Saturday, July 23, 2011

KICAP jejaskan kesuburan SPERMA


salam semua
kelmarin akak masak telur masak kicap .. anak2 hubby dan akak memang suke sgt makan masakan yg berasaskan kicap .. kalau makan nasi x der kicap x sah .. specially sahrien yg memang suke sgt dgn kicap .. kalau x der lauk dia lebih rela makan nasi sahaja bersama telur dan kicap ..

hermm itu membuatkan dia makan bertambah2 ... tapi .. adakah kita tahu keburukan dan kebaikan makan kicap ini .. dan sure semua dah tahu kicap adalah sejenis soya tepu yg di oleh dan di jadikan dlm bentuk kicap ...

telur masak kicap

OSTON: Lelaki mengamalkan diet sayur-sayuran berasaskan soya dinasihatkan mengurangkan pengambilan makanan itu apabila penyelidik mendapati ia berisiko menjejaskan kesuburan golongan itu dengan mengurangkan bilangan sperma.

Kajian mendedahkan, lelaki yang makan purata separuh makanan berasaskan soya menghasilkan bilangan sperma kurang berbanding mereka yang tidak memakannya.
Di kalangan lelaki yang memiliki berat badan berlebihan atau obes, kesannya lebih nyata. Kurang bilangan sperma diketahui menyukarkan lelaki menghamilkan isteri atau pasangannya.

Menurut penyelidik, bahan digelar isoflavones dalam soya yang menyerupai hormon seks wanita, oestrogen, dipercayai menjadi punca. Kajian ke atas haiwan mengaitkan pengambilan tinggi isoflavones dengan masalah ketidaksuburan.

Dalam kajian terbaru, penyelidik Amerika Syarikat mendapati lelaki yang mengamalkan pengambilan tinggi makanan berasaskan soya memiliki bilangan sperma jauh lebih sedikit berbanding lelaki yang tidak memakannya langsung.

Diketuai Dr Jorge Chavarro dari Jabatan Kesihatan Awam Harvard di Boston, mereka menyoal lelaki mengenai pengambilan 15 jenis makanan berasaskan soya. Ia termasuk tofu, tempe, sosej soya, burger, susu soya, keju, dadih dan ais krim, hasil soya seperti kacang panggang dan minuman.

Lelaki dalam kumpulan mengamalkan pengambilan paling tinggi diberi makanan berasaskan soya secara purata setengah hidangan sehari. Kaitan antara pengambilan soya dan bilangan sperma lebih kuat di kalangan lelaki obes atau memiliki berat badan berlebihan, kerana tubuh mereka mengeluarkan lebih banyak oestrogen berbanding lelaki kurus, kata penyelidik. Agensi


apa pun pengambilan makanan kita hari2 hendaklah sama rata .. cukup semua .. sayur2an .. buahan .. vitamin C , D dan E .. sebagai suri rumah khasnya pasti tahu kebaikan dalam pengambilan makanan yg seimbang .. bukan utk diri kita sahaja tapi utk anak2 dan keluarga kita .. pengambilan makanan yg seimbang dlm menu harian haruslah diutamakan .. 

pastikan dlm menu lunch kita ada sayur . buah2an , ikan @ daging @ ayam .. sudah cukup .. jgn pula kalau ayam .. semua lauk berasaskan ayam .. semua maklum akan tidak baiknya ayam skrg nie .. ayam bandar dan kg x sama .. huhuhu sedih bila mengigatkan nya .. sib baik anak2 akak bukan pengemar tegar ayam ..






Jom Jana Pendapatan dengan klik HEARTBEAT

11 comments:

  1. ieda tak pedulik, aduh tiba-tiba je teringat masak kicap telur. dulu selalu wat cam tu letak cili api banyak skit.

    ReplyDelete
  2. my huby lah sgt suka kicap tapi lau masak kicap ngan ayam ker ikan ke dia tak suka... maybe dah jemu kot sbb masa pregnant anak kedua hari-hari saya masak kicap... hahah

    ReplyDelete
  3. sma dgn adik jat kak,suka sgt kicap.1 botol 2 khas utk dia sorg je.

    ReplyDelete
  4. kicap? mkn gak. tp xde la suka sgt.

    ReplyDelete
  5. yeke kak.tp telur msk kicap tu sedap kak.hehehe

    ReplyDelete
  6. walllaaa ni peberet anak bujang saya kak... kalo bleh ari2 nak telo masak kicap... camno tu... aiseh... hahahhaaaaa...

    ReplyDelete
  7. wah, kena sembunyikan kicap la dr husben pas ni...ekekeke...

    zaman skang ni mmg byk mkanan yg leh cemar kan tubuh kite kan kak...

    ReplyDelete
  8. rasa nk masak telur kicap plak tgk gamba ieda tu..hihihi

    ReplyDelete
  9. anak sy dnaish pun suka mkn telur n kicap kak...ye ke mcm tu...xsngka plak boleh krgkan sperma....

    ReplyDelete
  10. Kicap merupakan produk berasaskan soya..Soya yang memudaratkan hanya soya GMO(kejuruteraan genetik)dan tidak melibatkan kacang soya asli.

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...