Thursday, October 6, 2011

mulut x berkata kerana takut HATI terluka


salam semua

biarlahhh .. semoga org yg memperlakukannya akan sedar dan 
menyesali perbuatannya ..
semoga doa orang-orang yg teraniaya di dengar dan dimakbulkan allah, aminnnnnn


Jika kejahatan di balas kejahatan, maka itu adalah dendam. Jika kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa. Jika kebaikan dibalas kejahatan, itu adalah zalim. Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan, itu adalah mulia dan terpuji."

"Kata-kata itu sebenarnya tidak mempunyai makna utk menjelaskan perasaan. Manusia boleh membentuk seribu kata-kata, seribu bahasa. Tapi kata-kata bukan bukti unggulnya perasaan"

"Lidahmu adalah bentengmu, jika engkau menjaganya maka ia akan menjagamu, dan jika engkau membiarkannya maka ia tidak akan mempedulikanmu"

24 comments:

  1. diam itu lebih baik dari berkata-kata...

    ReplyDelete
  2. luka kat tangan nampak parutnya..
    luka di hati, tak sape tahu kan
    :)

    ReplyDelete
  3. suka ayat tu kak.. mendalam maksudnya kan..

    ReplyDelete
  4. tq kak sbb syare..tibe2 sye teringat sesuatu.. ;(

    ReplyDelete
  5. bgus kputusan akak tu..diam kdng2 lbh baik..moga akak sabar dgn apa pun dugaannya..

    ReplyDelete
  6. kadang-kadang lidah manusia lebih tajam dari mata pedang

    ReplyDelete
  7. mmg ada ketikanya diam itu lebih baik....

    ReplyDelete
  8. JGN LUPA UTK BELAJAR MENERIMA KESALAHAN DIRI SENDIRI...DAN CUBA BELAJAR MENERIMA TEGURAN.
    XSEMESTINYA BERDIAM DIRI ITU TANDANYA KITA BETUL...

    PERINGATAN UTK DIRI SENDIRI JUGA.

    HARAP MAKLUM!

    ReplyDelete
  9. tengok keadaan...kalau boleh fight...fight kalau tak bo layan!!!

    ReplyDelete
  10. ada sesetengah perkara... bdiam itu lebih baik... dan ada sesetengah perkara... kt harus suarakan...

    ReplyDelete
  11. napa ni kak?

    jgn sedih yea..buat baik di balas baik..

    sekali pndang cam akak masa muda2 tengah nangis la...hihi

    ReplyDelete
  12. ieda..betul tu ieda..mulut kita kena diam..hati pun akan tenang..walau pun tetap terasa sakitnya

    ReplyDelete
  13. setuju dgn akak..
    kdg2 berdiam diri adalah lebih baik.dan satu lagi,jgn balas kejahatan org pada kita,sebaliknya doakan yg terbaik utk dia..

    ReplyDelete
  14. @mamaharisz tkasih ya , pelik sbb x der link ..
    betul tu memang kena belajar perbaiki diri sbb diri sendiri x sempurna , dan menerima teguran , tapi adakah semua org boleh menerima teguran ?? walau tujuan seseorang itu bukan nak sakit kan ati , sebab itulah tajuk itu " mulut x berkata takut hati TERLUKA ..."

    harap semua boleh terima kesalahan dan kelemahan masing2 .. jgn nak menegakkan benang yg basah , kalau berkata2 fikirlah perasaan org yg mendengar ..

    UNTUK DIRI SENDIRI JUGA ~ harap maklum :)

    ReplyDelete
  15. hik3...takpe kak...skrg ni dpt bayaran cash kat atas muka bumi lg..kita takyah buat apa2...tunggu dan lihat je..

    ReplyDelete
  16. @Mama Gee ya diikkk kita ambil pendekatan tunggu dan lihat .. buruk balasannya buruk , baik insyaallah akan tenang di hati .. :)

    ReplyDelete
  17. itulah,bila jat waras tp hati tgh marah,mesti jat g mandi.kalau jat layankan mmg selamatla dia sakit hati.

    ReplyDelete
  18. betul tu kak.sabar jelah.Allah ada.

    ReplyDelete
  19. memaafkan mungkin mudah tp melupakan tu susah skit kan kak...tu yg jd cam dendam tu walaupun takde niat nk membalas...

    ReplyDelete
  20. sometimes saya lagi prefer diam kak bila tengah runsing atau marah,takut kata-kata yang keluar terasa kasar pada orang yang dengar..

    ReplyDelete
  21. kalau kajahatan dibalas kejahatan maknanya kita meletak kan diri kita setaraf dengan
    yang berbuat jahat...

    ReplyDelete
  22. Salam kak...terima kasih kerana membantu saya untuk muhasabah kan diri..

    Rindu saya tak? Hehehe

    ReplyDelete
  23. @Oasis ye lahhhh winduuu lahhh ahaksss :)

    ReplyDelete
  24. mulut org..kite xleh nk tutup T_T

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...