Thursday, November 3, 2011

muntah BEBOLA JELI ! uishhhh mujur x mati


salam semua

uishh uols ada baca berita hari nie tadi tak .. akak nie pagi2 tadi tgk online metro .. huhuhu seriau darah akak bila abca kisah budak seusia 19 bulan nie menelan bebola jeli yg dlm balang hiasan tuu

setahu akak pernah ada kisah tentang bahayanya bebola jeli nie .. ye tak ?? tapi akak x ingat dimana akak dgr kisahnya .. aduhhhh mcm manalahh budak2 nie boleh tertelan kan .. hurmmm dah nama punn bb kan sure kita sebagai ibu bapa kena hati2 .. tapi pelik sbb benda mcm tuu boleh terlepas ke tangan dia yg masih kecil ..

mujur sgt2 panjang umur budak nie .. kalau tidak menyesal punn x ada gunanya .. semoga ia menjadi pengajaran buat kita semua ..

MALANG...Ifti Ilya Farhana ditemani Siti Aisyah di HTAA. Gambar kecil, Mohd Khairuddin menunjukkan bebola jeli yang dikeluarkan dari perut anaknya.


KUANTAN: Gara-gara tertelan bebola jeli yang digunakan sebagai baja pokok hiasan, seorang bayi perempuan berusia 19 bulan terpaksa dibedah bagi mengeluarkan bahan berkenaan yang sudah mengembang di dalam perutnya.

Ifti Ilya Farhana Mohd Khairuddin demam teruk selain muntah-muntah dan tidak boleh makan atau minum selepas usus kecilnya dipenuhi agar-agar berkenaan yang sudah mengembang beberapa kali ganda berbanding saiz asalnya.
Bayi malang itu selamat menjalani pembedahan selama dua jam di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) di sini, kelmarin, dan kini dilaporkan stabil.

Ibunya, Siti Aisyah Yusof, 27, berkata, kejadian berlaku pada 26 Oktober lalu apabila anak sulungnya itu tertelan dua daripada tiga bebola agar-agar yang ditemuinya dalam pek makanan ringan.

“Makanan ringan itu dipercayai dibeli di kedai runcit berdekatan perumahan kami di Taman Seri Mahkota, Batu 11 oleh kanak-kanak lain yang kemudian diberikan kepada anak saya,”katanya ketika ditemui di HTAA di sini, semalam.


sumber : hmetro


jeli tuu dah pun mengembang dlm bdan budak nie , menurut berita jeli tuu didapati dlm pek makanan ringan yg dibeli oleh kanak2 lain ..  .. aduhhh x dpt dibayangkan sakitnyaaaaaaa .. huhuhu tolonglah hati2 lain kali .. x sayang anak ke .. ye betulll benda nak jadi .. tapi kita kena fikir lah cara terbaik agar perkara2 mcm nie x berlaku huhuhu

31 comments:

  1. ish..takutnya.nasib baik selamat..

    ReplyDelete
  2. seram la.. bambam tu suker masuk mulut ape2 barang yang dia jumpa

    risau!

    ReplyDelete
  3. BENDA2 MCM NI KALAU TERJADI PADA KITA MMMG RASA MENYESAL TAK SUDAH RASANYA

    ReplyDelete
  4. sudah dharamkn pjualnnya, msih ada lg yg brani jual?

    ambik iktibar

    ReplyDelete
  5. alahai siannya....budak22kan mmg suka masukkan sesuatu dlm mulut

    ReplyDelete
  6. takut mase bace tu kak...dulu lieya suke kak letak jelly2 pokok nie.....tapi letak kat opis le....bahaye kan.....

    ReplyDelete
  7. sib baik sya mmg tak suka belikan anak jajan tpi takut lak dia dpt dr kawan2.,..huhuuuu

    sib baik selamat kan...takut nyeee

    ReplyDelete
  8. kak, sebab tu kementerian kesihatan nk kluakan 1 fakta utk haramkn penggunaan jeli ni...sbb byk mudarat apetah lg klu ade anak² kecik kt umah kn...huhh, seriyauu bc

    ReplyDelete
  9. rasernyer jeli tuh dh diharamkan kan? takot al
    ps: slamat hari rayer aji (",)

    ReplyDelete
  10. bahaya..!!

    boleh saman syarikat tu ..

    ReplyDelete
  11. tulah kak..geram gak baca paper tadi..dah berapa hari baru sibuk nak gi klinik..tak psal2 dah robek dah perut anak tu...

    jgn main2 dgn benda2 kecik ni...

    ReplyDelete
  12. ya Allah!,.baru je kuar pasal pengharaman bebola jeli tu kan,.ish!,.ni ade kes plak,.btol tu kak,pd ibu bapa,mintak tolong la jage btol2,tengok anak2 terutma anak2 kecik baye2 ni,seriau!

    ReplyDelete
  13. ya allah!! macam2 ye kak.. Risau le anak2 ni..

    ReplyDelete
  14. ya Allah keciannya baru jerk baca kat metro tadi..

    ReplyDelete
  15. ish...nauzubillah...

    terus teringat anak2 kat taska tu...harap2 dorang okey2 jer...

    ReplyDelete
  16. budak2 kena jaga... coz semua pun dia nak makan...

    ReplyDelete
  17. alor... siannyer anak tu.. bukan jeli tu dah diharamkan penjualannya ker...

    harap2 ia dijauhkan dari terjadi kepada keluarga kita semua...

    ReplyDelete
  18. alhamdulillah, mujurlah selamat. bahayanyerr....

    ReplyDelete
  19. ya allah..syukur tak ape ape budak tu..

    ReplyDelete
  20. sib baik boleh diselamatkan...alhamdulilah...bender2 mcm ni lah mak ayah kena waspada...

    ReplyDelete
  21. Kakak dah tahu sebab dah keluar dalam WHI yg mengatakan jelly ini bahaya kerana dia akan mengembang bila kena air. Bayangkan dia boleh menyekat/menyumbat usus bila dah kembang dan boleh menyebabkan usus pecah.

    ReplyDelete
  22. mcm2 kan..aduhh ngeri nak membayangkan..dahlah budak2 baya tu suka masukkan benda dlm mulut..

    nauzubillah..moga perkara2 pelik begini tak terjadi kt kita..

    ReplyDelete
  23. ish..ish...
    budak2 bukan tau apa,..
    kita yang tua ni la patut lebih hati2 kan??

    ReplyDelete
  24. bahayanye..
    huhu..jangan la letak dekat tempat kanak-kanak boleh capai kan..

    ReplyDelete
  25. bahayanya..sebab tu anak2 ni kita kena rasa cemburu sikit.. kalau tak macam tu lahh..

    ReplyDelete
  26. SEMOGA KITA JADI IBUBAPA YANG PEKA NGAN ALAM SEKELILING TERUTAMA YANG MEMBABITKAN KANAK-KANAK KECILKAN.

    ReplyDelete
  27. subhanallah.....
    skrang nie mmg apa2 perhiasan dirumah, if ada anak kecil sangat berbahaya..
    biarlah rumah kosong sementara.. kalau dah besor sikit baru hias semula.. kan

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...