Wednesday, October 12, 2011

ROSELLE sedap bila dikeringkan


salam semua

uols kenal tak buah apa nie ?? hurmmm sure lah dah dpt teka kannn .. sah2 tajuk entry dah ada ekekek , sabor jelah akak nie kan .. hurmmmm ok2 ini buah roselle .. selalu kita tgk dah jadi air @ pati je kan .. kali nie akak dpt buah nie dlm bentuk telah di keringkan , makan mcm tuu je .. sedappppppppp sgt2 , merasalah akak makan puas2  .. manis dan lemak2 gitu .. 

ermmm mcm mana nak cakap erkk x pandai lah pulak ..



yang pastinya bila dah di masak utk dibuat pati buah roselle , leh lah keringkan dan makan mcm tuu aje .. sedappp tau .. cuba lah .. kebetulan akak ada ikut mak akak ke rumah kawan dia .. dia menjamu kami utk makan petang , banyak dia tanam dilaman rumahnya .. last2 mak akak punn amik utk di tanam di laman rumah kami .. entah hidup entah tidak .. 

bukan ke pokok nie cerewet sikit .. ke senang je nak menanam dia ??

gambar sgt2 blur .. skrg nie pakai kembali sony akak tuu .. dslr akak dah diberi/jual kepada adik akak .. sakit ati sbb ashik dia je yg pakai kan .. sooo akak tgh usha2 LUMIX @ SONY gak nie , kecik dan mudah di seret ke mana2 kannn :) .. hurmmmm kumpul duit semula lahhh pulakkkk huhuhu


28 comments:

  1. masa kecik2 dulu ske petik2 buah roselle ni buat main pondok2... :) akak jual dslr akak..syg tu...

    ReplyDelete
  2. tmpat sya jual rm8 sekilo kak..

    ReplyDelete
  3. lieya penah mkn kak...sedap kan ...masam2 manis....dlu mase ngandung dayyan suke betul lieya minum air rossele ni...kebetulan ade member tanam...tiap2 minggu bagi seplastik ..so boleh le buat stok air sendiri heheeheheh

    ReplyDelete
  4. kitarang suka buat air dan jem.. sedapp..homemade lagi kan..

    ReplyDelete
  5. tak pernah minum air dia..apatah lg makan biladikeringkan..mcm payah je nk jumpa kt cni..

    ReplyDelete
  6. akk,benda ni lah yg rara minum coffeee dye yg sampai boleh turun 15kg tu.mana nk dpt buah ni eh kak?

    ReplyDelete
  7. pernah rasa masa kat kg dulu...sedap

    ReplyDelete
  8. Tak penah tgk yang kering tapi yg kat atas pokok penah laa..

    ReplyDelete
  9. klu p Cameron Highland suka beli roselle kering, tp yg dah bt jeruk tu la, dah tmbh perisa gitu...

    Roselle susah nk dapat la, mana nk cari erk?

    ReplyDelete
  10. dulu2 penah makan bunga nie..sedap kan....

    ReplyDelete
  11. suka bunga ni cicah ngan gambar.. masam= sedap

    ReplyDelete
  12. dulu masa kecik2 buah ni saya buat main masak2 je sebab banyak sangt kat belakang rumah..
    hehehhe..
    dah besar rasa nyesal nya tak jaga pokok tu baik2..
    heheheh

    ReplyDelete
  13. uma mak sy ada tanam pokok nie

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Ieda

    rasa2 tak pernah makan lagi

    Wassalam

    ReplyDelete
  15. sy pnah minum air dia...mmg sedap..makanlah sekali buah tue..yg kering xpnah plak..

    ReplyDelete
  16. masa kat rumah dulu masa kecik2 ada tanam pokok ni kak...munna suka mkn mcm tu je

    ReplyDelete
  17. sedap ke kak? hik3!! ina ni kalo benda2 baru jmpa ni payah benor nak suh cuba.. tp kalo dah cuba asyik nak je pun.. ;)

    ReplyDelete
  18. kamera kecik mudah dan senang nak bawak.....

    ReplyDelete
  19. k.ieda tanam.. kalau berbuah, k.ieda keringkan n pos ke mari ye.. hehe

    ReplyDelete
  20. wah wah wah..kakNo suka makan buah ni ieda..klo p cameron mesti beli yang kering mcm tu..sedaaaaap..

    ReplyDelete
  21. kawan akak ada tanam kat kampung dia kat Pekan..Banyak khasiat buah ni..

    ReplyDelete
  22. ana ska minum jus roselle..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...