Thursday, September 22, 2011

rata tanah , tiang pagar atas TANAH pemberian ummi & ayah


salam semua

syukur , last week settle semua kerja2 ratakan tanah dan pokok2 seluas 1per 3 hektar di sekitar tanah / rumah mak , semua settle dlm masa sehari .. walau x berapa nak kemas , tapi akhirnya niat kami nak naikkan pagar untuk buat sempadan tanah dah pun selesai .. syukur dan terima kasih ummi kerana pemberian tanah dan rumah kepada akak dan hubby .. memang x pernah menyangka dlm 4 beradik , umi dan ayah memilih aku untuk duduk dan menjaga mereka ..

insyaallahhhh akak sebagai anak kedua dari 4 beradik akan berusaha utk menjaga ummi dan ayah sebaik nya .. doakan umur akak dan hubby panjang untuk jaga mereka ...



suasana sekitar tanah di belakang umah ummi .. dulu banyak pokok rambutan , skrg tidak lagi , banyak x menjadi kenapa x tahulah .. mgkin sejak kera bermaharaja lela .. 


jentolak yg menjalankan kerja .. x banyak pokok yg diratakan .. sbb kami nak letak beberapa ekor lembu jagaan suami .. jadi x leh lah rata sgt kannn nanti payah lembu2 tuu nak berteduh :)


kerja2 sedang dijalankan .. bantuan dari adik sepupu yg bekerja dgn suami .. memang mudah guna jentolak nie , utk pasang tiang pagar .. sgt2 mudah ! 


mcm biasa .. tugas akak dan zahrien menyebuk dan enterpreme tuu wajib hahahhaha
sikit je pic akak tuu .. x leh lebihhh :)


hermm wajah yg dah semakin tembam .. sebuk nak duk belakang tgk ayah yg sedang buat kerja .. 
( upssssssss pembetulan .. akak x buat rumah di tanah ini , mak dan ayah dah bagi rumah mereka yg sedia ada pada akak dan family , kira kami dpt rumah dan tanah sekali lah .. sowwi mana yg salah paham tuu :)

ps : kekenyangan jamuan raya UPM .. erghhhhhhhhhhhh x makan lunch lahh kooot ekkeke 


36 comments:

  1. nnt buat umh baru kat situ ye kak?

    mesti besar umhnye nnt kan

    bestnyer buat umh atas tanah sendiri

    ReplyDelete
  2. Kakcik suka sangat rumah yang ada tanah untuk tanam pokok buah2an dan tempat anak2 bermain. :)

    ReplyDelete
  3. alhamdulilah, insyaallah ALLAH permudahkan semua urusan ye kak =D

    ReplyDelete
  4. best tu k.ieda dpt bt umah dkt dgn org tua.. semoga segalanya lancar utk k.ieda.

    ReplyDelete
  5. nak bina rumah baru kat situ ye kak...bestnya...

    ReplyDelete
  6. bestnyer nak buat umah kt tanah sdiri...
    mesti beso nanti umah akak...

    ReplyDelete
  7. Insya'allah kak ida, baik niat kita Allah swt akan permudahkan segala urusan kita kak.. Insya'allah!! ;)

    ReplyDelete
  8. bestnye buat umah design sendiri..menjadi impian sy....

    ReplyDelete
  9. k.ieda
    buat rumah, pastu tanam semula pokok2 buah, pastu buat homestay :))

    ReplyDelete
  10. luas btol tanah nye ye kak

    ReplyDelete
  11. alhamdulilah... tpkan kalau buat rumah kat situ, rasanya boleh buat ala-ala banglo. sebab tanahnya nampak luas...

    ReplyDelete
  12. Org tua kita pasti memilih siapa yg dia selesa utk menjaganya. Syukur ieda berpeluang untuk menjaga mereka.

    Zahrein semakin comel pulak kakak tengok. Sukalah....:)

    ReplyDelete
  13. uih..
    ada kera ke??
    takut la..

    ReplyDelete
  14. untung ada tanah sendiri...leh buat rumah ikut fesyen sendiri..

    ReplyDelete
  15. untung dpt rmh sekali tanah, rumah siap dah plk tu...sga akak dpt menjaga org tua akak dgn sebaiknyer..

    ReplyDelete
  16. alhamdulillah, rzeki akak n family kan.. bestnyer..

    nanti leh arr bercucuk tanam kat tanah tu kan...

    ReplyDelete
  17. bertuahnya akk terpilih antara 4 org adik beradik :)

    berjasa dgn ibuayah Insyaallah berkat hidup kita kan kak..sy kalau peluang begini mesti tak tolak sbb mahu duduk dekat makayah dan jaga mereka selagi daya :)

    hepi utk akk :D

    ReplyDelete
  18. wah cantek dh header baru :)

    ReplyDelete
  19. alhamdulillah, untungnya kak ieda xyah dah beli2 tanah...jg makayah kak ieda baik2...berjasalah dgn mereka selagi hayat mereka

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah kak..murah rezeki akak...

    ReplyDelete
  21. smoga akk ngan abg pjg umo dah sihat sllu dpt jaga mak ayah nti ok...

    ReplyDelete
  22. @h4ni3 hermm yes dikkk cadang mcm tuu tapi bukan nak buat homestay lahh tapi rumah sewa kos rendah .. sbb tanah tuu luas 1 1/4 hektar :)

    ReplyDelete
  23. @::FAIZ FARISH:: hahah banglo x lahh .. sbb dah ada umah mak kan :)

    ReplyDelete
  24. @Kakzakie tulah .. hermm zahrien dah semakin nakal kak .. tanpa dia x tahulah saya .. satu2nya anak jantan saya kak :)

    ReplyDelete
  25. @eB ezrin hermmm still nak buat ngan eb .. cuma masa akak nie .. sebuk sikit lately nie .. nanti memang nak buat ngan eb :)

    ReplyDelete
  26. @Lina tulah .. tkasih dik .. doa2kan akak ye :)

    ReplyDelete
  27. @el tkasih el .. doa2kan akak selalu :)

    ReplyDelete
  28. besornya tanah..

    selain dpt buat rumah, leh bertani sikit2..konfem jimat belanja kan brbudi kpd tanah....

    ReplyDelete
  29. berkat family akak sbb jaga mak dan ayah yg tua tu...

    wah, husben jadi tokei lembu ek....
    hebat hebatttt

    ReplyDelete
  30. Ieda,
    Seronok dapat rumah + tanah dan harap2 tanggungjawab dapat disempurnakan. InsyaAllah berkat hidup hingga akhirat nanti.

    Bagus buat ternak lembu. Pelaburan tu !!!

    ReplyDelete
  31. @mamaNoriz ekkeke sikit2 dikkk utk masa depan anak2 .. akak nie memang akan balik kg jugak sbb hubby duk kg jugak :)

    ReplyDelete
  32. @Teratak Hami thanx doa2kan ieda sihat , mak ayah sihat agar dpt jaga mereka sampai ke hujung nyawa mereka .. aminnn :)

    ReplyDelete
  33. alhamdulilah...semoga akak dan suami di berikan kesihatan yang baik tuk menjaga mak n ayah akak..amin...

    ReplyDelete
  34. alhamdulillah kak...rezki tu...kena jaga elok2 amanah tu.mcm tu jugak mak ayah akak.mudah mudahan akak diberikan kesihatan yg baik utk menjaga mereka...tak rugi buat baik ngan ibu bapa kan kak...

    ReplyDelete
  35. abiss tu ratakan tanah tu nk buat apa kak? buat rumah lain utk parents ke?

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...