Saturday, August 27, 2011

JIKA dia bukan MILIK KITA


salam semua

Dalam perjalanan hidup ini seringkali kita merasa kecewa. Kecewa sekali. Sesuatu yang luput dari genggaman, keinginan yang tidak tercapai dan kenyataan yang tidak sesuai dengan harapan.

Dan sungguh sangat beruntung andai dalam saat-saat tergoncangnya jiwa, masih ada setitik cahaya dalam kalbu untuk merenungi kebenaran. Masih ada kekuatan untuk melangkahkan kaki menuju majlis-majlis ilmu dan majlis-majlis zikir yang akan memberikan ketenteraman jiwa.

Hidup ini ibarat belantara. Tempat kita mengejar pelbagai keinginan dan impian. Dan memang manusia diciptakan mempunyai kehendak serta mempunyai keinginan. Tetapi bukan semua yang kita inginkan dapat dicapai. Sesungguhnya tidak mudah menyedari bahawa apa yang bukan menjadi hak kita tak perlu kita tangisi. Banyak orang yang tidak sedar bahawa hidup ini tidak punya satu hukum: harus berjaya, harus bahagia atau harus-harus yang lain.

Betapa banyak orang yang berjaya tetapi lupa bahawa hakikatnya semua itu pemberian Allah sehingga membuatnya sombong dan bertindak sewenang-wenangnya. Begitu juga kegagalan sering tidak dihadapi dengan betul. Padahal dimensi tauhid dari kegagalan adalah tidak tercapainya apa yang memang bukan hak kita. Padahal hakikat kegagalan adalah tidak terengkuhnya apa yang memang bukan hak kita.

 
Apa yang memang menjadi milik kita di dunia, samada rezeki, jawatan atau kedudukan, pasti Allah akan berikan. Tetapi apa yang memang bukan milik kita, kita tidak akan mampu miliki; walaupun ia nyaris menghampiri kita atau meskipun kita bermati-matian mempertahankannya



"Tiada suatu bencana pun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (Luh Mahfuzh) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah. (Kami jelaskan yang demikian itu) supaya kamu jangan berdukacita terhadap apa yang luput dari kamu, dan supaya kamu jangan terlalu gembira terhadap apa yang diberikan-Nya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong lagi membanggakan diri.." (Surah Al-Hadid: 22-23)


 
artikel : iluvislam.com


bukan semua yg dpt akak kongsikan dan ceritakan disini .. terima kasih atas segala doa2 dan kata2 semangat uols buat akak .. walau ia masih menjadi tanda tanya .. insyaallah jika allah izinkan kelak akan di ketahui jua .. terima kasih semua .. 
itu sahaja yg mampu akak katakan disini ..


mereka yg BERTUAH ..


salam semua

syukur di kemulaian ramadhan ini , mereka2 ini terpilih menuju kejalan ilahi dan sudah mendapat hidayahnya .. syukur sgt2 .. mereka2 inilah yg sepatutnya menjadi idola kita semua .. ye dokkk :)


 paling x sangka perubahan yg sgt ketara dari kumpulan ini .. akak minat sgt2 suara LAH VE nie ..huhuh




 cantik kan mereka2 nie .. masih boleh popular walau menutup aurat , janji mengikut sunnah2nya perlahan2 , kita bukannya semua sempurna kan ..

dan paling akak admire adalah WARDINA nie .. sgt2 suke dgn dia .. :) semoga dia tabah harungi dugaan yg sedang dia terima .. aminnnnnnnnnn



Friday, August 26, 2011

alhamdulillah rezeki org belanja ~ MS GARDEN


salam semua

alhamdulillah mlm tadi dpt jemputan org nak belanja berbuka puasa di MS Garden Hotel di ktn .. syukur rejeki kan .. anak2 dan hubby semua suke .. yelah bukan selalu kan :) thanx to adik hafiz kerana sudi belanja akak disini .. x mo cakap panjang sbb pic agak banyak .. banyak lah sgt ekekke :)





 ini akak punye .. pastu ada lagi .. lagi dan lagiiiiiiiiiiiiii 
sedap sgt2 menu yg dihidangkan , puas hati tau

 hubby punye .. bukan main suke sbb dpt makan daging dan kambing salai ! .. :)


 ada main muzik .. klasik2 semua ok lah kannn :)



 pic2 menu banyak .. x terkata keliling rest tuu ... x ter ambil pic akak nie .. ekkeke malu pun ade kann 

 last muke baru habis makan desert ... keletihan & kekenyangan ...


last 4 hafiz , thanx again dik kerana ingat kat akak .. sgt2 terharu sebenarnya :)



100 tahun penuh SIHAT


salam semua

dlm kehidupan seharian kita , pasti yg inginkan umur yg panjangkan .. ramai yg memohon kepada allah agar kita dipanjangkan umur dan dimurahkan rejeki selalu setiap kali tibanya ulangtahun kelahiran kita .. tapi dlm pada itu kita tidak sedar , kita sendiri sebenarnya haruslah bersedia dan sentiasa menjaga pemakanan dan cara hidup kita kepada yg lebih sihat . Usaha itu adalah dari kita dan yg menentukan segalanya adalah allah .. 

bila tgk usia warga emas ini , dia juga ada petua dan amalan sewaktu mudanya sehingga dia sgt2 sihat di usia skrg , mcm x percaya tapi rasanya pasti yg ramai inginkan umur yg panjang dan sihat sentiasa seperti warga emas ini di kelilingi anak2 , cucu2 dan cicit2 .


Saad Jasin memiliki rahsia tersendiri untuk kekal sihat walaupun usia sudah lanjut dan dia tak pernah memakan makanan bergoreng dan tidak minum kopi. Hari Kelahiran Saad diraikan oleh anggota keluarganya seramai 76 orang di rumahnya di Kampung Paya Guring.


bolehlah uols tiru amalan2 warga emas ini dalam usia 100 tahun

"Saya tidak pernah makan makanan bergoreng dan minum kopi kerana ia melemahkan anggota badan dan tulang.

"Saya hanya makan nasi berlauk dan minum air kosong dan teh sahaja setiap hari.

"Bagi mengelak badan jadi bongkok, saya bangun pagi dengan duduk perlahan-lahan sebelum berjalan.

"Elak bangun dengan keadaan tergesa-gesa yang boleh mengejutkan tulang kita,"


arwah tuk akak meninggal usia 101 tahun , sempatlah kami menyambut kelahiran 100 tahunnya dengan kenduri kesyukuran .. selepas tahun berikutnya arwah meninggalkan kami , dah 3 tahun pemergian arwah , org zaman dulu2 sgt2 mementingkan kesihatan , minum air perigi , makan ubi kayu ditanam sendiri dan nasi yg dimakan di tanak dengan dapur kayu arang ... huhuu skrg sungguh ketara perbezaannya ...



makan tengah MLM - maggie lagi !


salam semua

huhuhu ini kisah kelmarin .. baru hari nie saje2 nak masukkan .. bukannye ape untuk pengubat rindu uolss sepanjang minggu cuti raya .. ahaksss ada yg winduu ke ?? ekekke hermm akak update2 je .. dan auto publish .. idokklah sunyi sgt umah akak nanti sepanjang percutian nie .. almaklumlahh di kg x der tenet .. susah sikit .. :)

sambung citer .. mlm kelmarin zahrien tetiba cakap nak makan maggie .. masa uu dah kul 12.00 uuu .. agaknya dia x leh tidur .. sama naik ngan hubby .. akak tukang buatkan aje .. akak x tidur layie ke ?? ohhh tidakkk akak dah tidur sebenarnya tapi zahrien kejutkan .. 1st akak suh hubby je masak kan .. since dia nonton tv .. at last akak jugak yg buat sbb zahrien dukkk ngegek2 suh ibu gak yg buat .. huhuhhu maka bangun lah akak yg lemah longlai masak kan utk 2 kekasih hati akak nie ( dlm ati rasa nak jeritt kuat2 uuuuuu ) .. hermmm siap masak mereka dah standby kat meja utk makan .. x kan akak tgk je kann haruslah di joint sekali ekekkeke :))

 muke x puas ati ape .. ibu dah tolong buatkan tau ! :)



inilah dia aksi budak lapooo @ ngigau mlm tuu nak makan maggie .. adehhh anak oh anak .. mcm2 hal .. sebenarnya dlm bulan pose nie .. dah 2 kali zahrien makan maggie .. nak kata minat idoklah jugak tapi mlm tuu leh dia nak maggie pulak ... sibbb baik maggie kalau dia mintak nasi loleng amacammmm mauuuu meroyan ibu kejap muhahahhahah


kehilangan di rasai ~ RINDU KAT ARWAH


salam semua 

arwah suria wardah dalam kenangan


 suria wardah bt hashim
alfatihah
09/09/2010 - 09/09/11
 

kehilangannya amat terkesan di hati kami , semoga arwah tenang & dicucuri rahmat disana .. di kala menjelamanya syawal kenangan pemergian arwah masih segar dlm ingatan akak .. arwah pergi meninggalkan kami sehari sebelum tibanya fajar syawal 2010 , meninggalkan suami dan seorang anak yg masih kecil , ramadhan ini genap setahun pemergian arwah .. kenangan bersama mu dik , masih hanggat dlm ingatan ini


ps : hampir benar dengan kedatangan syawal , semakin kuat kenangan bersama arwah menjelma di depan mata , kenangan melawat arwah di hsp masih segar buat akak .. sayu dan hiba silih berganti mengenang saat2 itu .. semoga dirimu tenang disana 
** dan buat semua teman2 , adik2 , kakak2 sekalian akak akan mula bercuti esok , sehingga berjumpa di minggu hadapan selepas raya .. kalau tidak akak ada je online ok .. hati2 dijalan raya semua .. akak akan ke KL esok .. ada urusan yg nak dibuat .. 

Thursday, August 25, 2011

songkok , baju melayu ~ ALHAMDULILLAH


salam semua

lepas berbuka di satay zul , kami dah decide nak pi cari baju melayu zahrien .. ini yg meruncingkan kami sebenarnya .. hari ke hari akak plan nak pi cari ngan hubby x jadi2 .. last2 mlm tuu hubby ingatkan akak .. jom pi cari baju melayu zahrien .. dia sorng je lagi yg akak x prepare utk raya .. melampau kan ekekeke

sooo mlm tuu lepas sembahyang magrib akak ke HARI-HARI .. suke ke sana sbb pilihan baju melayu banyak .. cantik2 dan pilihan banyak .. dah lama usha ekekek .. bukan x nak tempah tapi rasa mcm sgt2 membazir sbb zahrien cepat besar .. pakai tahun nie sekali sehari , pastu x nak pakai dah .. x ke rugi kalau buat .. huhuhuhu soo tahun nie dah plan awal2 ngan hubby x nak tempah dah .. beli je .. sib baik calour lebih kurang sama ngan hubby ... settle ...!


bagus adik pelayan di sini .. tenang dan tekun melayan kerenah zahrien dan pilihan hubby .. akak perhatikan aje .. giliran hubby melayan pula .. akak ? mcm biasa letihhh woook mlm tuuu huhuh

tgk pilihan baju dia .. banyakkkk , pelbagai warna .. harga not bad ... :) tapi puas hatilahh  , zahrien dah test2 x nak pandang camera , mcm malu2 je ekekke

akhirnyaaaaaa dpt juga .. hermm terlanjur tuu terus beli songkok aka kopiah buat zahrien .. hubby pu mencari jeans utk dia pakai hari2 ke tempat kerja .. kerja besi nie x leh beli jeans mahal2 rugiiiiiiiiiii .. lutut tajam !! ekekek

ps : persiapan raya , hampir selesai .. cuma baju tidur kakak2 nya x beli lagi .. mlm nie ada org nak belanja berbuka , dimana ??? tungguuu , haaaaaaaaa lepas tuuu barulah rasanya nak pi jalan the store lahh :) sape nak ikuttttttttttttttttttttttttttttttt

Khamis yg SPONTAN


salam semua


lawak nie !!

Wednesday, August 24, 2011

iftar di TERMINAL SATAY ZUL


salam semua

ini kisah semalam , alhamdulillahhhh syukur akhirnya hajat nak iftar di luar kesampaian ... ekekek sib baik hubby nak .. dia kalau cakap nak berbuka di terminal satay zul nie pantang menolak .. dia memang suke makan nasi impit dan satay disini specially satay perut !! haaaaaaaaaaa akak dan anak2 pun suke uuuuu :) sedap dan x mengecewakan .. 

tapi tulah harga semua dah naik .. makan baksooo pun dah rm 5.20 uuu terpana akak kejap huhuhu .. tapi oleh kerana tujuan nak menjamu selera bersama anak2 .. x perlah .. lagipun bukan selalu bagi kami makan diluar nie :)

mee bakso utk akak :) memang dah lama teringin makan bakso nie .. ermm daging dia isi 4 ketui .. sedappp :)

satay ayam & perut .. favourate kami sekeluarga .. kalau ke terminal nie x makan satay perut x sah !! :)

nasi lemak nina & riena ..wajib ! .. padahal dlm bulan puasa puas akak masakkan utk mereka ..



aksi org lapar & org x pose ekekekke lucu tgk pic nie :)

dan yg akhir mustilah pic akak dan riena .. suh hubby amik kan .. kami sampai punn dah azan soo sempat layie pos2 ekekek itu wajib kan kalau dah blogger tegar nie .. kalau tidak x der modal nak update nanti .. dan off course semua ini akan jadi kenangan abadi kami .. :)




new lil princess ! CONGRATS bro ..


salam semua

presenting my lil new anak saudara !!!! hahahah hepi2 ... syukur ! seorang lagi anak buah akak lahir semalam , anak the only lil bro akak ,  lebih kurang jam 8 mlm semalam ... selepas terlajak seminggu duk dlm peyut mummy dia akhirnya seorang putri selamat dilahirkan ke bumi dengan berat 3.4 kg .. alhamdulillahhhhhhh

rambut lebat .. hitam .. kulit cerah .. wajah iras mukae mak dan ada wajah ayah juga ... syukur ..... akak ,hubby dan anak2 sgt2 teruja menunggu kelahiran mu ini .. :)

TAHNIAH BUAT
MOHD KHAIDIR & CT NORAZIMA


ps : kul 11 nie ada meeting dengan BIG BOSS ... doa2kan ada berita gumbira buat akak dan kawan2 erkk ekekek .. aminnnnnnnnnn aminnnnnnnnnnn till then , akak sambung kembali BW nanti yer :))

Tuesday, August 23, 2011

AJOI oh AJOI ~ 3 .. sama tapi x serupa


salam semua 
moh layan supaya x ngantukkkkkkkkkkkkkkkkkkk !!


Babak 1

Pada suatu hari di sekolah, semasa Ajoi dan Sumardi darjah satu

Ajoi: Di, What itu apa maksudnya?

Sumardi: apa

Ajoi: haa?

Sumardi: what itu maksudnya apa!

Ajoi: aper la lu ni, orang tanya dia tanya aku balik?


Sumardi: WHAT ITUUU ertinya “apa” !!!

Ajoi: BORING LA KO NI !! AKU TANYA,KO TANYA BALIK!

Sumardi: CKCKCKCKCKCKCKC!! *stress*


Babak 2

Pada suatu hari di sekolah, semasa Ajoi dan Sumardi Tingkatan satu

-Akhirnya Ajoi faham erti What itu apa,kemudian selepas subjek sains

Ajoi: Di!! kalau berat unitnya kilogram, kalau kuasa elektrik unit dia aper?

Sumardi: Watt

Ajoi: UNIT KUASA ELEKTRIK APER DI..?

Sumardi: WATT

Ajoi: ISH KAWAN AKU NI PEKAK KER SENGAL?

Sumardi: CKCKCKCKCKCKCKC!! *stress*



dah ada idea .. call hubby ajak makan luar .. aritu akak ada cakap akak x berkesempatan berbuka di luar lagi kan .. sekali hubby setuju .. hoyeyyyyyyyyyyyy buka luar lahh akak nie ... alhamdulillahhhh tarik nafas lega .. :))


adik HANAN pun jadilah


salam semua

ini kisah last week kat umah mak akak , waktu org duk sebuk2 sediakan juadah berbuka .. mcm2 hal budak2 nie .. anak buah akak nie dah semakin membesar ... dah pandai sebut kakak2 .. zahrien punn dia dah semakin kenal .. kdg2 tuu lucu tgk .. nina & riena sgt2 suke melayan hanan nie .. kadang2 tuu naik rimas sbb hanan memang suke sgt nak berdukung dengan mereka .. hermmm kata nina " bb kita dah besar kan ibu ! ... jadi amik bb hanan lahhh " ekekekke lucu pula .. 

sowii ibu dah x leh nak adakan bb utk uols .. harap maklum :))

hanan zuhaira yg dah semakin keletah !


inilah gelagat mereka bila dpt camera .. aksi sebelum berbuka .. hermm mcm2 hal budak2 nie .. siap pose ngan bunga ... entah mana mereka dpt bunga tuuu ..

si kakak siap landing2 layie .. adehhhhhhhhhhh anakkkk oh anak ...


ps ; nak masak ape ari nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !!! dah buntuuu dah nie ... makan luar ?? ermmmmmm x gaji layieeeeeeeeeeeee huwaaaaaaaaaaaaaaaaa

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...