Monday, June 27, 2011

aduhhhh serba salah NI !


salam semua

aduhhhh lari jauh2 lahhh kalau ada dikalangan kita yg berbau bdannya kan kan .. huhuuh ini yg adakalanya membuat akak rasa bersalah .. ada dikalangan teman2 kita yg x sampai petang lagi , bdn mereka berbau .. adakah mereka perasan atau mereka x perasan badan mereka berbau .. ada tuu bau peluh yg sgt2 ketara sehingga membuatkan kita tidak selesa .. huhuhuh uols selalu tak alami perkara2 mcm nie .. 

adakalanya akak ingin beritahu si pulan2 nie .. tapi akak serba salah dan risau takut dia x boleh menerima .. tapi sgt2 lah ketara bila sipolan2 nie berada bersama2 kita sebenarnya .. sampai ada ketika diantara mereka nie dah buat muka x selesa .. huhuuh 



Apa pun bagi akak penjagaan dalaman dan luaran adalah penting. Bawang putih pun ada sedikit memainkan peranan bau badan tapi tak lah 100%. Kebersihan pakaian dalam adalah amat penting untuk menggelakkan bau badan dari berlaku. 
 
Ketika mandi tolong gosok dan sabunkan di bahagian ketiak anda. Akak tidak menggalakkan anda untuk memakai bedak , ini kerana jika amalan berterusan ketiak akan berwarna hitam. Tak cantik kan...
 
Minum banyak air putih amatlah digalakkan supaya ianya boleh menghilangkan toksik dalam badan ,dan menggelakkan nafas berbau. Ini semua adalah berkait rapat diantara satu sama lain.
 
Ambil beberapa batang serai dan buah limau kasturi, rebus hingga mendidih, Kemudian campurkan dengan air mandian, Mandilah setiap pagi dan petang selam seminggu.


ps : ada masa2 tu rasa x nak jumpa org mcm nie .. ada rasa semacam .. mcmmm " eiii aduhhh dia nie lagi .. huhuh x tahan bauuu huuh " haaaaaaaa uols ada rasa mcm tuu tak ??

 

Jom Jana Pendapatan dengan klik HEARTBEAT

36 comments:

  1. hehe..yelah ieda. Yus pun pernah gak jumpa orang mcm ni, mmg takut nak beritahu dia kan. Takut dia tersinggung...

    ReplyDelete
  2. alahai...saya pun tak suka kak..
    tapi kita kena tegur jugak orang gitu.
    tegur pun jangan depan2 orang la..
    kalau tak ditegur,nanti dari sepuluh orang yang bau lama2 jadi seratus orang..dah makin ramai pulak yang jauhkan diri dari dia,..

    ReplyDelete
  3. huhu..penah gk la..tp xtau cmne nk tgur

    ReplyDelete
  4. aha..
    kat ofis kass pun ada si polan ni..
    adehhh..serba salah nak tegur..sampai nak muntah dibuatnya..melekat baunya bila dia berdiri kat tepi meja ni..haihhhh

    ReplyDelete
  5. kalau terbau boleh pening satu hari hehe

    ReplyDelete
  6. sha x smpai hati nk ckp so better beredar sbelum kdaan lebih parah! ekekeke

    ReplyDelete
  7. ada kt opis ni sorang..tak tau la cemana staf dia deal dgn dia..bau bilik dia semerbak je bau dari luar..adoiiiii

    ReplyDelete
  8. i notice that dettol cukup bagus for bau badan..

    ReplyDelete
  9. Ada ofismate yg ada bau badan..tapi tu ler..tak berani le plak nak tegur nanti kecik hati plak kan.. so sabo je laa..

    ReplyDelete
  10. Betul tu kak, mmg tak selesa bila berhadapan dengan situasi camtu..
    Nak bgtau tuan badan takut terasa pulak..

    ReplyDelete
  11. biasanya bila jmp org camni mmg tak mampu nak bg tau..cuma elak dr borak lama

    ReplyDelete
  12. hehe ka sya penah wat entry mcm ni kak
    saya xtahan ngan bau badan manager kt opis
    orang singh masyallah klw dia kuar time tengahri time lunch bile di amsk opi sbalik hangitt bau kak
    sampai big boz siap pesan suh ktorg hint2 skit kat dia..masalahnye mcm mana nak hint kang kecik ati plak
    bese kan org2 yg badan berbau ni tak sedar yg badan dia bau kan??

    ReplyDelete
  13. @diana tapi D .. bila di tgk2 kan .. kawan2 dia paham kuut .. sbb dia still ada kawan sekeliling dia .. huhuh mereka dah lali kuut :)

    ReplyDelete
  14. kak,bg surat layang kak.haha x bertamadun betul idea jat.xpun bg hadiah deodorentlah kak.

    ReplyDelete
  15. @nurkass adoiii kebiasaannya kita tgk org2 warga asing kan yg berbau sgt nie .. huhuh

    ReplyDelete
  16. @sha a.s ekekek tu lah dikk .. ye jugak sebelum kut2 kita yg fenghsan ! :))

    ReplyDelete
  17. @lydzar uishh tu lagi dasat huhuhuh

    ReplyDelete
  18. @Yan hermm yes Yan .. ada jugak dgr mcm tuu .. but me x leh guna dettol :)

    ReplyDelete
  19. @Nana yerlah nana .. org2 mcm nie yg akak perasan mereka x sedar bdn mereka berbau .. paling tidak mereka buat dono je kutt ..
    akak ada kawan mcm nie .. sampai dia dah kwin dan mula2 tuu kami ada lah btahu isteri dia .. tapi nampak gayee x berubah punn huhuhu

    ReplyDelete
  20. emmm... ada la jugak cuma tak pernah la nak tegur segan la .. sat g depa terasa ..

    ReplyDelete
  21. tadi pergi mydin..almaklumlah pekerja pe yang ramai kat sana kan..lalu sebelah mereka...blh pengsan...awe tahan nafas setiap kali lalu...tak tahan pening

    ReplyDelete
  22. pernah juga jumpa keadaan mcm ni.. nak ditegur direct memg tak berani la.. tp kami pernah wat lakonan dan konon2 saling bersembang ,mengenai roll-on yg digunakan antara satu sama lain depan si polan, lepas tu memg menjadi la kak.. tak de lagi bau yg menyesakkkan nafas.. :)

    ReplyDelete
  23. pernah alami...tp kwn2x sekerja dulu la ms mia keja x berani bgtau....hm payah nk jelas keadaan..petua best dr akak last tue

    ReplyDelete
  24. aduhai..akak pom memang xpunya kekuatan nk bgtau kwn gini..kasihan tapi takut utk bgtau hal sbenar..

    tapi jika dia betul2 besfren akak..akak bgtau jugak..

    ni kwn2 yg ada bau ni..bukn besfren kite..hehhehee

    ReplyDelete
  25. munna pun segan nak tegur .....

    ReplyDelete
  26. Pernah berhadapan dengan situasi macam nie memang serba salah nak tegur...

    ReplyDelete
  27. pernah gak berhadapan dgn org sebegini..kwn sekerja dulu..tp x berani nk tegur..takut kang dia kecil hati..

    ReplyDelete
  28. assalam kak ieda..lama x menjenguk..:)

    ermm mmg ada pernah jumpa..n ada juga yg bau rambut yg hapak sesgt..tapi, apekan daya..x berani nak tegur..jadi nya, kta duk jejauh sikit..

    ReplyDelete
  29. mmm..ade jugak org mcm nih..tp intan buat bodoh jek..xpun dok jauh2 sikit..x smpi hati nak tegur

    ReplyDelete
  30. aduaiii...bab ini yg susah nk ckp kat orgn niii...

    ReplyDelete
  31. dulu tmpt keje el..ada repair computer guy ni dtg kt ofis..kalo bab2 computer rosak..pggey je dia..tp yg x thn tu bau dia ya Allah kak..rs nak pitam..betulllllllllll..tu sbb tiap kali dia mai ofis..el lari jauh2..boleh muntah ijo (seyes el penah muntah) tu el heran empunya badan x berbau ke..masyallah..

    ReplyDelete
  32. adaaaaa kt opisss...
    tp lelaki....huhuh kuat sgt
    wife, anak2 dia tak tegur ke ek...
    adulaa....


    seb bek bau cik abg mutak syedapppp je walau belum mandi pun...ahaksss

    ReplyDelete
  33. nak tegur..tp mcm tak sampai hati..takut dia terasa....yg mereka2 ni pon kan...mereka yg berbau badan ni mesti tau sendiri..so ikhtiarlah jgn sampai org lain beritahu...

    ReplyDelete
  34. yelah sis, kdg2 kita pulak yg dlm dilema, nak tegur takut dia berasa hati.tak tegur..hidung kita yg merana.

    ReplyDelete
  35. petua tok saya, masa mandi ludah kat belakang tapak tangan & gosok kat ketiak. lagi satu, sebelum mandi, gosokkan ketiak kat kepala lutut

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) Teladan (23) blog (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...