Wednesday, October 5, 2011

KALAU x pandai ENGLISH x leh cakap erkkk !


salam semua

hermmm alah kalau x pandai , buat2 pandai atas niat nak belajar , apa salahnye kan .. huhuhu jgn lah dijadikan isu .. pada akak lahh , akak punn x pandai jugak speking english nie .. nak2 bab grammer .. lagi lah tunggang langgang , nama punn melayu kan .. melayuu pure yeeeeeee ekkeke .. biasalah tuu , sekurang2nya kita org melayu cuba untuk bertutur dan belajar dari kesilapan .. bukannya nak berlagak semacam kan huhuhu

kalau uols nak tahu org2 yg speaking berhabuk tuuu bukan semestinya pandai english tip top tauuu tapi grammer mereka lagi teruk .. huhuhu akak ada pengalaman sbb adik akak yg accountant tuu cakap sendiri .. she can speak but grammar baddddddd dan ada diantara kawan2 dia , they can do grammar but speaking ke lautttttttttt huhuhu :)

kes artis alfira loy nie same je .. ciannn dia .. sekurang2nya dia ada effort utk mencuba menulis dan bertutur dlm bahasa inggeris .. jelas dan nyata penggunaan grammar dia teruk ekekke .. its normal ... jgn lah selalu nak cari salah org kan .. kaji duluuu yg bercakap tuuu pandai noooooooooooooo ke !!!

Elfira Loy Kena Bahan Sebab Salah Guna Bahasa Omputih Dalam Twitter



Elfira Loy semalam telah dibahan oleh warga Twitter apabila dia salah menggunakan satu perkataan omputih.
Ini yang ditulis di Twitter Elfira Loy:-
Guess what , tomorrow m wearing versace and it cause abt 45k. OMG!
Kalau anda bijak dan memang power, sila cari apakah kesalahan perkataan yang telah dilakukan di atas. Kalau anda tak jumpa, maknanya anda pun boleh kena bahan macam Elfira Loy kena. Cian kat dia.

Terfikir pulak takkan kena ada perfect English baru boleh nak speaking? Sampai bila kita nak maju dan pandai guna bahasa omputih kalau benda macam nie pun kena bahan kaw-kaw punya?

sumber : abang NARA

setuju sgt2 dengan kata2 abang NARA .. x kan nak tunggu pandai baru nak cuba bercakap .. come on lahhh practice make perfect ..


47 comments:

  1. senyum je la kak...saya pun baru balik dr kursus english communication skill last week :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya Sangat BerTerima kasih Atas Bantuan Angka Ritual MBAH…Angka MBAH EROK PRANAL Tembus 100%…Saya udah kemana-mana mencari angka yang mantap selalu gak ada hasilnya…sampai- sampai hutang malah menumpuk…tanpa sengaja seorang teman lagi cari nomer jitu di internet…Kok ketemu NomoR MBAH EROK PRANAL..Saya coba beli Paket 4D ternyata Tembus…dan Bagai di sambar Petir..Ternyata Angka Ritual Ghoib MBAH EROK PRANAL…Yang SaYa Minta Tembus 4D…Baru kali ini saya mendapat angka ritual yang benar-benar Mantap…Bagi saudara yang ingin merubah Nasib seperti saya…Anda Bisa CALL/SMS Di Nomer MBAH EROK PRANAL 085 377 797 151.(((Buktikan Aja Sendiri Saudara-Saudari)))

      Delete
  2. alahai...
    den pun tak reti bahasa inggeris nie kak
    kadang2 mereka2 nie..perkara yg kecik di perbesar2kan..
    bukan nak masuk exam pun nak sumer perfect kan..
    janji maksud yang nak disampaikan tu sampai ..udah ler..
    he he he

    ReplyDelete
  3. hehehehe, takpelah belajar.. nanti ok le tu.....cost ok

    ReplyDelete
  4. hurmm...beselah...takde menda nak dijadikan bahan kak..practice make perfect kan...

    so tak salah kalu kita nak praktis even tunggang langgang...at least kita cuba...

    ReplyDelete
  5. asal kita fhm sudahhhh..:)

    ReplyDelete
  6. biasalah kak org kite ni..tak pandai kang kena bahan.pandai kang kena perli.ntah apa yg dorang nak pun tak paham.

    ReplyDelete
  7. biasalah kak...dah jadi retis nie semua benda dieprhatikan..

    kena byk bersabar la kalau nak jadi retis

    ReplyDelete
  8. ala kak, kadang org bangsa selain melayu pn grammer kelauttt
    tp bile dorg yg berckp kite mcm kagum la konon kan

    bile bahasa malaysia salah penggunaan paham plak org ape maksud ayat tu
    xde plak org jdkan bahan kan

    ni sbb masing2 nk tunjuk terer, so bile org salah sket mula la cr point nk hentam

    adoii la

    ReplyDelete
  9. xreti sgt bhs omputih ni.. aritu penah gak g tanya pasal tiket flight air asia kat twitter.. mula2 nak tnya guna bm je tp tgk komen org guna english je.. belasah je la tnya.. seb baik diorang faham gak.. heHe

    ReplyDelete
  10. hmmm macam2 kan dunia artis nie......

    ReplyDelete
  11. hehe sy mmg xpndai sgt nak berbahsa omputih tu pasal saya berbahasa melayu kita...hahaa

    ReplyDelete
  12. salah taip kot, bersangkalah baik..heheh

    ReplyDelete
  13. sebab dia artis tu punca orang kutuk..cuma dia nie macam dkna...hahahaa..pasti orang buat tak tau jer kan..kan..kan..

    ReplyDelete
  14. disebabkan dia artiskan kak..kesilapan kecil pun org perbesar2kan..

    ReplyDelete
  15. as a former english teacher, eB raser dier laju sgt menaip sampai x bacer balik kot... kiter kan manusia jerk.. x lps dr wat salah..

    ReplyDelete
  16. senang ckp bahasa melayu lah..hehe

    ReplyDelete
  17. artis kak..buat apa, pakai apa, cakpa apa, jalan dgn siapa..semuanya boleh jadi citer...kalu kita? takde sapa pun kisah...

    ReplyDelete
  18. alahai!! inipun nak dijadikan bahan.. apapun elfira ni manis btoi.. suka tgk dia snyum..

    ReplyDelete
  19. nasib baik ai bukan retis

    hahhaha

    ReplyDelete
  20. blaja dr kesilapan..hihi

    ReplyDelete
  21. rse cam pkataan CAUSE tu la....
    pttnyer harga kan?? COST 45 K??

    eyhhh..tkut r silap..kan kena bahan lok..hik2.. lya pon xreti speaking sgt.. grammer pon tunggang terbalik.. huhu kna msuk british council ni

    ReplyDelete
  22. tu sebab dia artis yg kena mcm tu kak..rasanya dia salah tulis cause sepatutnya cost

    ReplyDelete
  23. typing error kot kak. cian dia. takpelah dik ... blajo dr kesilapan kan. kite pon takdelah terel mana ckp omputih nih ...

    ReplyDelete
  24. tu la..
    cemana orang kita nak berani cakap omputih kalau silap sikit dah dibahan kan..
    aih..

    ReplyDelete
  25. akak D lagi kelaut bab2 english ni....hohohoohoho...

    ReplyDelete
  26. nak tulis cost tertulis cause kot...hehe.....;-)

    ReplyDelete
  27. janji dia berani..dari silap tu la leh baiki...

    ReplyDelete
  28. itulah gunanya 'english communication'..hee~

    betul kan, kalau nk tunggu perfect english baru nk speaking, sampai bila pun tak pandai..alahai..cian die..

    ReplyDelete
  29. azie bab speaking ni, pk 2 3 kali..hehe

    ReplyDelete
  30. kesian dkt fira ni. hy sbb satu perkataan habis org bahan dia. mcm la english org lain bgs sgt T___T

    ReplyDelete
  31. hahah tue la pentingnya engelish education *bersi usop wilcha*

    ReplyDelete
  32. org putih pon selalu guna perkataan yang salah ejaan...biasa ar tu..

    kite yg melayu on gune bhs pasar jek...

    ReplyDelete
  33. Cian Elfira tu...

    Benda kecik aje tu tp saja nk besar2kan..huh!

    ReplyDelete
  34. ala cian dia.. kasi la peluang.. tu orang yang nak menjatuhkan dia la tu.. suka tengok orang lain punya kesalahan je... pastu gelak! diri sendiri pun tak cukup lagi... hmmm... alfira.. takpe dik.. kita sama je.. tu dah ramai orang yang ajar tu.. haa.. bagus juga.. tak lama lagi.. si alfira ni confirm BI dia berhabuk lancar, ye la.. dulu kau ketawakan aku yaa.. haa sekarang.. haaa... perrghhh... tunggu je.. =)

    ReplyDelete
  35. ni typo kot..tkpon bahasa budak2 skrg yg suka ubah2..hikhik

    ReplyDelete
  36. alahai yg penting mencuba...jangan lansung tak mencuba...itu lagi la susah :-(

    ReplyDelete
  37. sbb dia artis,,tu yg kena bahan, padahal silap tu sikit jaa

    ReplyDelete
  38. alah ciannya, belajarlah kat british council.muda lagikan

    ReplyDelete
  39. lagi bagus daripada melayu pure yg cakap melayu pun pelat..
    tak gitu? ;)

    ReplyDelete
  40. NAK TGOR LEH X DER MASALAH TP DGN HKMAH JGN LAH KUTUK NANTI KURG KEYAKINAN DIRI ORG YG KITA KUTUK TU, LG 1 KALAU NAK BELAJAR BHS MEMG KENA CKAP JER WALAU PUN GREMMER TGGANG LANGGANG TP LAMA 2 BOLEHLAH CKAP ATAS DASAR PENGALAMAN.... TP SY X CKP INGGERS SY CAKAP ARAB....

    ReplyDelete
  41. org senang berkata2 kak...at least dia mencuba..

    ReplyDelete
  42. larrrrrrrr nama pun budak..biasanya budak² ni suka tulis ikut suka dia je..ni mesti dia nk tulis COST, tp ter-type cause.

    ReplyDelete
  43. ala kak,
    kadang2 biasalah kalau tersalah tulis,
    mcm kita lah,
    tapi kita x der lah kena jadi bahan ketawa sbb kita bukan retis (artis)
    huhuhu

    ReplyDelete
  44. learn from a mistake...konpem lepas nehh english dia power...ehhh tersalah spell pulak...akekekeke

    ReplyDelete
  45. oh malu gak kesilapan yg tida ksepatutnya adik elfira oi. tapi takpe, belajar dari kesilapan. boss saya kata dulu, tgk org cina. dia bukan powersgt pun english tapi bila presntation dorang main langgar je ckp tunggang terbalik. lelama pandai la dorang speaking tu.

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...