Thursday, December 15, 2011

bubur ASYURA yg manis & lemak


salam semua

baru2 nie mak akak ada ke rumah sepupu dia utk gtg royong buat asyura nie .. sedap nyeeee bila dpt makan .. bukan selalu dpt makan kan .. hurmm akak lebih suke yg manis .. tapi tidak lah manis sgt .. kalau yg lemak tuu memang kurang sikit .. anak2 pun kurang makan .. main tgk jelah ..

tapi nenek dan suami akak memang cukup suka yg lemak2 tuu .. katanya kurang manis elok utk kesihatan ekekek :) hentam jelahh bukan selalu dpt makan kan :)


nak buat sendiri x larat lah .. sekali kacau sekuali besar .. nie buat ramai2 di rumah atuk saudara akak :) masa nie tgh panas2 dari kuali .. kalau di sejukkan dlm peti lagi sedap org cakap .. kan kann :)

dpt sebekas besar je .. dah nak habis dah .. yg manis tuu cepat je habis .. hurmmm budak2 kan .. bukan budak2 je .. akak pun suke :)


ps : selesai cabut gigi huhuh , sengal2 di pipi masih terasa .. tapi seyes x sakit pun masa cabut .. klinik pergigian kerajaan skrg dah ok kan .. same je kualiti kalau cabut kat klinik swasta .. syukurrrrrrrrrrr :)

27 comments:

  1. sdpnyer kaka. suker la :)

    ReplyDelete
  2. lain mcm je bubur ni? kenpe warna itam dan pekat pulak tu?

    biasa sy mkn tak mcm ni rupanya..

    ReplyDelete
  3. sedapnya kak, kak apa beza dengan bubur asyura yang manis yang letak jagung dan ubi kayu tu? yang tu takde black pepper, aju suka yg mcm tu

    ReplyDelete
  4. sedapnya kak... dah lama tak mkn bubur asyura nih...

    ReplyDelete
  5. sya perasan, lain negeri lain style dia kan kak...

    tmpat sya warna putih, ada tmpat lain warna kuning lak...

    mcm2 style ek...hihi

    ReplyDelete
  6. @AnneRaini ermm kalau di daerah pahang nie macam nie lah warna nya .. macam2 style kak :) tapi tetap asyura org panggil ...

    ReplyDelete
  7. da lame tak makan bubur ni..tpi cam lain sket bubur ni dari yg biase dilla makan..

    ReplyDelete
  8. @ajumohit kalau kat tmpt akak nie .. manis dan lemak same je warnanya , cuma dengan rasa je lah dpt bezakan :)

    ReplyDelete
  9. @mamaNoriz aah noriz .. lain tempat lain warnanya .. tapi rasa dia tetap sama rasanya :)

    ReplyDelete
  10. sedapnye kak..ritu el ada rs bubur asyura yg dah keras..letak2 dlm fridge perghh lagi lazat kak wakakaka

    ReplyDelete
  11. Ya ampun rindunya nk mkn bubur asyura versi klate nii ;D

    ReplyDelete
  12. saya suka bubur asura ni kak tambah lak yang ada banyak daging & jagung..

    ReplyDelete
  13. salam sis..adik pernah tgk dan rasa secebis bubur asyura ni zaman blajar dulu.tak pandai mkn sebenarnya sbb kat johor bubur asyura kami lain.masa tgk dulu2 tu termenung je tak tau nak mkn..akhirnya kwn2 pantai timur ngap sampai habis..ehehe

    ReplyDelete
  14. yela..mmg berbeza dr bubur asyura kat johor..yg kitorng slalu masak kaler putih..aritu balik kampung pon mak ada buat..best btol dpt makan sepuas hati..:)

    ReplyDelete
  15. nak jugakkkkkk..dh lame xmkn ni..sedap! :P

    ReplyDelete
  16. Tahun ini tempat kakak tak ada satu pun buat. Kakak tak dapat merasalah....

    ReplyDelete
  17. sedapnya... lama xmkn bubur asyura dkt trg... dkt prk bubur dia lain..

    ReplyDelete
  18. tak pernah tingin nak cuba

    ReplyDelete
  19. Akak suka bubur asyura ni..esp bila cecah dengan sambal kelapa..

    ReplyDelete
  20. erm... x minat coz rasa lemak sgt.. huhu

    ReplyDelete
  21. yang lemak tue camna lak kak??? eida pun dapat makan bubur asyura tahun nie setelah 2tahun xdapat makan bubur asyura....

    ReplyDelete
  22. @whitecappuccino oo ada cicah dgn kelapa ye kak .. :)

    ReplyDelete
  23. @Pepel BoNda AmaNi yg lemak tuu rasa lemak lah dik .,. mcm bubur biasa2 tu ... kalau manis tuu ada rasa manis lah .. taspi still x hilang rasa asyura tuu :)

    ReplyDelete
  24. kak..saya balik kg mggu lepas pun makan jugak.. mak mertua buat...hehe.. sedappp

    ReplyDelete
  25. seumur hidup sye blum penah rase bubur asyura..sedap ke kak..org kate sedap kan..kene kacau lame ke ape..intan lupe

    ReplyDelete
  26. sedappnyaaa kak...kena balik kampung ni baru nak dapat makan..hehe

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...