Friday, November 25, 2011

Daging MASAK KICAP & GORENG KUNYIT


salam semua

menu biasa2 je semalam .. mcm biasa bila balik dah lewat , pueh fikir nak masak ape kan .. kebetulan hubby kuar kan daging korban hari tu .. akak buat lah masak kicap dan daging grg kunyit .. hurmm simple kan .. masak nasi panas2 .. jadilah .. hubby lah paling suke makan .. anak2 pula akak belikan murtabak utk dinner mereka .. x leh makan nasi ekekek :)


daging masak kicap yg biasa2 sahaja .. buat banyak nie je .. janji habis .. kalau simpan2 x sedap kan .. tapi kalau daging baru selalu leh tahan lama :)


daging korban ari tuu masih ada didalam peti .. ingat hari nie nak buat masak lemak pula .. tgk lah .. balik pun dah sampai petang ke rumah .. esok cuti kan .. masak lebih sikit boleh makan utk esok pula :)



Ini kerana para fuqaha (sarjana fekah) bersependapat bahawa adalah haram hukumnya daging sembelihan korban (al-adhiyah) itu dijual. Kata Ibn Rusy di dalam Bidayah al-Mujtahid:
“Pada pengetahuanku para ulama telah sepakat bahawa tidak diharuskan menjual daging korban” (1/703, Beirut: Dar al-Khair)

21 comments:

  1. Kakcik tengah fikir nak masak spaghetti je petang nanti. :)

    ReplyDelete
  2. daging masak kicap jugak yang sedap kan kak...

    ReplyDelete
  3. sedapp menu daging kak ieda...hehe.. nomi lak memikirkan menu daging korban yang ada lagi tu..ingat nak wat nasi daging la... hehe

    ReplyDelete
  4. fuhh letak plak cili padi banyak2 & bawang mmg mabeles

    ReplyDelete
  5. Daging kroban kakak pun ada lagi ieda. Patutnya ikut hukum kena habiskan 3 hari aje tapi sampai sekarang pun tak terhabis...

    ReplyDelete
  6. masznyer daging korban pon ada lagik dala peti, x tau dah nak masak aper.. huhu

    ReplyDelete
  7. kak,kalau sy kan memalam tak dpt nasik mesti mengagau #hatitidakkeruan
    hehe :")

    daging masak kicap mmg feberet :)

    ReplyDelete
  8. daging ni kalau masak yang simple2 lagi sedap..kan?/sebab rasanya tak hilang...dari pada yang masak campur macam2 rempah ratus tu..terus hilang rasa daging.

    ReplyDelete
  9. saya pun ada lagi daging koraban hari tu di rumah...

    ReplyDelete
  10. Stok daging korban pun ada lg ni, nk buat masak kicap gak la..hehe

    ReplyDelete
  11. daging korban dah lama habis, last ritu qema buat kerabu perut..

    sekarang stok ikan je lam peti, jemu duk pulun daging ritu hehe

    ReplyDelete
  12. jemu dah mkn daging kak...huhu...

    kat peti saya byk ikan kerisi jer...hehe...

    ReplyDelete
  13. Sedapnyaa daging masak kicap..menyelerakan plak nengoknya..

    ReplyDelete
  14. takpe kak..janji kenyang...

    ReplyDelete
  15. sedapnya..

    baru tingat yg dalam esbok ena tu pun masih ada daging korban aritu.. kena masak gak ni.. leh wat menu tuk esok kan.. hihi

    ReplyDelete
  16. Saya pn ada daging korban lagi ni...
    Masak kicap mmg kesukaan anak2...

    ReplyDelete
  17. daging korban el ritu abis...dah ari2 msk daging..hahahaha

    rini rs nak torai msk kebab voleh???hehehehe

    ReplyDelete
  18. oh, sume menu ada daging yer..
    hohoho, sama la kak, dlm esbox tu msh ada sakibaki daging korban org bg raya aritu..
    asben kureng bab2 daging, si alya lg la, ckp blh kena darah tinggi kalo makan.. ;-p

    adesss.. kena try resepi kak ieda gak ni.. =)

    ReplyDelete
  19. ummp sedap daging akak akak masak...rasa dari jauh hehe

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...