Tuesday, December 27, 2011

bubur dan lobak jeruk asin


salam semua

semalam akak memang x der idea nak buat sarapan ape .. tapi tiba2 anak2 akak cakap nak makan bubur .. hurmmm best2 .. kenapa x teringat kan .. yelahh hari2 akak buat bfast utk mereka .. duk ulang benda yg sama .. jemu juga .. kalau time kerja dan sek nie susah sikit nak buat bubur nasi .. 

soo semalam akak buat bubur .. dan hari nie akak ulang yg sama sbb bahan masih ada ..  ok lahhh bubur dan ramuan2 yg simple utk kami sekeluarga .. janji segar dan menyihatkan .. ;) susah sebenarnya bila berada di rumah nie nak kekalkan pemakanan yg sihat .. bila cuti sokmoo sgt nampak nasi dan masakan yg simple2 punn boleh jadi sedap .. :))


biasanya akak guna lobak masin yg kering tuu , tapi semalam akak guna lobak jeruk nie .. hurmm sedap .. sblm2 nie selalu makan yg office mate buat .. teringin nak buat .. hurmmmm :))

kacang nie agak garing sikit .. dah grg sekejap je dlm  kuali tuu .. tapi x sangka bila angkat dan sejuk dia cepat jadi hitam macam nie .. tapi x lah rasa hangit kan .. cuma warna dia :)

tadaaaaaaaaaaaa .. siap ada ikan masin .. hurmm ikan masin tuu kegemaran umi dan ayah akak .. kalau buat bubur kena ada ikan masin tuu .. ermmm dia panggil ikan masih bulu ayam ... haaaaaaaa uols pernah dgr tak ??


selamat bersarapan pagi .. dan tips sarapan pagi hari ini adalah

SARAPAN PAGI
  • Hidangkan sarapan yang berkhasiat.
  • Sebaik-baiknya mulakan dengan buah-buahan segar atau jus buah-buahan. Ini merupakan pembuka selera dan pembekal serat.
  • Sajikan makanan berasaskan bijirin seperti nasi, bubur, mi, roti dan bijirin sarapan. Jika memilih roti, sebaik-baiknya pilihlah roti mil penuh. Hidangkan makanan ini dengan sedikit daging tanpa lemak, ikan atau telur. Roti boleh dimakan dengan keju rendah lemak, mentega kacang atau susu.
  • Susuli dengan minuman yang berasaskan susu.


25 comments:

  1. owwhhh sedapnya kak...nak cari bekpes ni cepat heheheh

    ReplyDelete
  2. ikan masih bulu ayam..1st time dengar ni kak~ ^^
    samat pagi n samat bersarapan~ =)

    ReplyDelete
  3. yus kalau ikan masin bulu ayan suka makan dengan nasi ambeng...hehe

    kami pun suka makan bubur, kadang2 buat untuk luch juga..:)

    ReplyDelete
  4. Kalau kakak pun panggil ikan bulu ayam juga ieda. Kalau di Johor ikan ini biasanya wajib ada dlm hidangan nasi ambeng...

    ReplyDelete
  5. sedapnyaa....nnti boleh try sbb lately incik butak tu suke plak makan bubur....

    ReplyDelete
  6. ikan masin bulu ayam... lama x dengar sejak dok KL nieh.. hehe

    sedapnyer bubur, nak sikit...

    ReplyDelete
  7. wahhh sedapnyaa...selalu saya bubuh telur masin jek hehehe

    ReplyDelete
  8. walaupun simple still nampak best

    ReplyDelete
  9. seronok masak kalo anak2 suka makan kan...


    baru2 ni anak2 duk nak ulang makan mee sop..first time sy buat..eheheh tak sangka mereka suka

    ReplyDelete
  10. @~ yus ~ aah diorang cakap makan ngan nasi ambeng .. tapi di pekan nie I x pernah buat layie .. tapi pernah makan :)

    ReplyDelete
  11. @Mama Gee akak nie sesekali buat dik .. pun x cukup bahan .. ikan bilis x der , anak2 x berapa makan soo malas nak buat :)

    ReplyDelete
  12. @maszmadi aah dik , adik akak yg di KL tuu punn akan beli dari sini utk makan disana ..

    ReplyDelete
  13. @Bitt (double IS) hurmmm makan ngan telur asin lagi sedap !1 :)

    ReplyDelete
  14. @~aSHa~ yelah , janji anak2 suke kan .. ieda nie kalau buat selalu memang yg anak2 suke lah :)

    ReplyDelete
  15. simple tp pasti mkn btmbah punya ;D
    ikan bulu aym tu best coz t.tlalu msin, suka suka tp dh lama t.mkn

    ReplyDelete
  16. kak kalau depan mata saya... confirm diet tak menajdi hahahahhaa

    ReplyDelete
  17. Sedapnyer bubur tu kak ;)

    Dah lama tak makan.

    ReplyDelete
  18. kalau kat rumah akk pulak sis.....bila ada yg sakit tekak...selsema dan sewaktu dgn nya...baru request nak makan bubur....sesekali pekena bubur dgn ikan masin mcm ni mmg sedapppp la...

    ReplyDelete
  19. sedapnyeee sis..

    ok..
    saya tetibe lapo

    ReplyDelete
  20. saya pun suka bubur kak, kalau ada telur masin laaaaaagilah saya suka...

    ReplyDelete
  21. lama x mkn bubur nasi ni kak
    sllu buat kat alana..x terlintas pun nak wat bubur nasi tu sekali tuk our famili
    bila npk bubur nasi akk ni terliur sudah

    kalo tambah ikan bilis goreng sedap tu
    ritu baru el tau org pggey ikan masin tu ikan masin bulu ayam hehehe

    ReplyDelete
  22. @Eye_nee kat umah saya nie kak .. x kira demam ke ape .. kalau dah buat x pernah cukup .. ngam2 jee :)

    ReplyDelete
  23. @CGG lamanya x dgr berita CGG :)

    ReplyDelete
  24. @el akak nie ikan bilis grg tuu anak2 x berapa makan .. nak grg sikit x pandai lak .. last2 x buat senang citer ekekek :)

    ReplyDelete
  25. amboiiiii...sedapnya kak...yus mmg suka mkn bubur ni

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...