Monday, November 14, 2011

kenapa IBU MENANGIS ??


salam semua

kenapa ibu menangis ?? itulah soalan pertama yg zahrien tanya sewaktu aku mengambilnya petang tadi ..  x terkata lalu dia menyentuh pipiku dengan tangan gebunya .. sedar atau tidak air mata mengalir semakin deras sambil ku memejam mata .. tangan dan penumpuan kuu tidak ku alihkan dari cermin depan kerana sedar aku sedang memandu ... walau dlm sedar anak kecil ku sejak dari tadi memerhatikan ku .. :(

tidak tahu apa yg harus aku katakan padanya hanya mampu memandang wajah permata hatiku yg penuh persoalan itu .. diamatinya aku sepenuh jiwa .. terus bertanya sekali lagi " kenapa IBU menangis .. ibu ??? " 

ibu menangis lagi kerana


ibu sedang menahan sebak menanggung duka dan pedih didalam hati
kerana kesabaran dan kesetian ibu diuji lagi  
ibu sedang memikirkan bagaimana utk menahan hati dari terus dilukai
ibu bertanya apakah yg allah ingin tunjukkan kepada ibu disaat ini
ibu merenung apakah yg mampu ibu lakukan untuk mengharungi ujian ini 
ibu beranggapan sudah tiada duka yg perlu ibu lalui .. 
namu ibu salah kerana duka itu dtg kembali menguji diri

ibu merenung dan bertanya kepada nya yg maha esa
 apa lagi harus ibu lakukan untuk kesekian kali ...
ibu redha dengan semua ini , namun ibu tetap berdoa agar terus diberi kekuatan didalam jiwa dan hati ini demi anak2 ibu yg amat ibu kasihi ....



26 comments:

  1. kenapa ni eida..??
    saya tak tahu apa masalahnya tapi rasanya macam masalah besar...
    menangis la..mungkin itu boleh menghilangkan sedikit kesedihan..

    ReplyDelete
  2. @diana D , adakalany hidup kita didatangi dengan pelbagai bentuk dugaan .. semua ini menguji kekuatan kita sebagai hambanya .. dengan menangis ieda harap boleh memberikan ketenangan sementara buat ieda untuk lalui ..

    payah untuk dibicarakan , cukup sekadar meluah kata , dan senyuman ini menutup segala kedukaan dihati ..

    ReplyDelete
  3. Banyak bersabar ya ieda....Carilah seorang kawan yag boleh di percayai...untuk di kongsi bersama kesedihan ieda okey.....Mungkin ada hikmah di sebaliknya....Tuhan memberi ujian sebegitu...

    ReplyDelete
  4. sayangilah ibu anda..kasih ibu membawa ke syurga

    ReplyDelete
  5. mm..kak ieda jgn sedey2 ya..

    ReplyDelete
  6. kenapa ni kak?..
    moga akak diberikan kekuatan & ketabahan untuk menghadapi semua ini demi anak2..

    ReplyDelete
  7. Semoga tabah ... setiap ujian/dugaan, pasti ada hikmah disebaliknya.

    ReplyDelete
  8. akak sabar yer...sy pun xtau apa masalah akak...tp percayalah suami , anak2 n keluarga adakak ada dgn akak..kami kwn2 akak pun ada disisi

    ReplyDelete
  9. Banyak bersabar yer ...semoga Allah berikan kekuatan mnghadapi segalanya....

    ReplyDelete
  10. kuat smgt kak...setiap yg terjadi ade hikmah nye

    ReplyDelete
  11. Be strong dear..hmm sentiasa bersangka baik dengan Allah..insyaAllah Dia akan permudahkan segalanya..

    ReplyDelete
  12. jgn pndam kak...sakit dlm nnti, tp tak leh nak luahkn pd org smbarangn, kan. carilh tman yg bleh dpcayai


    buat ms skrg cuba alih fikiran pd bnda lain

    ReplyDelete
  13. kenaper kak...tu la kekadang biler kiter bersedih anak2 macam tahu jer perasaan kiter... apepun semoga akak tabah...k...

    ReplyDelete
  14. kdg2 menangis tu boleh meredakan kesedihan..walaupun sy x tau apa masalah akak, tapi sy harap akak tabah dengan dugaan yang Allah beri..jgn sedih2 ye kak..

    ReplyDelete
  15. kenapa ni kak? moga duka cepat berlalu..kena kuat demi anak-anak kan kak..

    ReplyDelete
  16. @Kalamhati miss uuu dear ! .. tq .. insyaallahhh will be strong selagi terdaya .. :)

    ReplyDelete
  17. SEMUA ~ tkasih semua .. LOVE U ALL ... :)

    ReplyDelete
  18. menangislah kalau itu mampu mententeramkan jiwa. walaupun nieda tak tahu apa masalahnya, semoga sabar ya

    ReplyDelete
  19. hope tangisan semalam mampu buat akak kembali jadi kuat demi anak2 yg tersayang =)

    ReplyDelete
  20. anak2 pengubat hati....ibu kena kuat..demi anak2...demi mereka..ibu kena jugak hadapi semua dugaan....ALLAH menguji kita..kerana ALLAH sentiasa mengingati kita....bukan bermakna ALLAH benci kita maka diturunkan ujian dan dugaan buat kita..tapi ALLAH menyayangi kita seadanya....akak kuat k....huggssss....

    ReplyDelete
  21. kenapa ya ieda??

    macam berat sangat masalahnya...

    apa pun harap ieda dapat hadapinya dengan kuat dan tabah...

    anak2 mmg akan perasan kalau kita sedih, tp merekalah sumber kekuatan kita kan...

    Take care and be strong ya ieda..

    ReplyDelete
  22. apa2 pun dugaannya harap kak ieda tabah menghadapinya

    ReplyDelete
  23. Maaf la sis..semalm seperti tak persan N3 ini...sabar dan mohon petunjuk dari Allah yer sis...semoga segala ujian ini menguatkan lagi semangat sis utk menjalani kehidupan sehari-hari...

    ReplyDelete
  24. @~ yus ~ tkasih yus .. payah nak jelaskan disini .. thanx bila yus sudi baca dan prihatin ..
    insyaallah yus .. ieda akan cuba sedaya upaya .. adakalanya tewas juga huhuh

    ReplyDelete
  25. @Eye_nee tk kak .. love uu kak .. insyaallahhh doakan utk saya kak .. :(

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...