Wednesday, July 27, 2011

Please lah ! sama sahaja HIPOKRIT !


salam semua

dah tgh ari rupenya , lepas makan , rasa nak update pasal perilaku manu bin sia .. kita sama sahaja .. bila kesalahan x leh dimaafkan , selalu buat salah bila sentiasa dimaafkan .. kan sama kan .. kalau kita baik ati .. ada juga yg lain x baik ati .. , kalau kita x nak gaduh .. ada yg nak cari gaduh dan mencari kesalahan orang sedangkan kita x sedar kita sebenarnya sama sahaja.. masing2 dengan cara masing2 .. , selalu bersikap hipokrit ! toksah cakap org lah kan :)


membaca dari petikan blogger ini : SINI


Kadang-kadang, kita cuba 'control' perangai kita bila bercakap @ berkomunikasi dengan rakan-rakan, jiran dan orang yang berada di sekeliling kita..
Kalau dekat rumah, dengan mak n ayah mesti cakap sebagai anak yang soleh, kalau dengan kawan nak cakap 'mesti ada gaya',dengan orang yang tak kenal mesti nak control baeeekkk punyeee..
Hipokrit tak..?mengaku jelah korang pun cam tu..
Okay,berkomunikasi memanglah penting bagi mengelakkan orang menganggap kita ni kurang sopan..
Kita 'terpaksa' senyum dengan mereka..memandang mata mereka..melayan karenah mereka..dll..
Tapi, bagi aku ini jugak hipokrit..
Kenapa agaknye..?
Yelah, kita buat semua tu sebab hanya tak nak orang tu kecewa dengan kita..
Okay memang betol..Aku pun x suka kalau orang buat aku cam tu..
Tapi perlu ke kita ikut apa yang buku motivasi tu kata..

1.Apabila bercakap pandang mata rakan..
2.Senyum kepada mereka..
3.Berikan kata-kata perangsang
4.Sentiasa menjadi yang terbaik untuk mereka..

Belilah mana-mana buku motivasi..
Empat perkara diatas mesti ada kat dalam buku tu..
Confirm..!
Sikap @ perangai pula..
Bila keluar dengan kawan, mesti tiba-tiba nak tukar watak..
'Aku dah dewasa,so aku kena la berlagak dewasa dengan kawan-kawan aku'
Mesti ada kat dalam kepala korang kan bila keluar dengankawan-kawan..?
Jangan tipuu..!
Kenapa bila dengan kawa-kawan bercakap @ sikap nak kena ada gaya ha..?
Tak faham la..
Tapi yang peliknya,bila dengan mak dan ayah, semua itu hilang..
Lakonan semata-mata..
Aku PELIK~
Jadi korang jangan la cakap dengan kawan-kawan korang yang dia orang hipokrit..
Korang pun sebenarnye hipokrit..
Aku pun sama..!
Haha..


masing2 pernah buat silap ... kesilapan sentiasa ada bersama kita selagi kita bernyawa sbb kita bukan malaikat atau nabi .. sedangkan nabi punn ada buat silap inikan kita insan yg lemah .. saling maaf memaafi itu dah jadi satu tanggungjawab ... kalau kita x leh berubah on the spot .. berubahlah perlahan2 asalkan sesama sendiri sedar akan kelemahan masing2 .. :) 
upsss aku dah buat silap !!! ...

semoga kita sama2 perbaiki diri .. insyaallahhhh :))


 

Jom Jana Pendapatan dengan klik HEARTBEAT

28 comments:

  1. manusia x lepas dari buat salah....:))

    ReplyDelete
  2. akak,kita dulu bila jumpa 1st time rasa2nya semua tnjuk sikap sebenar yg hepi go lucky,peramah kan kak..tak perlu hipokrit hehe...belasah aje jnji jgn guris hati sesiapa.. =D

    ReplyDelete
  3. aminnnnn...

    kadang2 kawan yg saya pernah kenal xboleh terima perubahan saya kak...kerana jurang perbezaan sangat ketara dan mendadak...ade org kenal kite masa kita mentah berbeza dgn masa kita berpengalaman (matang) so gaya utk mengatasi pon kena sekali zass cukup supaya dia tahu yg kite tak mcm dulu...tapi di lihat oleh kawan2 baru...tu yg payah ;)

    ReplyDelete
  4. manusia ttp manusia...
    x perfect.. tp cuba mperbetulkn dri dr kesilapan & kesalahan

    ReplyDelete
  5. dalm byk hal..ada yg perlu hipokrit sbg contoh jika tak nk keruhkan keadaan..

    adae juga hal..jika hipokrit keadaan akan selamat dan stabil..

    pokok pangkalnya..jika ke arah kebaikan..jika perlu hipokrit..terserahlah..

    berkata yg benar itu pahit..jadi rmai gak yg hipokrit..utk jaga hati, utk jaga prhubungan, utk jaga segalam mcm yg baik2..

    yg penting niat kita..semua manusia ade kelemahan masing2..

    dan yg pasti jika hipokrit yg dipaksa2 cnth..dia seorg pemalas..berlakon jd rajin..hak ni akan bocor gak nati..hehe

    hipokrit sgt subjektif...

    ReplyDelete
  6. beselah kak manu bin sia nih...
    saya nih jenis terus terang kak...
    lagi satu saya mmg jenis huha huha... ckp byk... hehehe...

    mcm mana akak jmpa saya 1st time tuh, mmg itulah saya...
    stuju dgn izan... yg penting jgn guriskn hati sesape...

    ReplyDelete
  7. kadang2 terpaksa jadi hipo kerana nak jaga hati org lain sedangkan hati sendiri tersiksa..haishhh!

    ReplyDelete
  8. Insyaallah..sama2 kita memperbaiki diri kita.. ^_^

    ReplyDelete
  9. betoi2...

    nak like la komen sarah-najwan

    ReplyDelete
  10. rara paling tak suke org hipokrit.mencikkk.rara pon kdg2 hipokrit gak,tapi berpada2.

    ReplyDelete
  11. Kita tidak sempurna, tapi tidak salah berusaha untuk jadi lebih baik dari masa ke masa, kan?

    ReplyDelete
  12. bljr untuk memaafkan org wpun sebesar mana kesalahannya...ada kepuasan yg kita perolehi nti,
    dan perlu diingat jg stu hari nti kite jg perlukan kemaafan dr org lain...
    sama jgk la masa melayan tetamu dtg rumah kn...ada org tertentu kita lyn lbh2..tp bila keluarga sendiri lyn gtu2 jer..
    sama2 la berubah ke arah kebaikan...

    ReplyDelete
  13. hipokrit perlu bergantung pd keadaan and situasi tertentu..klu x hipokrit tkt terbuka aib sendiri..cth kt rmh dh biasa kentut kuat², xkn kt tpt awm nk kentut kuat² jugakkk..hehe contohhhh jee~ ^__^

    ReplyDelete
  14. @☆*♥L@dy @yU♥*☆ ya dik kita kena sentiasa sedar kan :)

    ReplyDelete
  15. @~izan~ ekekekke tu x leh cerita lah bab berseloteh tuu rasanya x hipokrit sbb masing2 mcm dah bertahun kenal kann .. peramah lah katakannn :))

    ReplyDelete
  16. @Bitt (double IS) kita memang kena belajar mengenali diri sesama kita .. bila seseorang itu silap x semestinya silap selamanya .. kdg2 tu dia x sedar kan .. soo apalah salahnya dia di maafkan .. yg menghulur lebih baik dari menerima .. :))

    ReplyDelete
  17. @LYAfrina ya lya perbaiki kesilapan tuu dari kita kecik sampai kita dah tua kann sentiasa ada org ingatkan :)

    ReplyDelete
  18. sekali sekali kena hipokrit untuk menjaga aib sendiri dan aib orang lain...
    saya dulu selalu jugak hipokrit.tapi tu untuk melatih diri menjadi lebih baik..
    dan sekarang rasanya saya lebih baik dari dulu..
    heheheh

    ReplyDelete
  19. @sarah-najwan yang berlakon jadi rajin tu x leh blah kak .. ape lah ekekkeke sah2 akan bocor nanti :))

    ReplyDelete
  20. @Zue AnnaLeeya adakalanya nak cakap terus terang tuu pahit dikk .. org x rela terima .. x mahu terima .. jadi bila kita bercakap ada pula yg berasa hati ..

    mcm mana tuu sedangkan kita x bermaksud mcm tuu .. kerana nak jaga ati sesama sendiri lah ada juga hati yg terluka .. sbb manusia tuu x pernah sempurna ..

    ReplyDelete
  21. @makdara TERdiva betul tu dikkk itu yg selalu berlaku kan :)

    ReplyDelete
  22. @rara pinkmafia ya dikkk hipokrit utk jaga hati sesama kita x per kan .. :)

    ReplyDelete
  23. @kakcik setujuuuuuuuuuu sgt2 ngan kata2 akak .. love uuu ! :)

    ReplyDelete
  24. @exora ya kak setujuuuu sgt2 kak .. kita kena belajar memaafkan kesalahan org walau sebesar mana sekalipun sbb suatu hari nanti kita juga memerlukan kemaafan dari org .. :))

    ReplyDelete
  25. @YanaMIB ekekekke kentut kuat2 x leh klahhh dikkk tu bukan hipokrit layiee memalukan ekekekek :)

    ReplyDelete
  26. sy rasa kdg2 kita terpaksa hipokrit sbb xnk kecikkan hati sesape..cube seikhlas yg mgkin kalu jmpe or komunikasi ngan sesape...kang kalu kita tunjuk marah n xsuka jd pjg plak ceritanya...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...