Thursday, October 13, 2011

ayam OH ayam ! KAMPUNG MARI ...


salam semua

uols sure suke makan ayam kan .. ayam kampung @ bandar ?? , kalau ada sure pilih ayam kampung kan .. sbb lebih berkhasiat dari ayam bandar yg cucuk tuu huhuhu .. tahuu ada diantara uols x ada pilihan  ..
x per2 nak buat mcm mana , sesekali makan ok .. selalu NO ! :))

hari nie nak tayang anak2 didik peliharaan ummi akak .. kami2 kalau balik kg inilahhh pagi2 rutinnya, specially zahrien , suke sgt die ngan ayam2 nie  .. bagi makan dedak kat ayam2 nie  .. kami memang suke makan ayam kampung dari ayam bandar .. jarang2 sgt makan ayam bandar kecuali bila tekak nak makan sgt KFC .. 

kalau tidak anak2 akan request utk sembelih ayam kampung .. itu punn x selalu ... maklumlaahhh ayam kampung nie payah sikit nak besar .. makan masa .. tu yg anak2 x kesah ke nak makan ayam .. dah tahuuu ekekekek

nie semua adalah dlm peliharaan umi akak ok .. bakal di pelihara oleh akak .. insyaallahhh kalau idok mati dikerjakan oleh zahrien lahhhhhhhhhh .. setakat hari nie anak2 ayam masih selamat walau ada 2-3 ekor dia dah bawa main lambung2 dan akhirnya dia ketuk .. sbb ape ?? sbb dia gerammm .. lepas tuu akak lak ketuk tangan dia , biar dia rasa sakitnya ... haaaaaaaaaaa barulah anak2 ayam yg lain dpt diselamatkan ekekkeke


petikan : DISINI

Ayam Kampung yang diternak melalui kaedah lepas atau free-range adalah lebih tahan lasak dan membesar secara semula jadi. Dengan itu, ayam-ayam kampung ini dapat menyerap segala nutrisi yang perlu untuk pembesaran yang sihat dan kesannya dapat memberikan ayam-ayam ini tumbesaran yang sihat, kurang berlemak dan bebas bahan kimia.

Melalui cara ini, kita boleh memperolehi daging ayam kampung yang rendah kolesterol dan lemak, tetapi kaya dengan protein dan karbohidrat.

Pembesaran ayam kampung tidak dipengaruhi oleh hormon pembesaran, di mana fungsinya untuk mempercepatkan pembesaran ayam untuk tujuan pengeluaran awal. Memang kelemahan ayam kampung adalah pembesarannya yang memakan masa, tetapi kebaikan dan khasiatnya tiada tandingan.



ayam kampung yang dipelihara secara semula jadi yang mempunyai keistimewaan boleh menjauhkan risiko didatangi penyakit-penyakit seperti penyakit jantung, diabetes dan masalah kegemukan.
sbb tuu  ......

I LOIKE AYAM KAMPUNG !!!

 

29 comments:

  1. x pernah mkn ayam kg
    selalu org ckp liat ekkk?

    ReplyDelete
  2. suka dgn ayam kpg,tapi susah nak dapat dah...dulu2 masa kecik2 slalu makan....

    ingat lagi,kalu terkena tahi ayam candu,busyuknyer........

    ReplyDelete
  3. moga ayam2 yg bakal kakieda pelihara membiak dgn banyak :D

    kak,sy pun ada bercadang nak dok kpg pastu pelihara ayam ke lembu ke tak pun bukak kebun bunga ke ohh indahnya kalau impian ini menjadi :))

    ReplyDelete
  4. I loike ayam kampung too. Memang sedap ah kak. Tak liat pon. TApi harga bley tahan gak mahalnya. Klo kat KL nih, seketul AK yg cikinot tu RM4.00 . Sekali sekala bley ah mkn. Klo hari² nak pekena AK kena bela sendiri lah jawabnya ☺☺☺

    ReplyDelete
  5. @☆*♥L@dy @yU♥*☆ liat sbb dia bukan dicucuk dik .. dia makan original makanan mcm kita2 makan .. pure ! :) sedappp dan x mendatangkan penyakit ...

    ReplyDelete
  6. dulu eida xsuka ayam kampung nie...tapi hari tue..en dedi amani ajar makan...eh sedap rupanya kan...

    ReplyDelete
  7. @mamyharrazwah2 akak dgr punn dah indah dah yati .. suke2 .. apa salahnya
    akak pun ada lembu peliharaan abang :)

    ReplyDelete
  8. saya pun suka ayam kampung..
    buat rendang best...
    tapi jarang dapat makan...
    ayam bandar selalu la..
    tu pasal makain gemuk..:)

    ReplyDelete
  9. @fiza aah mahal sbb payah dpt dan kalau ada permintaan tinggi .. :)
    khasiat dia tuu berbanding ayam bandar nie :)

    ReplyDelete
  10. rara kurang mkn ayam kg sbb kecik je.hehehe

    ReplyDelete
  11. saya pon suker ayam kg kak...
    lagi sdap dr ayam kg...
    lg satu ayam utan... best tau...

    tp dlm keadaan skrg nih xleh tgk ayam ler kak...
    kembang pipi nih... huhu

    ReplyDelete
  12. typo kak...
    lg sdap dr ayam bando...
    ekekeke... silap....

    ReplyDelete
  13. kak ieda..
    ayu pun gemar gila ayam kampung..
    sangat suka...

    kalau ayam bandor nie buat peyakit kan..

    ReplyDelete
  14. suka kalau mak buat rendang ayam kampung
    nyummm!

    ReplyDelete
  15. ina suka AYAM KAMPUNG!!! mak ina suka masak rendang ayam kampung negeri sembila.. pedassssssssssssssss!! ;)

    ReplyDelete
  16. ayam kampung walaupun liat sikit..tp rasanya lain sgt.. fresh jer...

    ReplyDelete
  17. ayam kg sedap pd ayam bandar .. cuma mahal sikit la.. tp kalau masak isi x pecah..

    ReplyDelete
  18. anak2 kita jarang dpt jumpa ayam kampung cam nie kan...keh keh keh..kat bandar nie..nak jumpa ayam pun bila dah jadi makanan..camno tu...

    peluang terbaik..balik kampung...

    ReplyDelete
  19. hoho zahrien zahrien, x pasal2 kena ketuk tangan tu ngan ibu..... huhu

    ReplyDelete
  20. Kalau balik kg merasa la kita ayam kampung sembelih sendiri..Nnt nenek kita suh sepupu2 kita tangkap kan..Hehehe~

    ReplyDelete
  21. Kami klu blk kg habis ayam tok kami sembelih...ekekekek

    Ayam kg mmg sedap, isinyer manis tp liat sikit la, tp klu kena cara masaknyer mabelesssss...

    ReplyDelete
  22. sukaaa sgt makan ayam kampung tapi mahaiii
    kt opis ni ada satu kedai nsi lemak ayam kampung kecik je ayam nye ayam saje RM5.50

    ReplyDelete
  23. dulu masa kecik2 ada jugak bapak ejulz bela ayam.. tp asyik mati kene makan biawak.. pastu xde lagi.. heHE

    ReplyDelete
  24. untung nye akak dpt mkn ayam kampung...

    liat sket tapi berkhasiat kan...

    takut asyik mkn ayam injek je...huhu

    ReplyDelete
  25. bestnye dpt makan ayam kmpg..bila arwah atuk mngl ayam pn byk yg mngl.. bila ada kes selsema burung, sume ayam jg mgsa korban..skrg dh xde ayam kmpg lagi..

    ReplyDelete
  26. sgt rugi org yg tak mkn ayam kampung sedap sgt2.klu ayam tu nak mati tu mmg la liat kan kak?saya suka ayam dara..masa pantang tu stim setengah ekor mkn pg..ptg stim lg separuh..hehe.suka sgt2

    ReplyDelete
  27. sronok bila dpt balik kpg. dengar ayam berkokok dipagi hari. sronok bagi mkn anak ayam yg kecik2 tu, cumel sgt

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...