Thursday, May 19, 2011

Seks Lepas Bersalin ... ha penting !


salam semua


haaa ada diantara kita kaum wanita x tahu dan ragu2 kan .. uihhh kaum lelaki pun apa salahnya utk mengetahui kannn bukankah ini utk kenikmatan bersama ... ouchhh :) semoga ini dpt membantu kaum2 wanita dlm mencapai kesihatan yg secukupnya selepas bersalin :)

Mengikut tradisi orang Melayu, berpantang bagi ibu selepas bersalin yang paling baiknya adalah 100 hari. Bagi sesetengah orang, 100 hari itu dimaksudkan dengan tempoh berpantang untuk tidak bersama suami, manakala pemakanan harus dikawal secara ketat sehingga 40 hari yang pertama. Selepas bersalin, ibu biasanya akan mengalami perkara-perkara berikut:

  • Trauma dengan proses kelahiran – Bayi yang keluar melalui vagina wanita akan menyebabkan tisu vagina yang lembut luka. Apatah lagi, yang digunting (episiotomi) dan dijahit. Luka ini akan mengambil masa sehingga berminggu-minggu untuk sembuh sepenuhnya.
  • Perubahan hormon dan emosi – Kelahiran anak akan membawa perubahan yang besar dalam hidup. Penjagaan anak dan proses berpantang akan sedikit sebanyak membawa tekanan emosi kepada ibu. Ditambah lagi dengan perubahan hormon yang akan mempengaruhi emosi dan keinginan seksual ibu.
  • Perubahan fizikal – Jarang wanita lepas bersalin merasa seksi kerana bentuk fizikal yang mengalami perubahan ketara seperti tubuh yang makin berisi, menggeleber, kulit perut merekah dan badan berjerawat. Ibu merasakan dirinya tidak menarik lagi.
Jadi, adalah penting untuk pasangan suami isteri peka dan bersedia untuk menghadapi masalah seksual yang akan timbul 6 bulan pertama selepas kelahiran anak. Kesabaran yang tinggi sokongan amat penting untuk ditonjolkan oleh suami kerana bukan senang untuk mengandung dan melahirkan.


 Apa yang terjadi kepada keinginan seksual wanita selepas bersalin?

Kebanyakan wanita tiada keinginan untuk bersetubuh sekurang-kurangnya beberapa minggu selepasa bersalin kerana kesakitan dan keletihan. Jika proses kelahiran adalah lama dan sukar, wanita mungkin takut untuk mengandung lagi jika melakukan hubungan seks.


Adakah kelahiran bayi akan menjejaskan hubungan seks?

Sudah semestinya! Kebanyakan ibu dan bapa yang baru menimang cahaya mata akan keletihan kerana tidur yang tidak mencukupi. Keadaan ini mungkin akan berlanjutan beberapa bulan atau mungkin bertahun. Dalam tempoh masa ini, suami akan merasakan dirinya disisihkan dan segala tumpuan diberikan kepada bayi. Tak mustahil juga jika suami akan merasa cemburu dengan bayinya.
Walau bagaimana pun, kebanyakan suami akan menghargai isterinya apabila melihat sendiri proses kelahiran. Suami dapat menyaksikan sendiri betapa besarnya pengorbanan isteri yang bersabung nyawa untuk melahirkan anaknya. Pengalaman tersebut akan menyebabkan suami menjadi lebih bertolak ansur dalam semua perkara dan menjadi titik tolak bermulanya fasa baru dalam perkahwinan.


Bila masa yang sesuai untuk hubungan seks?

Secara amnya, sebaik-baiknya masa yang sesuai bagi wanita selepas bersalin untuk melakukan hubungan seks adalah selepas pemeriksaan yang akan dilakukan lebih kurang 4-6 minggu selepas bersalin. Dalam tempoh 4-6 minggu tersebut, anda tidak digalakkan untuk melakukan hubungan seks kerana organ reproduktif seperti faraj dan rahim masih belum pulih sepenuhnya.


Seks dalam pantang

Menurut kajian yang telah dilakukan, seks yang dilakukan selepas bersalin (dalam tempoh berpantang) boleh menyebabkan embolisma udara yang menyebabkan kematian. Embolisma udara dalam faraj akan berlaku apabila seks oral dilakukan oleh pasangan anda terhadap anda. Udara yang ditiup masuk ke dalam faraj akan masuk ke dalam rahim dan seterusnya masuk ke dalam salur darah. Kesannya boleh membawa kepada KEMATIAN yang pernah dilaporkan terutamanya di negara-negara barat.

Itulah pentingnya mengikut panduan yang digariskan dalam Islam dalam konteks hubungan seks. Rupanya perkara yang tidak digalakkan oleh Rasulullah boleh membawa akibat yang buruk.


** ingat kita wanita nie .. yg tuu nak pakai lama .. jadi pandai2lah kita menjaganya .. x kira luar @ dalam .. semua penting yaaaaaaa :)




 Jom Jana Pendapatan dengan klik HEARTBEAT

36 comments:

  1. satu perkongsian yg berguna pd bakal ibu utk kali pertama

    ReplyDelete
  2. baru saya tahu..huhu

    tq ieda..ilmu yg sgt berguna ni terutama kepada pasangan yg baru nak menimang cahaya mata..yg baru nak mendirikan rumahtangga gak..=)

    ReplyDelete
  3. iktibar utk sya yg tak menyempat tunggu pantang... huhuhu
    kesian kat husben...ekekekek

    ReplyDelete
  4. perkongsian yg sgt baik..tq sis....

    ReplyDelete
  5. wow...hahaha...
    take a note laa nih...

    thanks kak...

    ReplyDelete
  6. gud info la utk sha n hubby :) tq kak ieda yg comel

    ReplyDelete
  7. nice kak ieda..hehe,ingat senang nak ada anak?suh baby tido tak lena2..haha..bapak lak jd angin tgu anak tak tido2 yek?

    ReplyDelete
  8. betul tu kak...pantang tu kena jaga..biasa 100hari baru la ready huhu.kdg2 lebih 100 hari sebab asben takde,kena g laut 2-3bulan masa izan dlm pantang 40hari tu huhu...

    ReplyDelete
  9. ye betul...patut isu ini kaum adam yg baco..biar dia tahu..kita ni yg menanggungnya..adooiiiii...

    perkara ni penting sb utk jangka panjang..bukan sebulan dua kawin..si ibu i..mana nk jaga baby..mana nk jaga bapa..anak2 lain..huhu

    sebab tu penting lomunikasi dan toleransi supaya r/tangga kekal bahagia sokmo seperti baru ajo akwin..adussss..heheheh

    ReplyDelete
  10. Sex sebelum melahirkan lagi penting, tuk menyenangkan proses kelahiran.Kalau lepas pantang tu okeylah, jangan gelojoh .sudah.ekekek

    ReplyDelete
  11. Tip dan info yg sangat berguna.. TQ ye kak syer maklumat nie :)

    ReplyDelete
  12. teraa ngilu pulak bila baca. baru baca belum praktikal tu hehehe.

    ReplyDelete
  13. menarik...
    sangat penting berbicara ttg seks..

    terima kasih ieda

    ReplyDelete
  14. thanx kak 4 sharing..betul bnda tuuu nk pakai lama..kene betul2 jaga

    ReplyDelete
  15. Good info kak...Heeee..Thank's 4 sharing..(^_^)

    ReplyDelete
  16. bacaan yg sgt sesuai utk saya..sedikit sebnyk ada kaitan lah kan..huhu..utk suami2..jgn ingat isteri saja2 nk menolak melakukan hubungan pas bersalin..ada sebab isteri tolak tuh..traumaaaaaaa..hehhehehehe

    ReplyDelete
  17. oh, sy llki ptma ke yg komen. kwn sy duk menggelabah sbb tarikh kakaknya patut bslin smlm. dah lbh sehari dah... tp x sakit2 lg... huhu... pasal n3 ni, kne byk tolak ansur dan saling memahami kot...

    ReplyDelete
  18. yang penting suami kena lah faham kan kak.....

    ReplyDelete
  19. eB nk mkn bulan ooo... walopn dh beranak 2... bkn x kesian tapi eB takot...
    alhamdulillah, hubby paham sbb dier sendiri tgk eB bersalin kot... 2-2 kali..
    tapi shah kater, pas bersalin eB nmpk seksi sgt... sbb breast besar & badan slim... wallaweiiii ;p

    ReplyDelete
  20. betul tu kak..
    bukan senang nak kembali kpd bentuk asal luaran dan dalaman.. semuanya kena jaga dengan baik.. yang pasti sangat2 kena bagi kerjasama.. :D

    ReplyDelete
  21. aset penting & beharga...
    mmg nk kena jaga..

    ReplyDelete
  22. ehehe...takble tahan k.ida...statement akak...nk pakai lama... :)

    ReplyDelete
  23. harap suami fhm lah kan
    pas pantang isteri2 kena take time nak elok balik body tu..kang ada lah suara2 yg x tahan ddgr gaduh pulak hahahaha

    ReplyDelete
  24. @ratusiput hahahah ok kan statement tuu ekekek :)

    ReplyDelete
  25. @el hahahah tahu x per .. kang gaduh lain lak .. mana nak ekekek :))

    ReplyDelete
  26. perkongsiaan yang bagus ni sis..walau bunga lum kawin tapi insyAllah akan kawain gak..hehe..jadi mmg info yang baik..

    ReplyDelete
  27. bagus entry nii.. thanx for sharing sis..

    ReplyDelete
  28. entry ni mcm tergantung je....mana sambunganya yaa..g leh baca sampai sini je...

    Selepas bersalin, ibu biasanya akan mengalami perkara-perkara berikut:

    pastu takde apa2 lg dah

    ReplyDelete
  29. maas yg pertama...sy amalkan 100 hari....yg lain2 biarlah rahsia...ehehehehehheheheheheheh (pjg lak gelak)

    ReplyDelete
  30. err kak nape sy rs entry ni cam x abes je =.=

    ReplyDelete
  31. @Mama Gee sebelum nie ok je dik .. lepas blog buat hal entah kemana .. pueh akak adjust:)

    nie dah ada balik :))

    ReplyDelete
  32. @YanaMIB ada tu dik .. sblm nie dia main cak cak belum hahahah :)

    ReplyDelete
  33. Owh.... Ingatkan benda tu rosak aje. Rupanya bleh bawa mati!

    ReplyDelete
  34. Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Tanda anda hamil.

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...