Sunday, November 27, 2011

NASI JELANTAH , IKAN GRG BERLADA PAHIT mcm mana tu !


salam semua

hurmm tadi akak ke rumah jemputan org kawin , ok lahh agak meriah lah juga .. kebetulan jemputan ini adalah kenalan dari mak dan ayah di kg .. so kenalah pergi kan ..

nie nak cerita sedikit tentang masakan yg dijamu oleh tuan rumah kepada tetamu .. almaklum sahajalah cuaca skrg nie ujan je kan .. mgkin disebabkan itu nasi yg kami makan jelantah ! .. haaadah lah nasi nye jelantah , lauk ikan grg berladanya jadi pahit ... ikan aya lak tu .. uhuhuhu 
haaaa uols pernah terjadi mcm tuu ???

akak bukan lah nak mengaibkan tuan rumah tapi menceritakan alangkah x bernasib baik nya tetamu yg dtg dan makan pada hari tuu .. dah lah ujan2 semua org lapar kan .. haaa mcm akak dan mak akak x makan lah banyak bila dpt tahu nasi tu jelantah .. hurmmm bukan ape .. kami risau sakit perut ..

macam2 hal kan .. agak2nya kan tuan rumah tahu tak nasi yg dihidangkan itu jelantah & ikan grg berlada itu ikannya jadi pahit ... hurmmmmmmm


Dalil dari hadith rasuluLlah yang bererti :

Seburuk-buruk makanan ialah makanan walimah (kenduri) yang dijemput hanya orang-orang kaya sahaja dengan meninggalkan orang-orang miskin. Sesiapa yang tidak menghadiri jemputan sesungguhnya telah menderhakai ALLah dan Rasul-Nya (Riwayat Muslim dalam bab Nikah, bab suruhan menghadiri jemputan apabila dipanggil, nombor 1432 daripada Abu Hurairah r.a)

ps : tadi tgk ramai gak yg makan x habis .. huhuh cian kan 

6 comments:

  1. tak kan tak tahu..eik???

    ReplyDelete
  2. pelik...masih dihidangkan?sakit perut klu mkn nasi cam tu.saya mmg tak blh mkn nasi mentah

    ReplyDelete
  3. hmm tak logik gak kalo tuan rumah tak tahu...huhu...

    ReplyDelete
  4. kasihannya tuan rumah..

    kak, rasa ayu kan.. pasti ada yang inform kat dia..
    tapi benda dah jadi.. tu yang biorkan...

    PS: kak ieda okey tak?? perut meragam

    SALAM MAAL HIJRAH..

    ReplyDelete
  5. Yg chef tu xkan x perasan kan, tuan Umah biasa busy dgn jemputan n Hal lain, tu sbb dia appoint sesorg utk penanggah huhu

    ReplyDelete
  6. sian tuan umah...drg xmintak jd cm tue...ade cite d sebalik tue...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...