Tuesday, October 18, 2011

ulam jering pasti ADA !


salam semua

hurmm sebelum gambar2 nie jadi basi .. baik tepek kat sini kan .. ini kisah ahad minggu lepas .. mcm biasa , kalau akak balik kg .. akak lah yg kena masak .. masak main campak2 oke .. bukan ala2 chef punnn .. kalau ala2 chef kena ada bunga2 hiasan tuu ekekek .. kat sini kalau letak bunga2 , habis mak , ayah dan nenek akak x makan .. sbb .. sbb mereka pelik .. hahahhaha jadi x yah lahh nak bermunge2 tuu :))

hurmm ahad lepas akak masak menu biasa2 je .. bukan yg pelik2 punn .. cuma masak lemak tuu je pelik sbb sayur dan bahan2 mak yg sediakan .. akak tinggal campak2 je .. sedapppppppp pucuk paku pun ada sikit2 dan daun ape lagi , entah , x tahu lah mak akak nie .. yg pasti bukan daun yg angin2 tuu , dia dah tahu akak dan hubby x leh makan angin2 nie ..

semua ini disediakan oleh akak .. bila cakap mcm tuu kat anak2 .. semua makan banyak .. awat !! takut kaaaaaaa ekekkeke .. :)

sambal tumis sotong kegemaran anak2 dan hubby .. ayah akak pun suke ! .. org johor kann suke makan pedas2 nie :)

aaaaaaaa nak cerita pasal yg nielahh .. paberet akak wehh .. jering tuuu ekekek .. ulam2 nie semua akak punya .. siap ada pokok kat umah mak tuu .. skrg nie tgh musim jering soo memang sakan lahh meng'ulam' jering :) lembut2 lak tuu , paling suke !!

hurmm sayur lemak nie akak letak keropok dan keledek sikit .. barua da ummmph .. x tumis punn campak2 bawang merah dan ikan bilis sahaja :)

ishhh cerita pasal menu lak .. dah time makan kan .. kalau tidak naya kat kowang ! ekekke sowiiiiiiiiiiiiiiiii ... debar2 akak masih ada nie .. lawatan MQA nie akan exit meeting lunch nanti .. harap2 suksess semuanyaaaaaaaaaaa .. :) barulah boleh bercuti dengan aman dan lega :)



50 comments:

  1. mengancam lah menu akak :)

    ReplyDelete
  2. kak, sambal sotong tu buat saya laparlah..mesti sedap ni kan, kalau tak tak kan jadi pujaan hati hubby ngan anak2..hehehe

    ReplyDelete
  3. kak,menu2 akk tu semua kesukaan sy hadoii tergugat tgk di tghhari begini..mmg terliur ;)

    ReplyDelete
  4. tikar tu yg klasik tu!

    ReplyDelete
  5. emm sedapnya lauk kampung gini..tgok pun tahu dh sedap ni..hehe

    akak kenapa tukar gmbo profile lama...ceciter sikit :)

    ReplyDelete
  6. nak sikit sambal sotong tu....

    ReplyDelete
  7. sume menu lazat2 kak....kak, letak keropok?...keropok yg mcm mane kak.....berminat plak nak tau.....

    mmg kene regu laa menu akak tu, ade kuah lemak, ade plak sambal....ade plak ulam hah....mau bertambah2 mkn hah

    ReplyDelete
  8. sambal sotong....ahad lepas pun maktok amani masak sambal sotong jugak...hehehhe lepas gian dapat makan...

    ReplyDelete
  9. klu ulam petai atau jering mentah mcm tu munna tak boleh telan lah kak... klu dah buat masak sambal boleh je ...berselera pulak tu

    ReplyDelete
  10. lapar tgk lauk akak ni ha
    makan lauk kg gini lg best dr makan ngarut2 tu
    huhu
    sye kalo nk mkn sambal belacan + ulam mmg xsuke letak kuah2 ni
    bior kering

    ReplyDelete
  11. ieda.. jering ulam peberet no. 1 akak!!! hehehe... kalau husband beli petai.. tak layan sgt.. kecuali disambal kan.. tp kalau dia beli jering... hari2 berulam jering pun takper.. kikiki..

    ReplyDelete
  12. lya mmg x pnah mkn jering.. mmg x reti..lg pon pahit kan..??

    kalo petai..lajuuu jer

    ReplyDelete
  13. Sedapnya..tgk sambal sotong Ieda..ngancam.. tapi tak reti laa makan jering.. cuma petai jer.. :)

    ReplyDelete
  14. uishhh msk lemak ngan sambal sotong tu mmg mengiurkan.kombinasi yg meletopp mmg tak pandang kiri kanan dah.lupa sme diet ni ha...ehehe..

    ReplyDelete
  15. wow sedapnya ... menu cam ni la baru best kalau makan nasi tengahari ...

    ReplyDelete
  16. semua nampak sedap tambah tgh lapar gini hehe..

    kak, masak lemak letak keropok? first time dgr ni..

    ReplyDelete
  17. menarik,terangkat la lauk akak ni....

    ReplyDelete
  18. kak, sedapnyerrrr sambal sotong tuh..buat mcm mana eh jadi merah cantik macam tu..hoo lapar plak rasa

    ReplyDelete
  19. blk ni mau cari sutun, nk buat sambal sutun mcm akk....kan dh tringat2 ni

    ReplyDelete
  20. Untungla makan ulam jering ni suma.. nanti muka awet muda n panjang umo.. rugila zwan sbb x suka makan ulam2 ni suma.. HUHU

    MySuaraBlog: Gigi Kuning, Gosok Gigi, Tandas..

    ReplyDelete
  21. kalau saye la mcm tu punya masakan mau bertambah2 nasik....
    hilang dan lupe segala diet...

    ReplyDelete
  22. kan,sotong 2 btkan jat teringat kg la.huhu

    ReplyDelete
  23. adoiii kak..harini intan pose..stiap kali intan pose..mesti ramai yg post menu yg mengencamm jiwa nih

    ReplyDelete
  24. nak nasik....!!!
    uuuwaaaaaaaaaa!!!!

    ReplyDelete
  25. tak makan jering tapi suka kacang botol......

    ReplyDelete
  26. terliur tengok sotong tu...
    mak saya pun masak sayur lemak tu letak keropok n keledek

    ReplyDelete
  27. Wow! hilang diet klu gini gayanyer...ekekekek

    Xreti mkn jering la kak, xpnh cuba pun xtau apa rasanyer...huhu

    Sayur lemak tu akak letak keropok, keropok apa yer? blur2 sy ni...cer citer...

    ReplyDelete
  28. Allah sedap nya makanan ni.besh nya kalau dpt mkn ramai2 dgn nasi panas.yummeh!

    ReplyDelete
  29. @Maya Mayana erkkk kenapa dik ngan gamabr profile lama akak tuu ?? .. x paham soalan akak nie :)

    ReplyDelete
  30. @lieyalatif keropok yg lum grg tuu dik .. bukan keropok lekor yee .. keropok keping ikan .. alah yg biasa2 tuu , sedapp dik :)

    ReplyDelete
  31. @syanasaid uishh kalau ada sambal ngan ulam2 x der lauk punn ok kan ... lagi sedap makan kering2 tu :)

    ReplyDelete
  32. @MaDiHaA a.k.a Ratna ekkeke akak same je taste ngan saya lahh :)

    ReplyDelete
  33. @ratusiput ekekke diet letak tepi dikk ekekek :)

    ReplyDelete
  34. @qemaishak aah sedap .. keropok yg lum grg lah tau .. cuba lahh :)

    ReplyDelete
  35. @mamashikin dikk masa tumis jgn lupa taruk kunyit hidup @ serbuk .. cantik lah jadinya nanti :)

    ReplyDelete
  36. @ZWAN SABRI loor dik .. biasa org lelaki nie suke ulam2 jering dan petai nie ..
    hurmm memang rugi :) awett mudeeee ! :)

    ReplyDelete
  37. @intan_blur ekekkek sowi dik
    buat menu nie petang berbuka dik ! :)

    ReplyDelete
  38. @diana uikkk mu diet nasi ke D ?? :))

    ReplyDelete
  39. @~Siti Hajar~ keropok keping tuu .. bila dah mendidih sikit kuah lemak tuu .. masukkan sekali ngan sayur2 tu .. bila dah nampak dia empuk leh lah angkat :) sedappp dikk !

    ReplyDelete
  40. @rara pinkmafia yumx3 dikk
    x berdiet lah kalau makan macam nie ! ..

    ps : dikkk kad yg cumei ituu telah selamat akak dpt .. muah !! TQ dear !!

    ReplyDelete
  41. uiskhhh, kecur nye tengok!

    tapi sarung jering tu jgn makan kak ye...

    sbb ada kajian terbukti ia bergetah so leh rosak kan buah pinggang.. jaga2 kak yea ;)

    ReplyDelete
  42. jering sy x makan.. tp petai sy sgt suka.. hehe..

    ReplyDelete
  43. waaaa...semuanye amat menyelerakan.. ^_^

    ReplyDelete
  44. Menu ala kampung ni..mmg sedap sungguh ni Ieda..akak terliur tgk sambal sotong tu..huhu
    Sayur lemak tu pun best jugak..!

    ReplyDelete
  45. sedapnya kak...
    ena suka ulam juga.. tp tu la.. tak de geng nak makan ulam kat umah.. uhuhu

    kak leh tak antakan email kat ena.. ena nak private kan belog dulu la sementara ni.. akak sent kat sini yek.. irdina2010@yahoo.co.uk

    ReplyDelete
  46. saya suka gak jering.tp suka yg sedang2,takmo yg tua,takmo yg muda sgt

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...