Wednesday, July 20, 2011

SESAK nafas & LELAH


salam semua

seharian semalam akak x online kerana akak x kerja akak EL sbb ayah akak tiba2 diserang lelah dan sesak nafas buat kali ke2 ... memang sgt2 panik situasi akak dan suami diwaktu itu .. memang ayah dah seminggu tidur di rumah akak sbb seperti yg uols tahu mak akak ke raub menemani SIL akak yg sdg sarat mengandung menanti masa nak bersalin sahaja . 

Ayah kena sesak nafas pada jam 5 pagi .. kelamkabut jugak akak .. urut dada dan suruh dia istirfar banyak2 .. akak memang panik sbb x pernah alami situasi kelam kabut di pagi2 hari mcm tu .. sblm nie ayah kena sesak nafas tu di kg , akak hanya mengetahui tentang hal itu melalui kakak dan kami adik beradik sgt2 risau akan keadaan ayah .. 

kali nie ayah kena buat kali kedua dlm jangka waktu seminggu .. mana lahhh akak dan suami x risau .. kami call mak , adik beradik yg lain beritahu keadaan ayah .. adik2 akak nasihatkan akak membawa ayah ke hsp utk membuat rawatan susulan sbb kami sedia maklum ayah ada penyakit jantung .. bila dah berkeputusan mcm tu akak dan hubby x tunggu lama , akak cakap kat ayah nak bawa dia ke hsp .. tapi dia x nak .. dia risau dan takut , x semena2 mengalir air matanya .. akak paham .. akak pujuk ayah dan janji x hantar dia ke hsp besar cuma kami nak bawa dia ke hsp pesakit luar sahaja .. nasib baik dia bersetuju .. 

akak hantar anak2 ke sek dan btahu bos yg akak akan EL .. seharian di klinik kerajaan macam2 di buatnya pada ayah , ambil darah .. cek jantung , cek darah tinggi , tekanan tinggi 205/106 .. selepas itu cek paru - paru .. alhamdulillah paru2 ayah ok .. tapi memang confirm jantung ayah akak bermasalah .. :( Dr berikan ubat

dan berikan nasihat utk cek-up susulan seminggu dari tarikh semalam dan 2 minggu kemudian untuk mengetahui sekuat mana masalah jantung ayah .. ya allahhh semoga ayah di berikan perlindungan olehnya .. kami adik beradik menasihatkan ayah agar kurangkan merokok dan lebih menjaga kesihatan .. syukur ummi akak balik dgn segera dengan di hantar oleh adik semalam .. 


tkasih atas kunjungan kawan2 ke rumah akak ini dan x pernah sunyi , insyaallah akan akak terjah kembali , pagi2 nie agak sebuk , maklumlah bila bercuti banyak kerja yg perlu di settlekan


 


Jom Jana Pendapatan dengan klik HEARTBEAT

29 comments:

  1. kak sedih tgk keadaan ayah sakit depan mata ni kan kak..
    moga ayah akak cepat sihat..amin.

    ReplyDelete
  2. insya allah semuanya baik2 aja

    ReplyDelete
  3. kak ieda byk2lah doa moga ayah akak sihat...

    org tua mmg degil sikit kak.dah sakitpon tetap nak merokok...yang penting sentiasa berjaga2..

    ReplyDelete
  4. alahai ieda..semoga ayah ieda cepat sembuh..

    ReplyDelete
  5. semoga sihat ayah akak. :)

    ReplyDelete
  6. Moga ayah akak cepat sembuh ye.. org tua mmg cam tu.. perkara paling depa takot hospital...

    ReplyDelete
  7. Bersykur Ieda sedar masa tu. Kakak juga rasa terharu atas tanggung-jawan Ieda/hubby yg cekal menghadapi saat-saat begitu. Moga ayah dapat perawatan terbaik...

    ReplyDelete
  8. aduh kak tingginye tekanan darah ayah akak...bahaya tu.mmg kena pantau dia slalu.hrp smenye ok nanti...sama2 kite doa ye..

    ReplyDelete
  9. kak..be strong..banyakkan bersabar...

    ReplyDelete
  10. tngginya kak.kena betul2 cntrol makan 2 kak.jat doakan ayah kak shat semula.

    ReplyDelete
  11. tingginya tekanan darah ayah akak..
    Moga ayah akak cepat sembuh ye..

    ReplyDelete
  12. akak kuatkan semangat yer...

    kami di sini sentiasa doakan yg terbaik utk kesihatan ayah akak...

    ReplyDelete
  13. Sabar yer kak, ini dugaan utk akak...

    Sga ayah akak cepat sembuh & xde masalah yg lbh teruk..

    ReplyDelete
  14. sedih kan kak..bila tengok orang tua kita xsihat....semoga ayah akak cepat sembuh...

    ReplyDelete
  15. semoga ayah akak cepat sembuh n sihat sentiasa.. amin

    ReplyDelete
  16. ptt lah akk tak singgah langsung ke rumah rara smlm.rupenya tak de umah eh.heee.

    hmm rara doakan sume ok utk akk ye kak.sabar

    ReplyDelete
  17. sy doakan ayah k.ieda akan sembuh..suruh ayah k.eida bnyk berehat taw~

    ReplyDelete
  18. moga ayah k.ieda baik je ye...aminn...

    ReplyDelete
  19. moga ayah kak ieda cepat semboh...

    ReplyDelete
  20. Moga ayah akak cepat sembuh..

    ReplyDelete
  21. ISNYALLAH, KAMI DOAKAN BERSAMA. AMINNNNNNNNNNNN

    ReplyDelete
  22. ieda harap ayah cepat sembuh.kalau boleh jangan bagi ayah makan pulut dan makanan yang berangin.

    ReplyDelete
  23. semoga ayah cepat sembuh.. :(

    ReplyDelete
  24. semoga ayah k.ieda cepat pulih spt biasa. take care.

    ReplyDelete
  25. doakan semoge ayah kembali sihat.. sesak napas n semput memang bahaye.. kene banyakkan rehat dan jangan pikir yang berat2..tak ley terlalu risau..nanti akan sakit balik.. jage makan jugak..hal ni same macam kes ayah saye dulu... terlalu risau kan sesuatu..tak pernah2 sakit tetibe sakit macam tu...

    ReplyDelete
  26. sian ayah akak...teringat abah saya...moga ayah akak cpt sembuh yer

    ReplyDelete
  27. semoga sihat kembali...aminn

    ReplyDelete
  28. semoga ayah akak cepat sembuh yaa...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...