Tuesday, December 6, 2011

IBU .. kenapa adik nakal sgt ..


salam semua

zahrien skrg dah semakin nakal dan lasak .. bila dah pandai cakap x daya nak melayan dia .. anak oh anak .. adakalanya memang benar kata ummi , bukan mudah nak menjadi ibu yg terbaik buat anak2 .. adakalanya kita x sedar anak2 memerhatikan kita dan tidak takut dengan kita .. untuk dia menghormati kita bukan lah sesuatu yg mudah .. segalanya harus dilentur dari awal .. kenakalan zahrien bukan lah perkara yg tidak normal ..

semua anak2 lelaki begitu , bila dia meningkat usia , banyak perkara yg memeningkan kepala akak .. sejak berpindah ke rumah ummi akak , dia semakin lasak dan banyak cakap .. semua benda yg kita buat dan dia buat akan ada sebabnya ..

pagi tadi di rumah dia bergaduh dan bertekak dengan anggahnya nak buka komputer .. anggah cakap x boleh sbb ibu x bagi buka komputer .. dia nak juga , hampir nangis anggah dibuatnya .. last2 anggah membukanya juga kerana x sanggup dengan kerenah adiknya sorang nie .. ekkekeke lucu pula bila akak dgr cerita dari ummi akak ..


ada pepatah dari org tua2 dulu anak yg nakal & xtive sgt nie , insyaallah akan jadi cerdik kemudian hari .. kerana disokong dengan perkembangan otak dan minda mereka yg cepat ,  hurmm cerdik macam mana x tahu lah kan .. cerdik dlm ape tuu x tahulah kannn ekekke .. harap2 anak2 yg kita didik dan belai tidak mengecewakan kita .. insyaallah ...

Kata hikmah (setengah berpendapat ia hadis) ada menyebut bahawa ‘anak dari lahir hingga tujuh tahun pertama umpama bunga, dari tujuh tahun kedua umpama suruhan atau khadam dan dari tujuh tahun ketiga jika betul didikannya akan menjadi kawan atau musuh’.


17 comments:

  1. sb adik bijak sb tu la adik nakal..heheheee..

    www.ed-zwa.blogspot.com (url izwa baru kak :D)

    ReplyDelete
  2. hihi betullah kan kak, kekadang pening kepala dgn keranah dorang tapi sebenarnya part tu lah yg paling sweet sekali

    ReplyDelete
  3. budak lelaki mmg ligat sikit...waiz tu pon kdg2 sy x leh control dah.

    suka tgk angahnya melayan zahrien..sweet sgt:)

    ReplyDelete
  4. Biasalah tu kak, bebudak dalam fasa ni memang active...budak bijak, memang kena byk sabar ☺☺

    ReplyDelete
  5. salam Ieda..jom ke blog kita. Ada Info ttg doa menangani anak2 yg nakal.semoga bermanafaat yer.InsyaAllah.

    ReplyDelete
  6. Anak lelaki mmg gitu kak, tmbh sy ni 2 org hero, mmg pening kepala, yg si abg tu lembut sikit tp si adik tuh, mmg lasak xhingat, geram kdg2 tu, tp kdg2 dia la yg menghiburkan...anak oh anak...

    ReplyDelete
  7. anak2 ni dugaan untuk ibu bapa kak.. bersabar dan insyallah ada kebaikkannya...

    ReplyDelete
  8. Amin.moga2 zahrein akan jd budak bijak nt =)

    ReplyDelete
  9. Bila dah besar, kisah nakal ini menjadi saat2 manis yang dikenang2 hihi

    ReplyDelete
  10. Sweet gambar tu..
    a'ah org kata kalau anak aktif...insyallah akan jadi anak yg cerdik..Moga anak2 kita menjadi anak yg bijak..^^

    ReplyDelete
  11. tetap akan sayang adik dia walaupun nakal cmner kan hehe..nakal2 mnja..

    ReplyDelete
  12. hehe palinh tak tahan kak bila budak2 nak membesar nie bercakap tanpa henti...kita yg menengok dia bercakap pun naik letih dibuatnya...

    ReplyDelete
  13. insya allah.. anak2 saham akhirat..

    ReplyDelete
  14. Kak!! Sedih tgk si kakak peluk si adik tu.. Aqil x merasa kasih syg adik beradik lain.. Dia seorang.. Sedih bila dikenangkan.. Sok kalo ina plak x ada, siapalah dia nak peluk.. ;( Huk3!!!!

    ReplyDelete
  15. kak...sy anak sulung yg nakal sekali...aduhai tak tau la pengasuh tu jaga mcmane kat rumah tu..tahan sabar je la kot pengasuh tu..takut kejap je la dia nak pengasuh anak2...

    ReplyDelete
  16. bak kate pepatah air dicincang tak akan putus... :)

    ReplyDelete
  17. dilla baru sorang kak, tu pun da pening..kalu berdua tak tau la camne..

    sejuk mata tgk diorang tido berpeluk camni..syg jugak si kakak kat adiknye..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...