Tuesday, December 27, 2011

bila anak DARA semakin membesar


salam semua

anak2 adalah segalanya bagi kita .. bila anak2 dah semakin meningkat remaja , selalu ibu bapalahh yg paling susah hati , nak2 anak perempuan ... terdengar cerita sana sini pasal anak dara yg liar dan macam2 lagi , tetiba mak ayah dah jemput buat kenduri .. aikkk ujan x der ribut x der dah ajak pi kenduri .. rupanya dah menikah awal .. huhuhuh

anak dara2 ku ... :)


minta dijauhkan dengan masalah2 macam nie .. akak cukup2 risau bila mengenangkan anak2 yg dah semakin membesar menjadi anak dara dan remaja .. semoga allah memperkuatkan hati dan semangat agar kuat hadapi semua dugaan dlm menjadi ibu bapa terbaik buat kita ...:)

akak nak kita sama2 hayati pantun remaja nie .. 
bila baca tergelak pun ada .. ekkeke


Tergelincir rakit bajunya kotor,
Di celah semak kaki tersepit,
Berhabis duit belikan motor,
Sudahnya anak buat merempit.

Dari bertatih sehingga melenggang,
Kemudian berjalan berlari mencicit,
Punya kekasih keliling pinggang,
Cukup sebulan perut dah buncit.

Rebus kancil sampai mendidih,
Jangan biar hingga tertumpah,
Masa kecil kehendakkan dadih,
Bila besar ketagihkan dadah.

Kelapa besar jatuh ke loteng,
Ambil sahaja jangan berebut,
Malas belajar asyik memonteng,
Duit tak ada belajar meragut.

Niat merompak di dalam kedai,
Akal benak tercuri gulai,
Mak bapak bergolok bergadai,
Menjamin si anak keluar balai.

Sampan Tok Chik dindingnya tembus,
Air pusar di tengah gelombang,
Kecik-kecik tak mahu mampus,
Sudah besar menyusahkan orang.

Bukan menghina bukan mengeji,
Hanya menulis sebagai tauladan,
Wahai remaja sedarlah diri,
Sebelum tertulis namamu di nesan.


kredit kepada : cerpelai



25 comments:

  1. betul tu kak.anak2 skrg ni mmg kena jaga rapi.Alhamdulillah kalau dididik mst ok.Amin.

    ReplyDelete
  2. Tue ar kan kak..risau bila anak dara membesar..mcm2 skrg nie yg jd kan..mohon agar anak2 kita senantiasa dlindunginya..:D

    ReplyDelete
  3. nak nak yang perempuan kan... takut dengan dunia yang macam2 leh terjadi...

    ReplyDelete
  4. mintak dijauhi dgn makna pantun2 tu...amin

    ReplyDelete
  5. salam sis..sht ke?

    wahh dah besar anak dara akak, maisarah pun makin besar, dah 8 tahun.mmg makin risau bila anak dah besar kan sis..

    ReplyDelete
  6. Betul tu kak.. Risau kan.. Dulu mak apak kita risaukan kita.. Skrg giliran kita plak.. Insya'allah kak.. Sama2 kita doakan moga ditetapkan hati anak2 kita agar tak berpaling.. ;)

    ReplyDelete
  7. dah anak dara, bestnyer. anak dara ni lain pulak kerenahnya kan :)

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Ieda

    Insyaallah
    kita doakan kebaikan di dunia dan Akhirat untuk anak2 kita

    Wassalam

    ReplyDelete
  9. ye kak... bila anak2 dah makin besar, kerisauan kita pun makin bertambah kan. skrg ni tak kiralah anak lelaki ke perempuan ke... sama aje.

    ReplyDelete
  10. anak2 zaman skrg makin jauh ke depan..mmg kena pantau kan kak...anak dara fieza pun dh pndai nak bersosial...asal balik je sepupu die mula la merayau naik motor..mmg risauu..huhuu

    ReplyDelete
  11. lieya pun mcm akak...bende tu yg dok terpikir...tu la kak...rasenye sume yg ade anak pompuan akan pikir pekara tu...harap2 bekalan didikan yg kite beri, cikgu ajar dpt jadi benteng dari perkara2 yg tak elok...insyaallah....

    ReplyDelete
  12. kak ieda..sila ke www.elyiesazlin.com..tengah menunggu email dr akak..thanks

    ReplyDelete
  13. tu la..zaman dah berubah..makin risau kan..

    ReplyDelete
  14. sebenarnya cara mendidik anak zaman sekarang kena lebih tegas berbanding dulu..
    bukan nya kena semakin berlembut.
    sebab zaman makin mencabar..
    anak2 mudah terpengaruh..

    ReplyDelete
  15. sekarang ni bukan anak dara je risau, anak teruna pun risau...yg penting doakan kesejahteraan mereka dunia akhirat, beri didikan agama yg cukup!

    ReplyDelete
  16. rasa kejap jer dah besar yer anak2 kita... makin besar anak2 rasa lagi besar tanggungjawab kita kan kak.... moga apa yang mereka pelajari dapat memberi manfaat kepada mereka kelak...

    ReplyDelete
  17. @etiey.com perempuan ke lelaki ke same je kan .. kena jaga betul2 :)

    ReplyDelete
  18. @Lydia Miza(Aidyl Azim) sihat LM .. tq
    tulah anak2 dah semakin besar .. kita take over kerisauan ibu masa kita kecik2 pula :)

    ReplyDelete
  19. @Izan Ishak ye dikk .. x kira perempuan lelaki .. same aje huhuhuh

    ReplyDelete
  20. @Fieza79 oh ye ke .. hurmm kena tgk betul2 lah kan fieza .. yg anak dara akak lak risau bila dah pandai berinternet .. twitter punn dah pandai .. akak pun x bertwiter nie huhuh

    ReplyDelete
  21. @lieyalatif harap apa yg cikgu berikan nie berbaloi dengan didikan kita .. dunia skrg makin mencabar .. risau tetap ada , samaada duk jauh atau dekat huhuh

    ReplyDelete
  22. @diana ye D .. itulah yg kita kena tekankan .. kena tegas dlm segala hal .. insyaallah kan D .. kita doakan sama2 agar anak2 kita lebih baik dari hari ke hari .. :)

    ReplyDelete
  23. Nauzubillah..moga Allah pelihara mereka n tetapkan iman

    ReplyDelete
  24. betul kak..sye pun risau tu jg..
    selalu asik dok pikir jek.."mcm mane2 hidup ank2 aku bsar nnt.." uhuhuhuhu

    ReplyDelete
  25. btul la kak, tgk remaja sekarang ni...haishhh..risau tgk anak...mintak dijauhkan la benda2 tak elok ni..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...