Friday, August 26, 2011

100 tahun penuh SIHAT


salam semua

dlm kehidupan seharian kita , pasti yg inginkan umur yg panjangkan .. ramai yg memohon kepada allah agar kita dipanjangkan umur dan dimurahkan rejeki selalu setiap kali tibanya ulangtahun kelahiran kita .. tapi dlm pada itu kita tidak sedar , kita sendiri sebenarnya haruslah bersedia dan sentiasa menjaga pemakanan dan cara hidup kita kepada yg lebih sihat . Usaha itu adalah dari kita dan yg menentukan segalanya adalah allah .. 

bila tgk usia warga emas ini , dia juga ada petua dan amalan sewaktu mudanya sehingga dia sgt2 sihat di usia skrg , mcm x percaya tapi rasanya pasti yg ramai inginkan umur yg panjang dan sihat sentiasa seperti warga emas ini di kelilingi anak2 , cucu2 dan cicit2 .


Saad Jasin memiliki rahsia tersendiri untuk kekal sihat walaupun usia sudah lanjut dan dia tak pernah memakan makanan bergoreng dan tidak minum kopi. Hari Kelahiran Saad diraikan oleh anggota keluarganya seramai 76 orang di rumahnya di Kampung Paya Guring.


bolehlah uols tiru amalan2 warga emas ini dalam usia 100 tahun

"Saya tidak pernah makan makanan bergoreng dan minum kopi kerana ia melemahkan anggota badan dan tulang.

"Saya hanya makan nasi berlauk dan minum air kosong dan teh sahaja setiap hari.

"Bagi mengelak badan jadi bongkok, saya bangun pagi dengan duduk perlahan-lahan sebelum berjalan.

"Elak bangun dengan keadaan tergesa-gesa yang boleh mengejutkan tulang kita,"


arwah tuk akak meninggal usia 101 tahun , sempatlah kami menyambut kelahiran 100 tahunnya dengan kenduri kesyukuran .. selepas tahun berikutnya arwah meninggalkan kami , dah 3 tahun pemergian arwah , org zaman dulu2 sgt2 mementingkan kesihatan , minum air perigi , makan ubi kayu ditanam sendiri dan nasi yg dimakan di tanak dengan dapur kayu arang ... huhuu skrg sungguh ketara perbezaannya ...



1 comment:

  1. Atuk kakak yg duduk s'pore meninggal pada usia dia 109 tahun. Tapi makan tak ada pantang semua dia makan...

    p/s: kakak kalau dah terlewat bangun mestilah terus bangun cepat mana nak pelan-pelan.. itulah tulang terkejut hihi...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...