 merungut jer....bilik air berbau "HARUM SGTTT' kata mereka...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...