Friday, September 30, 2011

penat .. panas .. semua ada ~ PASPORT punya HAL


salam semua

huhuhu ini kisah last week juga  .. x paham akak .. bila dah set masa akak , anak2 dan suami sekali pergi kesini



v

v

v

v

erghhhhhhhhhhhhhhhhh SISTEM OFFLINE pula !!! 
huhuhuhu kebetulan kah ??


makanya anak2 pun kelaparan ngan mak2 nye jugak .. duk menunggu lama nak MATI ! .. hahahahah geram punye hal kan .. hermm sah2 kena dtg sekali lagi .. sibbb baik adik2 disitu baik2 ( adikk kah muhahahha ) .. cakap baik2 .. senyum manis2 .. sbb semua yg tunggu kat situ hari tuu mukee dah ketat ! ekekek

adusssssssssss bila pulak nak settle nie .. amik borang siap2 .. ambil gambar siap2 .. hermm tinggal submit je .. harap2 leh selesai lah dengan segera .. sbb memerlukannya juga segera !!! :) tulaaaaaaaa sape suh buat last minute .. 
eloooooo x der masa + lupe wokeh !! ( sila terima alasan tuu ahahaha )

SPAGHETTI & RENDANG AYAM sahaja ..


salam semua

ini kisah 2 minggu lepas .. kat umah adik akak di RAWANG .. hermmm kebetulan mak akak ikut bersama , dia nak sgt berjumpa jiran lama kami masa di johor .. soo decide nak buat makan2 raya yg simple .. masakan dari akak , adik akak dan ummi .. tapi ummi x berapa sihat hari tuuu soo kami2 jelah yg masak ..

ini adalah diantara menu yg kami masak utk makan tengahari tu ..
cer teka akak masak ape ?? hahahahha


ini yg akak makan spaghetti  .. sedappp sblm tetamu dtg .. ngap dulu banyak2 hahahhaa


inilah tetamu yg ditunggu2 ... dah besar anak aunty Nor nie .. dulu masih kecik lagi , yelaahhh kan .. ekekke dan sebelah kanan tu my BIL dan hubby  .. yg tudung ijoo cermin mata tu is my ummi ya .. dah siap2 nak balik KTN dah kami masa nie ..


alhamdulillah dpt lahh menjamu mereka masa nie .. memang niat nak jumpe sbb dah lama sgt x jumpe .. sib baik mereka dpt jumpe rumah adik .. alahhh org KL ok lagi kannn :)


TIDAK Sayangkah kita kepada SUAMI KITA ??


salam semua

salam jumaat penghulu segala hari , alhamdulillah pagi2 lagi dah boleh tersenyum seindah suria .. bersolat , menyiapkan sarapan anak2 , menghantar mereka ke sekolah .. dlm pada itu memandang akan ibu2 yg menghantar anak2 mereka .. mcm2 perangai dan rupa .. teringat akan email yg baru dihantar oleh seorang teman sepejabat buat renungan kita bersama .. insyaallahhhh :)

 Aurat Ketika Di Hadapan Lelaki Bukan Mahram

a. Kewajipan menutup aurat di hadapan lelaki bukan mahram adalah amat penting dan perlu dilaksanakan oleh setiap wanita, bagi mengelak berlaku perkara yang tidak diingini seperti rogol dan sebagainya. 

b. Perkara ini terjadi disebabkan memuncaknya nafsu para lelaki akibat dari penglihatan terhadap wanita yang memakai pakaian yang tidak senonoh dan mendedahkan sebahagian tubuh badan mereka. 

c. Wanita yang bersuami pula, dengan terlaksanakan kewajipan ini, akan dapat membantu suami, yang mana dosa seorang isteri yang membuka aurat akan ditanggung oleh suami. ( x takutkah kita suami kita di hentam , di bakar , di salai nanti disana huhuhu ngeriii bila membayangkannya )

d. Namun begitu, dibolehkan lelaki untuk melihat perempuan dalam beberapa keadaan tertentu dengan peraturan-peraturan tertentu seperti :

i- Untuk keperluan perubatan.Ia diharuskan kerana pengharamannya membawa kepada kesulitan.Bagi doktor dibenarkan untuk menyentuh bahagian-bahagian yang perlu dirawat dengan syarat wanita itu ditemani suaminya atau mahramnya. Para fuqaha’ menjelaskan lagi bahawa syarat keharusan ini hanya terpakai apabila ketiadaan doktor wanita. Sebagaimana Sabda Rasulullah s.a.w.:

Maksudnya:

“Jabir r.a. menceritakan bahawa Ummu Salamah meminta izin daripada Nabi untuk berbekam. Nabi memerintahkan Abu Tibah melakukannya.”

( Riwayat Muslim hadis No. 2206)

ii- Untuk penyaksian samada ketika menjadi saksi atau ketika memberi keterangan kerana penyaksian tidak sempurna tanpa melihat kepada tertuduh dan pendakwa.

iii- Ketika pembelajaran. Iaitu belajar dan mengajar perkara-perkara yang wajib atau sunat dipelajari kerana ilmu itu berfaedah dari sudut syarak.

iv- Ketika berjual-beli. Iaitu apabila ada keperluan untuk mengenali wanita tersebut dan dia tidak dapat dikenali melainkan dengan dilihat.

pic : google


Menjaga Aurat Dan Kehormatan

Berpakaian sopan menurut syarak, iaitu tidak nipis sehingga menampakkan warna kulit,  tidak ketat sehingga menampakkan bentuk badan dan tudung dilabuhkan melebihi paras dada. Tidak salah berfesyen asalkan menepati standard piawaian pakaian Islam. Elakkan daripada memakai pakaian yang tidak menggambarkan identiti kita sebagai seorang Islam. Hadith Nabi s.a.w menyebutkan :

“Barangsiapa yang memakai pakaian menjolok mata, maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat kelak..”

(Riwayat Ahmad, Abu Dawud, An-Nasai dan Ibnu Majah)


ps : pagi2 lagi zahrien dah tanye ibu , kita nak naik kapal terbang esok ke ibu ?? aikkkk mana dpt idea tuuu hahahhaha .. anak ... oh anakkkk :)

Thursday, September 29, 2011

AJOI oh AJOI ~ 4 - menggong !


salam semua

hahahahah moh gelak sameee2 .. akak x tahan dah nieeeeeeeeeeeeee


Asari melihat rakannya, Ajoi sedang membuat kopi. Kemudian memasukkan sebutir ubat panadol ke dalamnya. Dengan kehairanan Asari bertanya kepada Ajoi…

Asari: “Kenapa kau masukkan panadol dalam kopi tu?”

Ajoi: “Kopi ni panas… bagi panadol kurang sikit panas dia…”


ps : selamat petang semua .. petang nie ada pasar mlm berdekatan , leh belikan makan utk hubby dan anak2 .. selamat nak masak2 nie .. huhuhu :)

oh malunya ~ majlis PREBIU MEMEY SUHAIZA


salam semua

Prebiu Gaun Vera Wang Memey Suhaiza Di Majlis Resepsi Tajaan Rafflesia




huhuhu apa yg boleh akak katakan disini ... malunyaaaaaaaaaaaaa tgk orang islam , artis islam mcm nie ... huhuh kebanyakannya komen2 x suke dgn keadaaan di majlis ini ..
dan di bawah adalah sebahagian darinya ... semoga menjadi renungan kita bersama ..



along says:
almaklumlah yg sponsor pun bukan Islam, maka gini lah hasilnya… Org Melayu dan org Islam kita ni, main ikut je, almaklumlah bila lg nk dapat peluang gitu kan, nk pakai duit sendiri opkos takde, hutang lama pun tak berbayor… huhu… anyway… harap mutiara jelah yg mahal eh, lps ni cuba sesapa reka yg totally berlian pula, barulah bling3… bior aku nk tgk skit…
lalalala says:
ni komen dr DCW…Just got back from the Wedding of Norman Hakim and Memey.If u asked me for my honest opinion is just a wedding that Rafelessia organised to promote their Products non stop the entire evening as i expected too comercialised that it ruined the event for all the guests i have spoken.Both Pengantin just play their game since its being sponsored.There nothing wrong with that except it served the purposed to used the Pengantin as their so call model la….

redcarpet says:
memalukn org islam pakaian terlebih seksi..org kafir msti tgh dok gelakkn kita..klu disponsor pun xkn norman n memey ikut jer xd akal ker nk pkir mne elok mne xelok..udah2 ler artis kt mesia ni..nme jer negara islam tp mcm gini rpanyer..


pelik sgt dunia artis skrg nie .. mcm nie ke yg nak dikatakan roll model kepada masyarakat ?? kenapa akak cakap mcm tuu .. sbb dunia kita skrg nie mereka2lah yg menjadi tatapan masyarakat seharian kan .. betul tak ?? kalau mereka x tunjukkan cth dan akhlak yg baik sudah pasti sedikit sebanyak menjadi ikutan masyarakat, lebih2 lagi anak muda zaman skrg !


sumber : blog NARA

senyum x perlu kata APA-APA ~ TQ NUFFNANG


salam semua



 alhamdulillahhhh BE bertambah lagi dari 6 ke 7 ... 

TQ .. TQ .. TQ .. TQ .. TQ 
kepada semua teman2 yg x jemu2 singgah juga yaaaaaaaaaa :)

syoknya RAYA UCSA


salam semua

dah habis bulan syawal pun kan .. hermm masih ada kisah2 syawal .. nak buat mcm mana , syawal sebulan soo ada je cite2 raya , harusss sampai satu bulan nie ekekekke ok apee .. janji x lah sunyi x ada entry kan .. :) ok2 nie cerita jamuan RAYA UCSA minggu lepas , alhamdulillah mcm biasa selesai dengan meriah walau penat x leh nak cakap lah .. nak2 akak bhgian makan kan huuhuh nangis !!! 

tapi x perrrr dah jadi kebiasaan dah bagi kami2 dibahagian Exec Program nie .. dan lali , kerja2 mcm nie dah macam rutin bagi kami setiap kali ada majlis .. hermmm sibb baik yg buat2 kerja tuu dah kawin dan dah biasa dengan recah2 di dapur nie ... kan kannnn :) 

ok lah petang tuu kami bahagian makanan punn makan lambat , dlm kul 3.30 ptg baru dpt menjamu selera , bila dah penat muke semua ketat2 .. x der perasaaan dah .. makan sekadar mengisi perut yg lapar huhuh ..

ok lahhh moh layan pic2 yg sempat akak snap .. 
mcm biasa jamuan raya kami diadakan di LOBI UCSA .. :)


                 salah satu pencuci mulut petang tuu .. cc , sedapppppppp :)



ya inilah dia yg bertugas di bahagian makan .. kesian kauu .. tapi kami enjoy ! :)


kambing panggang mcm biasa .. sudah kemestian dan diantara menu2 yg dihidangkan petang tuu

diantara staff2 yg glamor pada hari tu .. mereka berdua nie staff sokongan di UCSA tau .. tabik lah kak .. vouge gituuu !!!


makan jgn x makan .. wajah kepenatan terserlah tapi still leh senyum ! :)



ahahhahah kuali jadi saksi kami penat gile pada hari tuu .. tapi still maintainnn senyummmmmm dan ketawa !!! :)



Wednesday, September 28, 2011

menjadi ! roti Tortilia JALAPENO


salam semua

selamat malammmmmm dah makan belum ?? hermm akak dah pun selesai bagi anak2 dan hubby dinner mlm nie .. hurmmm mcm petang tadi akak ada cakap kan .. akak nak buat roti pita/tortilia nie .. alang2 dah beli di giant baik akak buat .. 

tapi akak memang kekeyangan sampai skrg sbb seharian kami ada jamuan raya di rumah pensyarah dan restoran berdekatan UCSA ,  sooo duk makannn je ... seeh perut masih ada .. akak buat utk dinner anak2 dan hubby sahaja .. ok lah moh layan pic2 nie :)

 ini adalah bahan2 nya yeee .. ikut sukee ati nak ubuh sosej ke , daging cincang ke .. semua bahan2 tuu akak grg dulu sikit2 dlm kuali , kecuali salad dan tomato :)

 akak guna roti pita/tortilia ( ermm entahlah anak2 aku panggil pita ) tapi nie memang jenama tortilia yg sedap dan lembut , maklumlah x pernah buat kan .. 1st time nie .... sblm tuu salai2 sikit dlm kuali kasi lembut :)


 jgn lupe letak sos cili , jalapeno cheese & mayonis , letak bahan2 tadi dan lipat molek2 ... 


tadaaaaaaaaaaaaaaaa dah jadi .. 
dua di bawah tu utk hubby tercintaaaaaaa !!!


SELAMAT MENJAMU SELERA ! 

silalah cuba di rumah .. sgt2 mudah .. sedap dan ringkas .. sesuai di makan seisi keluarga .. adehhh ! dah mcm dlm iklan pulak ekekek :)


alhamdulillah capai kata SEPAKAT ~ HANTU BONCENG OH bonceng


salam semua

haa mcm tuu lah .. ini yg seronok dgr kan .. apa yg di baca jadikan renungan bersama .. hal2 mcm nie kalau di bawa berbincang duduk bersama kan bagus .. senang ati bila baca .. x gaduh2 dah kan .. kita masyarakat yg tgk punnn x teragak2kan .. :) ok lah tuuu suke cara ahmad idham nie .. beri penjelasan mcm nie .. 

harap2 lepas nie x ada isu lagi dan peringatan juga buat semua producer2 dan pengarah2 , lepas ini semua ini tidak boleh diambil mudah dan kena make sure ustaz2 @ alim2 ulamak yg pergi pra tonton tuu betul2 lihat .. takut2 mereka ketawa x hinggat dunia .. ekkekek sbb mereka punnn manusia biasa .. adakalanya TERLEPAS PANDANG ! ye takkk :))


Isu 'Hantu Bonceng' Selesai, Pemuda PAS Puas Hati


PETALING JAYA: Isu filem Hantu Bonceng yang dikatakan mempersendakan kalimah syahadah akhirnya selesai selepas Ketua Dewan Pemuda PAS (DPP) yang diwakili Nasrudin Hassan menerima penjelasan daripada penerbit filem tersebut Ahmad Idham Ahmad Nadzri.
Excellent Pictures dalam satu kenyataan di sini, Isnin, berkata dalam pertemuan itu kedua-dua pihak sebulat suara mencapai penyelesaian dalam suasana yang cukup mesra dan menganggap isu berkenaan tidak perlu diperbesarkan lagi.
“Pertemuan ini memberikan hasil yang cukup positif. Selain itu, ia juga menunjukkan sifat keterbukaan kedua-dua belah pihak dalam menerima sebarang cadangan sekali gus mampu memperbaiki penghasilan filem pada masa akan datang untuk industri perfileman tempatan.
“Perbincangan ini turut mencapai kata sepakat sementara pihak Pemuda PAS juga bersedia menyokong penerbitan filem tempatan khususnya yang boleh membawa mesej berguna kepada masyarakat,” katanya.
Minggu lalu, filem Hantu Bonceng dikecam oleh DPPM kerana dikatakan telah mempersendakan kalimah syahadah dan menghina agama Islam.
Dalam satu adegan filem itu, Zizan (membawa watak Amran) yang pengsan di hospital akibat kemalangan tiba-tiba terkejut selepas terbayangkan wajah hantu lalu menyebut "Asyhadu anna Muhammadar... Syaitan".
Pihak yang mempertikaikan dialog berkenaan mendakwa ia membawa maksud jika diterjemahkan seolah-olah berbunyi seperti "Aku naik saksi bahawa Muhammad itu... Syaitan 

Dalam pertemuan tersebut, Ahmad Idham turut berkesempatan memberi penerangan kepada DPP berkaitan senario industri perfileman tempatan. 
Dalam kesempatan ini juga, kedua- dua belah pihak memohon agar isu berkaitan ini tidak lagi diperbesarkan dan dipertikai oleh mana-mana pihak kerana ia sudah diselesaikan dalam pertemuan berkenaan.

sumber : hmetro

ps : petang nie nak buat roti totilia ... harap2 menjadilahhh .. x sabar nak balik umah .. lalallalala

aduh enak sungguh ~ NASI LEMAK KERANG & SOTONG KEMBANG


salam semua

haaa nie nasi lemak Bandar Tasek Puteri , masa nie kami ke KL amik sabun :) hermmm dah lama x makan nie .. ngidam tau ! .. nasi lemak sambal sotong kembang memang kegemaran akak .. kalau ke rawang nie x makan nie x sah .. so kena jugak beli .. :)

dengan daun pisang , di bungkus panas2 .. perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhh !

dan ini utk hubby .. dia lebih suke sambal kerang , tapi sambal sotong akak jugakk dia kecekkkk ! ... :)
ok lah silalah jamu mata .. kasi lapoor balik ekekekek SOLI !!!


kenapa TERLALU KEJAM - anak tiri


salam semua

selamat pagi dan salam sejahtera semua ... pagi2 lagi dah dijamu mata dan minda dengan kejadian zalim sana sini di malaysia skrg nie .. kalau buka berita metro tuuu x pernah nak mengembirakan dan memotivasikan diri kita nie .. ada sahaja kisah sedih , menyayat hati di baca .. 

huhuhu apa nak jadi dunia skrg .. dimana nilai kasih sayang manusia , adakah disebabkan kemajuan yg kita kecapi skrg nie telah mengkaburi mata mereka .. huhuhuu setiap hari kita merasa susah ati dan sedih , takut dengan keselamatan anak2 dan macam2 lagi .. 

dan berita kali nie punnn menyedihkan akak .. adakah benar ibu tiri bersikap zalim seperti ini ?? masih adakah ibu tiri begini di zaman serba moden ini ?? entah lahhhh tapi jarang sekali kita dgr kejadian penganiayaan dari ibu tiri skrg nie kan ..

Derita gadis dijual ibu tiri


KUALA LUMPUR: Terseksa akibat dilacurkan ibu tiri sendiri, seorang remaja perempuan berusia 16 tahun menderita kesakitan di kemaluannya hingga terpaksa mendapatkan rawatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL) dan merayu doktor agar menyelamatkannya.

Sehubungan itu, doktor terbabit membuat laporan di Balai Polis Dang Wangi, di sini, untuk siasatan dan mangsa ditahan di wad hospital berkenaan untuk rawatan susulan.
Bagaimanapun, belum sempat pihak berkuasa merakamkan percakapannya, mangsa menghilangkan diri, dipercayai dilarikan ibu tirinya.

Sumber polis berkata, mangsa yang tinggal bersama ibu tirinya berusia lewat 30-an selepas kematian bapa enam bulan lalu mendakwa dia dipaksa wanita itu melayan nafsu buas puluhan lelaki sejak lebih sebulan lalu.

Menurutnya, mangsa dipaksa melayan lelaki sama ada di rumahnya atau di hotel sekitar Lembah Klang mengikut permintaan pelanggan hingga dia menderita kesakitan di kemaluan.

sumber : metro online

Tuesday, September 27, 2011

yang mana satu PILIHAN KAMU - akak ada dahhh !


salam semua

moh tgk , gambar2 kolam renang ciptaan manusia .. mcm x percaya kan .. cantik2 .. x terfikir akak nie .. yg mana satu pilihan anda .. akak dah ada , nak buat mcm salah satu kat bawah nie ...
( kira verangan lah nie kannn ) x salah kannn muhahahahha :)









mau yg ini VOLEH !!!!




ps : apalahhh nak masak petang nie .. anak2 nak tuesyen nie .. huhuhu any idea ! ,... nak beli lauk x tahan lahhh mahal2 skrg nie .. + sure taruk aji banyak2 kan .. akak x leh tahan huhuhu

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...