Friday, May 20, 2011

makan NASI ! x mo .. x mo


salam semua

kenapa akak kurangkan makan nasi .. mula2 diet dulu memang akak kurang sgt2 makan nasi .. even sehari tuu x makan langsung sbbnya akak nak tgk hasilnya .. akak banyak gantikan dengan mee hun soup / kari atau guehtiaw , selain nasilah .. selain itu akak praktikkan kalau lapar makan roti whole grain tu @ cerial yg berserat tinggi :)

dan kenapa akak x makan nasi dulu adalah kerana ini

V

V

Sebab utama ialah kerana menurut mypyramid.gov, walaupun nasi putih merupakan sejenis serat, tetapi dia termasuk dalam kategori serat yang telah diproses (refined grain).

Refined grain ni telah melalui suatu jenis proses untuk menambah beberapa jenis vitamin bagi menambah jangka hayat, namun telah menghilangkan kandungan fiber, iron dan beberapa jenis Vitamin B. Antara jenis grain yg termasuk dlm kategori ini selain dari nasi putih ialah roti putih dan tepung putih. Maybe sebab kandungan fiber tu kurang, menjadikan kadang-kadang cepat lapar walau pun dah makan nasi sepingan, kan?


sumber : me&herbalife




Oleh itu, kita kena bertukar kepada serat jenis whole grain yang mana masih mengekalkan kandungan fiber dan semua jenis serat kernel seperti bran, germ dan endosperm.  So jenis-jenis wholemeal adalah seperti oatmeal, brown rice, roti whole meal, tepung whole meal dan senang cakap, semua jenis makanan yg tertulis whole meal.

Lagipun masa mule2 ambil HL arituu dengan mengurangkan makan nasi , akak rasa mcm cepat sgt boleh turun berat badan + akak buat workout .. memang sgt2 membantu :) satu lagi .. bila makan nasi .. lepas makan ngantuk sgt2 .. rasa nak cari bantal je .. mana leh jadikan .. dah lah kat tmpt kerja nie .. kalau kat umah dah tarik bantal .. haa tgk ! bahaya dah tuu :)) bila bangun tidur lapar .. cari nasi juga huuhuhu


 



Jom Jana Pendapatan dengan klik HEARTBEAT

57 comments:

  1. freaky lebih suka makan nasi. rasa kepuasan disitu :P

    Aku ceraikan Kau

    ReplyDelete
  2. kak ieda, u help me, tQ i try no to eat rice, but? cant i? i must be strong life with out rice, hahahhahaha....

    ReplyDelete
  3. gud info..tp betul la..mkn nasi ni cpt je bdn naik..kalau betul nk trun cpt, mkn nasi guna beras perang, tepung perang, gula perang....ni la yg slalu mat saleh amik...tu yg byk org depa maintain sehat n langsing......

    tp cume kite ni sanggup ke x la amik bnda² tu kn? psl da terbiase tabiat mkn x bape sehat dr kecik..ehehe

    ReplyDelete
  4. saya pun jarang2 adap nasi. sbb nak kontrol berat badan kononnya... alhamdulillah memang turun berat badan... :)
    tapi kalau pegi kenduri jer saya bedal cukup2 nasi tu.. hehe

    ReplyDelete
  5. kak ieda..elyies tak leh hidup tanpa nasi..mesti kena makan walaupun sikit!!!

    ReplyDelete
  6. rasanya minggu ni baru sekali ena makan nasi.. kalo ari kene memg jarang amik nasi.. memg sokmo makan roti tp kalo wiken je memg nasi juga lah sbb dah duduk rumah itu lah menu utamanya.. hihi..

    ReplyDelete
  7. saya pon dah krg mkn nasi skrg nih kak..
    nak2 lagi waktu mlm...
    nak diet kansss....
    kene berkorban... huhu...

    ReplyDelete
  8. kak ida,
    sy pun dlm usaha nk say NO to nasik,
    ketor lutut la..guane yek? :p
    pendek kata, nasi mmg sedap :p

    ReplyDelete
  9. sy mesti makan nasi satu hari 2 kali tp bukan sepinggan la.. separuh jer kadang2 suku.. ;p

    ReplyDelete
  10. hoho,pasni jat pun nk kurangkan makan nasi gaklah.hihi.perut da mkin bncet kak,padahal kahwin pn belum ni.

    ReplyDelete
  11. fuhhh...bukan senang nak tinggal nasi kan kak..apa2 pon chayok!!!

    ReplyDelete
  12. betul tu kak.as long as kite kurgkan nasi mmg boleh turun berat.but leh ganti ngn whole meal.rara suke whole meal. =)

    ReplyDelete
  13. betul tu kalo nak diet
    jgn mkn nasi..nak mkn pi amek sesenduk
    bykkan sayuran lauk pauk
    nasi adalah musuh ketat wanita yg nak bediet
    tp kita org melayu..mn leh tolak nasi hahaha
    tp nak diet kena usaha lah kan
    el skrg kdg2 skip nasi gak
    kalo nak mkn amek sekali je tu pun sesenduk

    ReplyDelete
  14. NAMPAKNYA KENA CUBA KURANGKAN PENGAMBILAN NASI DAH SKRG NI..BADAN MUNNA SEMAKIN BAM BAM

    ReplyDelete
  15. @munna hermm cayuk2 dik .. kurangkan bukan bermakna lupe terus .. org melayu x leh tinggal makan nasi :)

    ReplyDelete
  16. @el yes utk diet dan bukan utk diet sahaja .. utk org2 yg mementingkan kesihatan sure akan jauhkan nasi .. sbb tu org jepun kurang makan nasi .. mereka suke makan ikan yg di rebus ..

    sesekali makan no hal dik .. try makan sehari sekali je .. selebihnya makan whole meal bread leee :))

    ReplyDelete
  17. Salam,
    wife dah cuba herbalife ni.. memang turun banyak tapi dia stop kejap trus naik mendadak. Rasenya dia kena start amik balik. WEll nice blog.. follow u.. follow me?

    ReplyDelete
  18. @rara pinkmafia yes akak pun suke .. selalu ada stok kat umah :)

    ReplyDelete
  19. @zati embong perut buncit bukan kerana nasi dik .. tapi minum air berselang dgn makan , pantang tuu .. org tua2 dah cakap kan :))

    ReplyDelete
  20. @Putra Mama kalau body x gemuk boleh amalkan pengambilan 2x sehari .. x kesah .. tapi bagi yg berbadan sihat mcm akak nie sure kena kurangkan demi kesihatan kan :)

    ReplyDelete
  21. nk diet tp ssh btl nk tinggal nasi...ada stok oat kekonon nk mkn le tuk gnti nasi waktu mlm...tp nasi jg yg dihadapnya...hehehe

    ReplyDelete
  22. @Adie Achim/ Papa oh ya .. weldone .. bila naik tu bukan ape .. process penurunan x lengkap sebenarnya dan dia berhenti mendadak .. HL x leh berhenti mendadak .. utk kekal dia kena maintain ambil sekali sehari paling tidak atau sekali seminggu , jgn berhenti terus :)

    apa2 leh call @ ym saya yee .. saya sedia membantu :)

    ps : ok I will follow u :) thanx for following me

    ReplyDelete
  23. @zih@n hahahah nafsu tu kena kawal kuat2 dik .. kalau ikut nafsu kita matikan :) soo tepuk dada tanye selera .. nak seribu daya dikk .. bermula dgn slow2 sure boleh .. cayuk2 :)

    ReplyDelete
  24. tq kak.. info yg sgt bagus.. tp kalau akak nak try pakai PB pun bole jugak hehe (sempat promote lagi tu ;)

    ReplyDelete
  25. @Zue AnnaLeeya pantang makan nasi malam kecuali terlalu lapar .. pun kalau lapar sgt , elakkan dgn makan buah2an @ roti .. standby roti whoel grain di rumah dik .. banyak membantu :)

    akak kalau nak makan sgt nasi akak mkn sebelum jam 7 mlm .. seperti yg selalu akak buat skrg :)

    ReplyDelete
  26. @eLYies yes ada org mcm tuu , x leh idup x makan nasi .. tapi bila akak x makan nasi ok jer .. cume kekerapan pengambilan tuu je kite kurangkan :))

    ReplyDelete
  27. kalau tak makan nasi rasa lembik je kak ieda..huhu

    ReplyDelete
  28. @Ena usah kata ena .. akak kalau balik umah mak makan berselera kalahkan semua org , nak2 mak yg masak kan .. tapi kalau balik kg akak sokmo yg masak ekekek .. soo kureng lah makan nyer :)

    ena dah kurus dik .. nak gemukkan badan punn boleh utk yg nak gemukkan ..
    ym akak dik .. nanti akak cite :)

    ReplyDelete
  29. @My Little Diary hahaha same je ngan akak .. tapi tgk situasi kalau pagi dah jamah nasi lemak dan nasi gi umah org kawin tuu akak letak sikit je nasi dan lauk banyak2 :))

    ReplyDelete
  30. @sha a.s aah kita sebeanrnya dah terbiasa kan .. org melayu lah katakan , x leh lari dari tabiat makan nasi :)

    ReplyDelete
  31. @eMMe siapa cakap .. u still can alive without rice .. x caye .. try lah buat ! :))

    ReplyDelete
  32. @Freaky boleh makan tapi kena kurangkan , nak2 beras skrg mcm2 jenis .. x banyak yg menyihatkan lebih2 lagi yg kandungan kanji yg tingii huhuh

    ReplyDelete
  33. yakin boleh kan kak...hehe =P

    ReplyDelete
  34. @~~@lyci@~~ hahahah nice promo dik .. insyallahh dlm perancangan nak gune :)

    ReplyDelete
  35. @wardah jgn sampai x makan .. slow2 x makan ok .. ambil sekali sehari dah memadai .. sbb makanan lain yg kita makan dah banyak kalori dia .. nasi tinggi karbohidrat .. nak buang karbohidrat dlm bdn bukan senang :)

    ReplyDelete
  36. thanks eida,

    ni dah bagi semangat kat kita
    nak berdiet sama

    HL ni berkesan kalau kita berdiet jugak ye:)

    ReplyDelete
  37. @Ati Masrif u are most welcome kak .. yg baik haruslah di kongsikan bersama .. kan kan :))

    aah kak terbaik buat mereka yg payah nak diet sendiri mcm ieda .. jenis yg pemakan huhuh .. so produk nie very2 good tau , dia membantu kita sebenarnya :))

    ReplyDelete
  38. sy skrg krg makan nasi sebab takde selera. byk makan roti jer.. risau juga sbb krg makan tgh pregnant mcm ni

    ReplyDelete
  39. gud info kakieda. After lunch makan nasi banyak mmg membuatkan kita mengantuk. Disiplin mmg penting kan kalau nak diet secara sihat :).Respect ngan kakieda yg berjaya menurunkan berat bdn.Teruskan usaha mendptkan target yg diidamkan kakieda :)

    ReplyDelete
  40. Bagusnyaa Ieda.. kuat tul semangat.. :)

    ReplyDelete
  41. Kita pernah try jugak x makan nasi..
    Menjadi..Mmg nampak berat turun..
    Tapi bila org dah tegur je "Eh, badan ko dah susut" Confirm terjebak makan nasi balik..Huh!!~

    ReplyDelete
  42. @THE LEKAT LEKIT STORY oh ya .. kalau preggy toksah lah diet not gud 4 ur bb :) lepas2 nie ok lah kan :)

    ReplyDelete
  43. @win@momyShaneQeisha ouu yes win .. thanx for supporting me :))
    memag tgh usaha dptkan balik 60 kg tuu .. sgt2 payah sebenarnya huhuh

    ReplyDelete
  44. @Rinna ekekek berkat doa dan usaha juge .. kalau mcm dulu x nak lah .. sbb dah selesa mcm skrg leh bergaya sikit hehehe :)

    ReplyDelete
  45. @nUR_rOsALiNdA uish ye ke dik ekekekek :) makan seekali atau sekali sehari x salah dik .. sbb makanan lain tuu dah kalori tinggi dah :)

    ReplyDelete
  46. nak oda HL ni weh!!hehe taknak jd ahli..nak beli tru ieda..bleh ke?hehe

    ReplyDelete
  47. adeh kalau saya kak
    xbole klw sehari xmakan nasi heeheheh

    ReplyDelete
  48. saya xbole jua.. rasa nak makan jer...
    tambah2 bila menganggur kat uma nie..sambil tggu upu kuar hhhuhu

    ReplyDelete
  49. kak ieda, tiap tahun tu lah niat..x mo nasik..tp x bolehhh la..tulun...at least tgh hari kena mkan..klu tak, ade je x kena :)

    ReplyDelete
  50. wah, tabah sungguh kak ieda x makan nasi yerk.. patut lah badan menten jerk..

    ReplyDelete
  51. awe kalu tak makan nasi..awe lebih prefer suo cendawan atau sup2 la..hehe..dan minum milo o.

    ReplyDelete
  52. nice blog..follow me back ya...

    ReplyDelete
  53. klu lily mmg x blh klu seharian tu x mkn nasi... :)

    ReplyDelete
  54. info yang menarik..saya cuba tak makan nasi tapi setakat sehari dua je berjaya, lepas tu kembali makan nasi hu hu

    ReplyDelete
  55. kite pun kena start diet balik nih.. uhuhhh

    ReplyDelete
  56. hee betul2. mau 3 kali sy mkn ns sehari. lagi2 kat mrh ni haaa... hee ^^

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...