Saturday, May 14, 2011

IBU ku @ IBU MERTUA ku ..


salam semua

pagi2 lagi tadi dengar sinar FM dalam kereta .. tetamu jemputan pagi ini adalah Dr Fadzilah Kamsah .. pakar motivasi yg amat2 akak kagumi .. :) topik pagi nie tadi adalah berkenaan kasih IBU dan IBU MERTUA ..

haaaa topik yg sgt2 berkesan dan hampir2 menitiskan air mata akak .. huhuhuh betapa susahnya bagi sesetengah org nak menanggani perasaana ibu sendiri dan ibu mertua mereka .. membuatkan akak rasa sgt2 merindui arwah ibu mertua akak .. sesungguhnya akak x pernah merasai kasih sayang ibu mertua .. mgkin dah ditakdirkan akak tidak akan ada ibu mertua ..

x pelah .. akak sudahpun sedia maklum dari awal hubby akak anak yatim piatu . Ok berbalik kepada topik kasih ibu @ ibu mertua nie .. banyak pemanggil2 yg menceritakan kepayahan mereka menanggani masalah hati ibu yg sgt2 sensetif di usia ini .. dan menurut Dr .. yg paling senang utk anak2 menarik perhatian dan mengatasinya adalah dengan si anak bercakap dalam jarak dekat denganya , pegang tangannya dan kalau boleh peluk mereka sambil bercakap .. itulah cara yg terbaik katanya ... huhuhu sobx3 ( sambil mengesat air mata .. )


Jom Baca Lagi ..
 


WAJIB menghormati mak dan mak. Bagi saya juga sebagai orang muda, kita WAJIB kasihkan ibu mertua sebagaimana kita kasihkan ibu kita. Tiada beza, tiada jurang, tiada kurang. Jika mak nasihat, kita dengar. Jika mak tegur, kita ikut. Jika mak marah, jangan kita tambah. Kecuali jika yang dinasihat ajaran sesat, tapi masih perlu beradab.

Tidak kira bagaimana corak pun ibu mertua, adab dengannya perlu dijaga. Bukan sekadar hormat, malah kita WAJIB menjaga nama baik keluarga kita. Alangkah buruk akhlak jika kita sebagai orang yang mentah ilmu, mendabik dada, menconteng arang di muka suami dan keluarga dengan membuka keaiban mereka.


SURAH AL-BAQARAH(2) AYAT 128


رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِن ذُرِّيَّتِنَآ أُمَّةً مُّسْلِمَةً لَّكَ وَأَرِنَا مَنَاسِكَنَا وَتُبْ عَلَيْنَآ 
إِنَّكَ أَنتَ التَّوَّابُ الرَّحِيم

Wahai Tuhan kami! Jadikanlah kami berdua: Orang-orang Islam (yang berserah diri) kepadaMu dan jadikanlah daripada keturunan kami: Umat Islam (yang berserah diri) kepadamu dan tunjukkanlah kepada kami syariat dan cara-cara ibadat kami dan terimalah taubat kami, sesungguhnya Engkaulah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani.


KASIHANI & SAYANGILAH MEREKA SELAGI MEREKA ADA





Jom Jana Pendapatan dengan klik HEARTBEAT


58 comments:

  1. dengar gak td...yg lawaknya dr fadzillah pon join nabil wat lawak....muhahaha....

    ReplyDelete
  2. salam kak...

    nice sharing...

    ReplyDelete
  3. kak,jat selalu dgr citer tau kak pasal xdpt nk sesuaikan diri dgn mak mertua ni.mcm2 cerita.huhu.kebanyakan negatif.

    ReplyDelete
  4. hawa ~ ok dik :)

    mama aris ~ ekkeke aah bab lawak tuu akak x sempat sbb dah sampai office kul 7.36 ekekek :)

    ReplyDelete
  5. yus pun masih lagi dengar sinar fm ni. Kasih ibu sepanjang masa tak kiralah ibu sendiri atau ibu mertua kan ieda..

    p/s: pertanyaan ieda di blog yus, yus sebenarnya add reply comment button di blog yus. So setiap kali nak buat reply, klik je button tu nanti dia kuarlah warna biru link nama orang yg yus balas komennya tu.

    Yus ikut cara di blog ini

    Lepas tu yus tukarlah sikit image reply to kepada post a reply. Rasa ieda tahu kot cara nak tukar.

    Kalau tak faham roger yus lagi ya...

    ReplyDelete
  6. SEMALAM PON KAT TV9 ADA SEGMEN KEWAJIPAN ANK LELAKI TERHADAP IBU..MMG MENITIS AIR MATA... WALAUPUN IBU MERTUA SEKALI PON,

    ReplyDelete
  7. sesungguhnya kasih ibu hgga ke syurga....

    ReplyDelete
  8. zue ~ bukan setakat kasih ibu kandung dikk .. ibu mertua lagilah :))

    ReplyDelete
  9. yus ~ oh ya .. ok2 ieda try lah tgk nanti yus .. rasa mcm useful kan .. thanx dear .. :))

    ReplyDelete
  10. jat ~ tu lah .. mereka yg ada MIL tu harus bersyukur sbb dpt kongsi kasih dgn hubby .. jgn lah nak ikut perasaan .. mcm akak nie sedih sbb MIL dah lama x ada .. even sblm akak kawin layie huhuhhu

    ReplyDelete
  11. lya ~ ya dik .. sedih kan .. nak jaga ati ibu dan ibu mertua nie bukan senang .. kecik ati ibu still dia boleh maafkan .. kalau ati ibu mertua takut x cium bau syurga huhuh

    ReplyDelete
  12. sob sob..sedih gak ni. sy pon x pernah rasa kasih mak mertua.mak sendiri pon dah x ada..huaa

    ReplyDelete
  13. mak mertua kene hormat mcm mak kite jugakkan...ape kite rase nnt kalau anak menantu tak hormat kat kite nnt..mesti sedihkan...

    # ibu mertuaku ade kat rumahku itu...
    sabtu ni baru nak hantar balik,dah teringat kat kampung...rindu kat rumah katenye..

    ReplyDelete
  14. kita nanti kalo tua pon tak tau camna lagi kan.. moga kita semua saling sayang menyayangi & menghormati esp dengan ibu/mertua..

    ReplyDelete
  15. Mak mertua cam mak kita sendiri, sayangilah mereka selagi mereka masih ada. Dah tua biasalah, ada benda-benda tak memuaskan hati mereka, bila kita dah tua pun cam tu gak.

    ReplyDelete
  16. akak..saya pun dengar td sambil memandu..dan tak sangka..air mata

    ReplyDelete
  17. betul2,ibu mertua tak perlu dibeza2kan dgn ibu sendiri..mereka ibu suami kita,tanpa mereka mungkin kita tak jumpa asben kita tu..

    ReplyDelete
  18. hehehhe dr fadilah kamsah join lawak nabil? haihhh

    ReplyDelete
  19. sempat dengar td walau sikit topik pg kt sinar :)

    Syukur sgt hubungan sy&mak mertua sgt2 sgt close walau kami berlainan agama .. dan bila dengar tak serasinya hubungan mertua dgn menantu sgt sedih..

    ReplyDelete
  20. lin pun dengar part tu...yg pegang tgn ibu bile bercakap dgn ibu...malangnya dok jauh kn...tpon je la pengubat rindu...

    ReplyDelete
  21. huk..sy dah takde mak since umur 6thun..so mak mertua dah mcm pengganti mak dantmpt berkongsi ksh syg seorang ibu..sob2..hehe..

    ReplyDelete
  22. sayang mak dan my mil..
    alhamdulillah mil akak tu baiikkkkk sgt ngan akak sampai my sil bgtau..menantu kesayangan..hihi..

    ReplyDelete
  23. betol sis..layanan kite kene same..syukur alhamdulillah sy dapat mak&mertua yang sporting..coz sy ni terejal..huhuuh

    ReplyDelete
  24. kak zea ~ yerlah kak .. memang kena sayang sgt2 .. beruntung akak sbb jadi menantu kesayangan :)

    sob .. sob .. saya lak emoo :(

    ReplyDelete
  25. bg TK kn kak..
    usahkn dngn ibu mertua, dngn ibu sendiri pun ramai anak2 yg alpa..
    cr tbaik tangani, bnyk mana pun dua mak ni marah, usah la kita lawan dan mncela..cuba cr jln utk rapatkn persaudaraan, bukan trus mnjauh dan bcerita buruk2 ttg mereka..

    ReplyDelete
  26. QIs ~ ya dik .. MIL skrg semua kebanyakannya sporting2 sbb zaman dah moden kan .. semua berubah demi masa .. adakalanya yg cerewet itu hanya segelintir ..

    hahahah sure MIL qis pening ngan menantu sorang dia nie :))

    ReplyDelete
  27. huhu.. tacing pulak bc entry ni huhu..

    ReplyDelete
  28. TK ~ betul tu dikk bukannya menjauhkan diri dan menyakitkan hati dia lagi .. buruk2 dia , dialah mak suami kita .. org yg kita peluk cium hari2 .. ye dokkk huhuu

    ReplyDelete
  29. ina ~ x per dikk janji ingatan tu tetap ada .. bertanya khabar lebih baik dari duk dekak buat dia sakit ati kan , pilihan di tangan kita .. :)

    ReplyDelete
  30. sib baik dilla dpt mak mertua yg baik hati...kot tak, tak tau camne la agaknye nk mengambil hati..

    ReplyDelete
  31. kyzie ~ huhuh dikk adik sama mcm hubby akak .. tapi ibu dia meninggal masa dia belasan tahun .. dia kehilangan ayah pada usia sama ngan kyzie :( .. anak yatim piatu tuua dik .. huhuhu

    alhamdulillah dgn MIL lahh tmpt kita harus curahkan kasih dan sayang , anggap dia ibu kita dunia akhirat insyaallah akan mendapat keberkatan darinya , percayalahhh :))

    ReplyDelete
  32. mamy haraz ~ alhamdulillah , hargai waktu yg masih ada ini dikk .. kerana peluang itu x semua org dapat .. mcm akak huwaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  33. husz ~ oh ya dik .. sama lah kita sbb akak dah lama kehilangan MIL , malah sebelum jadi isteri kepada hubby layie huhuhu

    ReplyDelete
  34. izan ~ yes dik .. tanpa MIL , hubby x der .. tanpa redho dan izin suami kita x cium bau syurga dik .. jadi ibu kepada hubby sama darjatnya dngan ibu sendiri ..

    ReplyDelete
  35. CIMDDC ~ ya kak , jgn ingat kita x tua kan kak .. kalau panjang umur kita akan berjumpa dengan menantu2 kita , soo semua ini akan berulang dan hakikatnya macam roda kan kak :)

    ReplyDelete
  36. mulan ~ ya dikk masa kita akan sampai juga .. soo sblm masa tu sampai semua ini kita perbaiki dan kita buat baik2 agar kita x kena akibahnya ..:)

    ReplyDelete
  37. ainoraini ~ ya dikk x der beza .. x tahulah kalau org lain membeza2kan .. setiap masalah harus ada jalan penyelesaiannn .. dgn MIL mcm tu jugak .. :)

    ooh ya .. haa rindulah tuu .. org dah tua nie x suke lama2 di bandar , nak2 yg asalnya dari kg :))

    ReplyDelete
  38. assalamualaikum

    lama saya mencari ayat keberapa doa ini dalam surah ape..rupanya surah al baqarah ayat 128..nasib baik akak memberitahunya..trime kasih banyak2 ya....

    ReplyDelete
  39. wida ~ alor dikk huhuh jgn mcm tuu .. nanti jumpe mereka di sana dikk .. dialam yg kekal abadi ..
    banyakkan berdoa .. doa anak yg solehah akan sampai terus ke dia dik ... huhuhu sobx3 .. emoo dah akak nie :(

    ReplyDelete
  40. dilla ~ x perdik .. plan2 , mak mertua x sama mak sendiri .. dgn mak sendiri kita x kesah sgt sbb dia lebih memahami perangai kita , tapi dgn MIL nie .. kita kena lebih mengenali dia berbanding dia mengenali kita .. :))

    ReplyDelete
  41. shahrom ~ ekekke ok2 dikk .. roge2 :))

    ReplyDelete
  42. saya pun takde MIL jugak :(

    ReplyDelete
  43. Apa pon keburukan yg ipar duai akk ckp pasal arwah ibumertua akk..akk tidak pernah mengalaminya..arwah MIL akk sgt baik ngan akk..sampaikan ipar duai ckp.."ko menantu kesayangan Mak"..rindu sgt kat dia..sempat jaga dia masa dia masuk hospital..Semoga Allah cucuri rahmat keatas rohnya...Aminnn...

    ReplyDelete
  44. shiela ~ dikkk awat setiap kali akak klik nama adik nie x der link

    profile not found .. dah lama nak ke blog adik tapi x leh huhuhhuu

    ReplyDelete
  45. eye nee ~ x per eye nee tu mereka punya pandangan dan itu bhgian mereka , mereka jawab .. janji kita jaga saham kita tuu , saham utk masuk dan mencium bau syurga :)

    ReplyDelete
  46. akak..nida sempat dengaq tang hujung jaa......
    ala ruginyaa melepas.......=(

    dr.fadhilah ada buat seminar untuk ibu bapa kan..eh rasa mcm nak jaa antaq mama n bapak p...huhuhuh

    ReplyDelete
  47. btl tu kak...anggap ibu mertua mcm ibu sndr..

    ReplyDelete
  48. mek pun dgr gak.. memang best

    ReplyDelete
  49. smlm dia dtg ofis sha tau kak...sronok gile dia nye ceramah

    ReplyDelete
  50. op ida ~ huhuhu akak sbb dah dgr dari awal .. tapi x dgr habis lah kan sbb kena naik opis dah :)
    haaa bagus tuu dik , berkat tuu nanti :))

    ReplyDelete
  51. Kena pandai amik hati insyallah

    ReplyDelete
  52. bg saya
    ibu kandung ke ibu mertua ke
    dua2 saya sayang
    tak xde beza

    ReplyDelete
  53. lps kahwin, br rs kasih & syg 2 keluarga ..ada 2 ibu...ibu yg aku syg & ibu mertua yg ku kasih.....ble kasihkan suami, aku juga kasih pd parent nya....mmg kdg2x takut ble dgr cite bab mak mentua ni..tp mia doa moga ibu mertua mia suke mia jd menantu dia....


    klik 2 nuffnang here

    ReplyDelete
  54. ibu sy dah takde,menumpang kasih kat ibu mertua..:)

    ReplyDelete
  55. i tak pernah serumah dgn MIL so tak tau karenah dia. lagipun hubby tak rapat since both parents dia bercerai.

    ReplyDelete
  56. kak, macammana pula kalau mak boyfriend tak suka kita.... sedang dia blum kenal kita...penim saya

    ReplyDelete
  57. salam ieda..

    huhu takpe la ieda..dia tgk menantu dia dari sana..tgk menantu dia jaga anak dia dengan baik..=)

    ReplyDelete
  58. << masih kekok dgn mak mertua..hehehe..tp dia ok je....ai yg masih ada kemalu-maluan...adesss

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...