Tuesday, May 24, 2011

seketika utk rehatkan MINDA


salam semua

ok jgn lupa ya kawan2 .. akak berpesan .. banyakkan minum air sambil2 buat kerja tuu , akak di office selalu make sure dari pagi sampai ke petang akan habiskan 2.5 liter air .. yes ! jgn x percaya .. itu adalah kewajipan .. kalau x habis minum di sini .. sukatan tu akak akan habiskan di rumah .. selalunya akan habis .. dan kalau balik rumah tuu , 
insyaalah akan add on lagi 1 liter .. :))


Kurang Air Rosakkan Organ


  


Kita sering dinasihatkan supaya minum banyak air, sekurang-kurangnya lapan gelas sehari. Namun bagi sesetengah orang, nasihat ini sukar diikut dengan alasan mereka akan kerap mengulang ke tandas dan ini bukan perkara digemari.

Selain itu, ada juga yang berpendapat badan mereka menerima cukup bekalan air selepas dicampur kopi, teh, jus buah atau minuman berkarbonat yang diambil sepanjang hari.

Justeru, ramai beranggapan pengambilan air masak dirasakan tidak perlu sebanyak disarankan.

Secara purata, badan kita kehilangan hampir
2.5 liter air (lebih kurang 10 cawan) setiap hari melalui peluh, pernafasan dan pembuangan najis.

Masalah kekurangan air akan menyebabkan jumlah darah yang dipam ke seluruh badan juga berkurang. Akibatnya, jantung terpaksa mengepam lebih kuat untuk membekalkan darah yang mencukupi kepada semua organ dan keupayaan badan mengekalkan tekanan darah juga menurun.

Oleh kerana badan kekurangan air, kita tidak akan berpeluh dan
haba tidak keluar dari badan seperti biasa. Dalam keadaan lebih serius, masalah ini akan menyebabkan suhu badan meningkat dan kita mungkin boleh demam.

** secara amnya ini adalah kesan dan tanda kita kekurangan air .. ambil perhatian ya , betapa penting nya minum air dlm rutin seharian kita ... 

Tanda dan Kesan Kekurangan Air

Antara tanda kekurangan air termasuk:

* Cepat letih, kanak-kanak jadi kurang aktif
* Terlalu dahaga
* Mulut kering
* Mengantuk
* Air kencing sedikit dan pekat
* Air mata terlalu sedikit atau tiada apabila menangis
* Lemah otot
* Sakit kepala dan pening
artikel penuh : DISINI

so jgn lupa .. sambil2 buat kerja tuu minum air ya :))





Jom Jana Pendapatan dengan klik HEARTBEAT

26 comments:

  1. everyday, Sha kena mnum 1.8 liter...tu kandungan air yg sesuai utk Sha...ehehe

    aka, sha share kt sini link ni...akak boleh tgk bape kandungan air yg diperlukan bdn akak...ehehe

    http://nutrition.about.com/library/blwatercalculator.htm

    ReplyDelete
  2. TQ yer ingatkan...saya adalah peminum air masak yg paling malas....

    ReplyDelete
  3. selamat la awe ni peminum air masak tegar...heheh..air masak sedap

    ReplyDelete
  4. TQ ye kak ingatkan.amy adalah salah seorang yang takut sangat minum air , tapi lepas di paksa doktor banyak kali skg baru la nak mula minum air banyak sikit hehehe...


    http://sinarraudah.blogspot.com/2011/05/sinar-raudah-akan-mengadakan-baby.html

    ReplyDelete
  5. good info kak..saya mmg minum air byk, tak kisah lah klu selalu g toilet pun =)

    ReplyDelete
  6. saya pun minum air byk jugak...
    pas tu asyik nak toilet jer...

    ReplyDelete
  7. sy pun minum air byk mcm akk, lebih 2.5 liter, beli tupperware sbg semangat, hehe

    mak sy kate klu kurang air dlm badan, nt susah nak beranak, tu yg takut sgt2 tu, terus telan air putih byk2, hahaha

    ReplyDelete
  8. bc entry akak trus refill air dlm botol..hekhek..sy mmg suka minum air mineral berbanding air manis ni..sbb ai mineral lg puas and cpt ilang dahaga =)

    ReplyDelete
  9. Dulu sya mmg susah nak minum air byk..tapi sejak dok ikut tips nak kuruskan badan..kena minum air banyak ..sampai la nie...dah menjadi satu kebiasaan...

    ReplyDelete
  10. saya selalu minum air mineral/ drinking water 2 botol besar sehari.. :)

    elakkan minum minuman berais...boleh rosakkan organ jugak tuh...

    ReplyDelete
  11. insyaallah, tq ingatkan yer :)

    ReplyDelete
  12. saya minum air bila haus..huhu!
    tp paksa2 jugak mnum sbb nnti bibir cepat kering..

    ReplyDelete
  13. ermmm..nmpaknyer, lya kna ajar diri ni minum air putih byk2

    ReplyDelete
  14. betul..sdgkan menyusu anak pon kena minum air skrgnya 3l sehari..hihi ni kan atlit yg byk jgk kuarkan peluh..

    *trgt smlm 1hri keje blk rumah bru minum air msk

    ReplyDelete
  15. kena jugak minum air banyak2 ni walaupon kat opis ni sejuk bangat, asik nak ke toilet je la keje nyer..... huhu

    ReplyDelete
  16. MUNNA NI JENIS SUSAH NAK MINUM AIR KAK..KADANG2 TU BAWA SEBOTOL MINEREL KECIK TU PUN TAK HABIS SELAMA DLM OFFICE TU...

    ReplyDelete
  17. hari tu buat wellness analysis... bila check, badan amni ada 66% air.. still doktor soh minum air banyak.. hehehhe

    ReplyDelete
  18. kak,air mata jat bnyak kak.hihihi

    ReplyDelete
  19. nak berulang ke toilet yg malas tu...huhu

    ReplyDelete
  20. lily mmg kuat minum air msk..tp tulah asyik nk ke toilet je kejanye..tp nasiblah duk umah je kan.. ;)

    ReplyDelete
  21. air masak sedap tau!!

    ReplyDelete
  22. mekasih agak atas perkongsian..td xsangka sy menaip smbil minum air..heheheh

    ReplyDelete
  23. Salam kak bagus info ni.. Kadang memang malas nak minum air tak baguskan..

    ReplyDelete
  24. betul kene minum byk air suam/kosong...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...