Wednesday, November 9, 2011

singgang TUMIS serani


salam semua 

hurmmm uols pernah makan singgang tumis nie ?? akak pangil singgang ini singgang tumis serani , .. hurmm sedap sgt2 ... ( ekekek ayat puji diri sendiri ) alahhhh kalau kita x puji diri sendiri , siapa nak puji kannn ekekekek .. ok2 .. xceli singgang nie adalah permintaan akak sendiri .. di masak oleh akak sendiri tgh ari menjelang raya , sbb petang tuu akak dan ummi dah sebuk2 nak masak menu utk raya kan .. 

soo kami masak yg simple2 mcm nie je .. kebetulan memang ada ikan selar kuning .. soo apa layie .. sesi campak mencampak telah terjadi .. tapi kebanyakan bahan akak x tumbuk .. akak lebih suke mayang halus2 .. hurmmm yumx3

ditumis dulu bahan2 nya .. bawang merah , putih , halia dan kunyit mengikut rasa .. mayang juga lada besar @ cili api kalau nak rasa pedasnya .. lepas tuu tumis bersama adik beradik ( kayu manis dan ctc )

dah naik bauu masukkan perahan air asam jawa ... :)

  dah mendidih bolehlah masukkan air dan ikan .. ikut lah nak masuk ikan apa .. ikan kembung , selar kuning , tenggiri @ aya .. perghhh sedappp ekekek

taraaaaaaaaaaaa siap dihidang ..

tgh ari tuu akak bikin sambal tempoyak ... hurmmm makan singgang tumis nie kalau x lawan ngan tepoyak x der ummmpphhh ! :)

ayam grg kampung ala2 KFC konon2 nyeee tapi x jadi .. ekekek x der bahan sebenarnya .. main campak2 jewwww :)

ok ... ini semua menu yg sempat kami masak utk lunch menjelang raya .. lepas dah kenyang2 makan barulah mula memasak menu2 utk hari raya aji esoknya ... perghhh x larat nak hayun tangan memandangkan dah kekenyangan ! ... :)

menu kami simple2 sahaja untuk raya aji tahun nie .. sbbnya adik bongsu akak dan adik di KL x balik .. soo agak sunyi raya tahun nie .. masak2 punn ala kadar sahaja .. huhuhu 


20 comments:

  1. Slruuppp.......sedut air liur ni kak oiii...

    ReplyDelete
  2. wahh..sedapnya menu tu kak! dan2 lapaq :)

    ReplyDelete
  3. saya pun suka potong2 ja..
    akak try ketuk serai tumis sekali.. ermm wangi n sedap.. cuba la.. satu lagi saya guna asam keping ja..

    ReplyDelete
  4. yang simple tu mmg selalunya jadikan makan nasik bertambah2 kan kak...

    ReplyDelete
  5. klu buat singgang mmg laju mkn ditambah dgn sambal belacan fuhhh meletoppp

    ReplyDelete
  6. singgang simple nilah yg naikkan selera..mau mkn bertambah-tambah lagi2 lawan dgn tempoyak tu kak oii *pengsan* sy membayangkan menu marveles nih kak ieda :)

    ReplyDelete
  7. susahnya nak cari tempoyak kat pulau pinang ni..awat la orang pulau pinang tak reti makan tempoyak entah..heheheh

    ReplyDelete
  8. masak simple lg sedap kak.. sy pun suka lauk singgang..

    ReplyDelete
  9. salam kak eida,

    maaf banyak2.. ena baru je sampai dr TRG ni.. pasal x blh masuk tu sbb ena dah private kan.. tp ena pernah invite.. mungkin akak tak perasan.. hehe.. tak pe.. ena dah masukkan email akak utk invitation tu.. maaf la kak.. utk sementara saje.. nanti akak login email akak utk pertama kali dan lepas tu dah blh jengah blog ena.. sori bebanyak yer kak..

    ReplyDelete
  10. selalunya kalau mak akk masak singgang ni...guna ikan kembung sis..tak pernah pulak cuba ikan selar..nmpak mmg sedap ni...dapat pulak hirup2 kuah dia tu.....amboiii dah terasa-rasa kat tekak pulak ni...

    ReplyDelete
  11. Wow menu yg menarik.. boleh dicuba nie.. :)

    ReplyDelete
  12. sedap tu...ade tempoyak...mmg bertambah2 nasi bile mkn lauk mcm ni...

    ReplyDelete
  13. makan gini confirm bertambah nasi hehe

    ReplyDelete
  14. tempoyak tu nampak sedap..

    ReplyDelete
  15. Tak pernah cuba makan tempoyak kak..ema selalu buat singgang ikan kelantan

    ReplyDelete
  16. tak pernah buat snggang tumis...boleh cuba buat ni....

    ReplyDelete
  17. sedapnyer kak... terliur saya yang sedang........ tak brapa nak selera mkn skang ni... hehehe

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...