Monday, August 1, 2011

benar APA - larangan MAKE UP !


salam semua

ada kawan2 akak yg bertanya kenapa akak lately nie kurang bermake up .. dlm erti kata lain bila ke tempat kerjalah .. hermmm memang pun dah kurang .. kalau ada punn akak sekadar kenakan celak dan gincu yg nipis2 sahaja .. tapi bedak still ada .. 

hermmm bila bagi alasan mcm2 nie ..
ada yg percaya dan ada yg menyindir .. konon nak jadi baik @ ustazah ekekeke .. mula tuu nak lah juga jawab kan .. tapi malas .. paling tidak akak jawab hermm sajee malas nak make up ... bila tiba bulan puasa nie .. lagilahhhh dah nampak " pale " sgt akak nie .. ekekke tapi kannnnnnnnn akak ada terbaca dlm satu laman blog tau .. soal jawab ... so meh baca

7. Memakai Gincu di Bulan Ramadan
 
Soalan:
Pada bulan Ramadhan ini apakah hukumnya kalau seorang wanita ketika berpuasa memakai gincu 'Lipstik'?
Norafida, KL

 Jawapan:
Wanita yang berhias diri seperti memakai wangian, lipstik dan sebagainya ketika ke luar rumah hukumnya berdosa, tak kiralah bulan biasa ataupun bulan Ramadhan. Kerana perbuatan seperti itu hanya dilakukan oleh wanita-wanita pada zaman jahiliyah. Namun berhias untuk menyenangkan hati suami, wajib hukumnya, itupun hindarkan memakainya ketika di siang bulan Ramadhan.

soal jawab : DISINI


maknanya x salahlah akak x bermake up kannnnnnnnnnnnn :)) nak2 di bulan yg amat2 mulia ini .. dan rasanya nak slow2 kurangkan make up .. huhuh bila lagi nak berubah mengikut sunnah dan tuntutan agama kan .. usia dah ujung2 je nie uhuhuhu


ps : uols masak apa berbuka nie ?? akak buat tomyam , makan bersama mee hun sop .. sahur senang je .. dah ada tomyam kan .. soo dah safe .. selamat berbuka !!!! :)) jgn makan banyak2 , nak terawih layie ...x sabar nak balik .. waktu kerja habis kul 4.30 ptg ...









25 comments:

  1. wah...masak tomyam? bestnya....

    ReplyDelete
  2. selamat berbuka kak...

    ReplyDelete
  3. slmt bposa kak. sedap nye menu ari ni terliur I tau.

    blk ni nk masak bubur sum sum. feveret spnjang Ramadhan hehehe

    ReplyDelete
  4. halamak..kena buang ke semua make up tu??? :p

    sha x sure lg..sbb hr ni berbuke kt umah parents....ehehhe

    ReplyDelete
  5. suami lebih suka saya mekap2..
    tapi bulan posa memang tak mekap le.
    lagi pun tak de kemana..
    dok umah je.
    heheh

    ReplyDelete
  6. akak sy penah dengar ustazah bgtau.. lipstik tu semua mmg tak boleh pakai.. bukan kata pasal isi kandungan lipstik tu sendiri tp berhias keluar rumah di lihat oleh org lain yg bukan muhrimm.. ada kisah diceritakan.. ramai mayat wanita bibir dan keningnya hitam akibat memakai make up ketika di dunia..

    sy mmg amat jarang make up selepas dengar ustazah bgtau walau adakalanya teringin.. pegi keje just bedak compact sahaja...

    ReplyDelete
  7. Salam Ramadhan......


    sy lepas zohor tak mekap dah..

    ReplyDelete
  8. pagi tadi ada member tegur zana pasal muka zana pucat.. zana ckp la maybe sebab zana x make up hari ni.. dia tanya nape?? zana ckp la pasal bulan ni kan bulan puasa.. tapi dia boleh cakap "eh, ada kena mengena puasa dgn make up ke? kalau puasa x boleh make up ke?" zana senyum jer dengar jawapan member tu.. nanti kalau zana explain, dia kata zana bebel pulak..

    tapi mmg husband zana pun ckp bulan puasa ni x perlu lah make up2 untuk keluar rumah..

    ReplyDelete
  9. sy jrg makeup pergi keje sbb mls...tp kalo jalan2 dgn suami makeuplah gak sbb die suke..tp xla tebal pun.light2 jer..

    ReplyDelete
  10. kebetulan hari ini mmg natural beauty je ke opis. haha.

    slmt berbuka kak eida :)

    ReplyDelete
  11. moga perubahan akak buat mendapat redha Allah... bagi yang persoalkan tu, biar je la kak ieda, doakan moga dorang sedar satu hari nanti kan..

    cheh, cam ustazah lak.. hehe

    ReplyDelete
  12. akak pom pkai lipstick nipis ajo..sekali mkn nasi..abis hilang..hehhe

    akak masak hari ni..mcm xcaya..mulut payau nih..huhu

    ReplyDelete
  13. selamat berbuka kakieda.sedapnya menu2 tu :)

    ReplyDelete
  14. ifa mmg jrg makeup2 nie..hee

    slmt pose sis!

    ReplyDelete
  15. cik amni nak pkai bedak pon maless..
    hee..
    selamat berbuka puasa akk ^^

    ReplyDelete
  16. hee ^^ sy mmg x boleh tinggal celak.
    wow. tom yam. best :)
    selamat berbuka, akak :)

    ReplyDelete
  17. huhu itulah tuntutan agama..berhiasa utk suami di rumah..bkn utk keluar rumah baru kita mekap tebal2..

    sy ni lagi la ieda..ala kadar je sbb 'title' ostajah tu sy kena jaga..biasanya kalu kt skolah, geng2 guru agama ni la paling pale..

    ReplyDelete
  18. wah!!
    jgn ambil mudah bab bermake up kan.. thanks ieda.. ko mmg baik


    jgn majuk!!!
    ku dh tayang dan tampal kad kamu...
    sayang kamu ketat2

    ReplyDelete
  19. em kdg2 kite ni alpa kan kak..biasala manusia kan.bukan tak tau.tau....cume..ehehe...ratu pun kalau ade cik kitol je solek beriya.dia takde ni stakat touch-up2 utk tutup muka yg pucat je...

    ReplyDelete
  20. selamat berpuasa kak.. sekadar nampak ceria sikit dah la.. jangan berlebihan .. seperti akak kata pakai lipstik sikit ok lakan..:)

    ReplyDelete
  21. pakai kaler natural je sudah,jgn sebatu dh nmpk lipstik hehe...

    lps ni susah la nk mekap org dah huhuhu

    ReplyDelete
  22. tq sis..dapat tau cikip..hee..

    ReplyDelete
  23. dilla masih pakai lagi lipstick di bulan pose..huhuhu

    okeh, pasni tak mo pakai da..sekurang2nye tuk bulan pose ni..

    ReplyDelete
  24. mmm... pernah tahu pasal memakai make up tu kak. tapi kalu niat hati tak serong ke lain, tak salah kan kak?

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...