Thursday, May 5, 2011

Ibu Bekalkan APA ??


 salam semua

pagi nie ibu bekal kan mee grg kepada anak2 yg nak ke sek ..
ayat lazim nina setiap pagi " ibu bekalkan apa kami hari ini ?? " sbb mereka tahu akak x pernah x bekalkan mereka utk waktu rehat jam 10 di sek .. maklumlah anak2 akak bersekolah di Sek Jenis Keb Cina Kwang Hua di Kuantan ni .. so rasanya semua dah tahu kan :) kalau bukan sek cina pun rasanya akak akan bekalkan mereka makan sbb akak selalu make sure anak2 mengambil sarapan pagi setiap hari ... :)
 

mee grg biasa2 jeeee




bekal untuk anak2 ke sek ..

ok cerita pasal sarapan pagi ni .. pagi tadi dengar radio SINAR FM .. topik pagi pasal pembantu rumah ..haaa isu pembantu rumah yg mcm2 hal skrg nie .. ada yg sudah ambil pembantu tapi still risau situasi bila berdepan dengan suami masing2 huhuhuh ..

ada satu pemanggil lelaki .. dia cakap , dia baru ambil pembantu rumah indon , wanita indon .. tetapi sejak dia ambil pembantu rumah nie .. isteri dia selalu ragu2 .. selalu make sure dia x akan berseorangan di rumah bersama pembantu rumah itu .. haaa ok ape .. sekurang2nya isteri dia mengambil berat dan tidak ambil mudah kan .. bermakna si isteri sudah tidak merasa selamat ..
dan KE (kak engku) ada bertanya kepada lelaki itu , pembantu rumah koo tu mude ke tue .. dia menjawab tidak lah terlalu muda dan tidak terlalu tua .. haaa mgkin kerana itu isteri dia merasa sgt risau .. hhuhuh

dan paling best .. nak tahu apa ! .. lelaki itu secara tidak sengaja telah memuji masakan pembantu rumah tersebut .. 
dengan mengatakan .. " dan dia masak sedap ! " ...
hahahahhahha amacam ... sendiri mau ingat lerrrrrrrrrrr ..... ko dah bagi suami jamah makanan yg di masak pembantu rumah ! .. apa pasal ?? ... kita nie walau ada pembantu rumah sekalipun jgn sekali2 memberi pembantu rumah masak .. jgn bagi dia masak dari air tangan dia .. bila dah mula suami dan anak2 kita merasa air tangan dia .. alamatnya binasalah diri !!, dan jgn terkejut bila anak2 sudah mula memanggil pembantu rumah kita dengan panggilan " ibu bibik " huhuhuu




klik2 untuk menambah pendapatan dengan HEARTBEAT



52 comments:

  1. lapar tgk mee grg akak.. bagus kak,akak masak sendiri,air tgn ubu tu sgt penting walaupun sesibuk mana kan...

    pasal bibik tu pun betul kak,xkan nk biar suami mkn air tgn bibik,kang lain plak jadinya hehe

    ReplyDelete
  2. mesti derang pon suka kan...

    ReplyDelete
  3. lbih bagus mkn makanan dr rmh.. confirm bersih & x tercemar..

    ReplyDelete
  4. Alahai..sedapnye mee goreng akak ni..tgk gmbr pon dh tau sedap..terus jd lapar.. :)

    ReplyDelete
  5. wow akak..bestnye..saya nak jugak bekal..ehheh

    ReplyDelete
  6. yang bese2 tu kalau ibu yang masak mmg sodap

    ReplyDelete
  7. posh ~ ekekekk sedap sgt ler tuu .. tapi boleh lahh beb .. tekak anak2 aku x cerewet ekekekek :)

    ReplyDelete
  8. ccc ~ ekekek dah habis dah dik :))

    ReplyDelete
  9. lily ~ jemput makan dik .. gi bfast nooo :))

    ReplyDelete
  10. lya ~ ya dikk sesebuk mana sekalipun , sediakanlah sarapan utk keluarga .. yg penting bersih tuu dan terjamin :)

    ReplyDelete
  11. JCMB ~ hermm ok lah .. anak2 ieda memang suke makan mee grg :)

    ReplyDelete
  12. izan ~ haa tul tu dik .. kita nie dah namanya ibu kan .. x kan memasak nak beri ke org lain .. sah2 tanggungjawab menyediakan makan dan minum keluarga terletak dibahu kita ... huhuhu

    ReplyDelete
  13. bagusnya ieda..sempat msk tu..akak kalu pagi2 gak..xde nk masak..alngkn mlm pun jarang..wahahahaha

    tu la psl akak smpai loni xamik bibik..biarlah diriku bersusah pyh sdiri jadi bibik asalkan bahagia...

    tapi lain org lain pendptkan..hheee
    pilih yg mana terbaik ajo la...

    ReplyDelete
  14. huaaaaa sedapnya mee.rara bangun lmbat rini. =( lapa...

    ReplyDelete
  15. saya jarang msk sarapan pg2 kak... anak2 saya tak mkn sgt pg2... diaorg lebih suke mkn roti jerk klu pagi2 tuh...

    psl bibik tuh kan, klu sy mmg takkan bg somi mkn air tgn bibik... takut jadi lain nanti... klu syg laki, mesti waspada kan??? hehehehe....

    ReplyDelete
  16. Sedapnya mee goreng.. ada lagi tak akk? nk skit la..mek xsarapan pun lagi

    ReplyDelete
  17. rajinnya kak ida... pagi2 lagi dah masak.. saya bekalkan anak dengan biskut je untuk bekfes.. :)

    ReplyDelete
  18. time sekolah dulu mak selalu bekalkan buger roti..roti atas bawah tengah2 telor mata,siap sos,sayur..huhuh...

    ReplyDelete
  19. wau..menyelerakan..

    ReplyDelete
  20. anak2 akak belajar kat sekolah cina ke? ok tak kak?

    rajin akak bwk bekal kat diorang hari2..

    ReplyDelete
  21. trus lapar izan tgk mee grg akak ni.

    pasal pembantu umah tu, mmglah kena jaga2. hati lelaki ni mmg susah nak diduga~

    ReplyDelete
  22. wah kak ieda.. mem goreng basah!!!! mesti sedap ni kan

    ReplyDelete
  23. dulu pergi sekolah sampai pergi kerja selalu bawa bekal :)

    ReplyDelete
  24. tgk mee goreng simple pun dah sedapppp ni, kalo ada sos lagik sedappp...nyummm nyummmm

    ReplyDelete
  25. Anak saya tak mahu berserapan kalau ke sekolah..puas pujuk...ttp tak mahu..apa lg kene paksa..menangis mcm kene pukul..ada apa2 petua tak??...mee goreng basah!!!..sedap ni..

    ReplyDelete
  26. eye nee ~ ermm petua .. entah lah eye nee .. ieda dah dari kecik budak2 tuu memang diajar ambil sarapan pagi .. selalu ieda memang x pernah bangun lewat .. even ujung minggu ieda akan bagun 6.30 dan terus buat sarapan .

    so lepas siap buat sarapan , kejutkan mereka mandi dan sarapan bersama2 .. dah dari awal2 mcm tu :) anak2 kalau ujung minggu x pernah bangun lewat , paling lewat pukul 8 pagi :))

    ReplyDelete
  27. mamasyaza ~ aah kak .. anak2 saya x makan sgt sayur .. tu taruk togeh je .. tu pun pueh nak suh makan .. :))
    ermm aah ada sos dan telur grg yumx3

    ReplyDelete
  28. nur hawa ~ yes .. bagus mcm tuu jadikan amalan .. jimat cermat zaman skrg lagilah perlu huhuhu

    ReplyDelete
  29. etiey ~ ekekek sedap2 .. jemput makan dik :)

    ReplyDelete
  30. izan ~ aah dik .. hati lelaki nie kita x tahu .. yg penting diri kita sendiri memang kena jaga dan hati2 :)

    ReplyDelete
  31. ita ~ aah dik .. dah lama dari pra sek , di sek cina .. ok sgt2 .. alhamdulillah penguasaan bahasa ke 3 itu dah memuaskan :)

    dari segi pelajaran ok je .. banyak perubahan :))

    ReplyDelete
  32. Qis ~ wow .. sedap tuu .. tapi x leh hari2 mcm tuu eekekke koletrol tinggi tu :))

    anak2 akak nie bawak bekal kena selang seli dgn menu yg berbeza2 .. baru mereka x bosan :)

    ReplyDelete
  33. Sedapnyaa..tgk meegoreng Ieda..bagus laa anak2 dpt makan makanan ibunyaa.. :)

    ReplyDelete
  34. maira ~ biskut .. ermm akak kalau biskut @ cereal tu mereka makan di rumah masa awal2 sblm ke sek ..
    ini bekalan utk kul 10 rehat nanti :)

    ReplyDelete
  35. rinna ~ hari2 mcm nie rinna .. dah wajib :)

    ReplyDelete
  36. mek ~ kenapa x sarapan dik .. jgn gitu sarapan sgt2 perlu .. ambil masa sedikti jamah sarapan pagi ok :)

    ReplyDelete
  37. zue ~ kalau roti tu anak2 akak amik masa awal2 pagi dik .. bekalan nie wajib utk mereka utk waktu rehat kul 10 tu :)

    aah kan kena jaga sgt2 .. kalau tidak nanti melopong lahh ekekek :)

    ReplyDelete
  38. bunga & rara ~ ekkek jemput makan dik .. dah habis punn ..
    x per2 tunggu lunch terus lah kan :)

    ReplyDelete
  39. kak zea ~ ekekk thanx kak .. ermm bukanlah rajin tapi memang kena buat .. kalau tidak kesian kat anak2 mereka nak makan apa waktu rehat tu nanti :) nak beli memang saya x kasi ..

    aah lah kak saya mcm tu jugak biarlah penat sikit .. nama nak amik pembantu @ bibik huhuhu jgn harap .. lagipun hubby x suke sbb dia cakap x ada priversi :)

    ReplyDelete
  40. setuju sis!
    kalau ada maid jgn bagi dia masak..tlg2 sedia bahan boleh lah kot. tapi seboleh2nya jgn biasa bg dia masuk dapur kita. suruh kemas2..sapu jer.

    kat rumah saya lah jd bibik!

    ReplyDelete
  41. alahai akak..
    mee goreng?
    feberet TK tu..
    suka sangat..
    tertelan air liur d buatnya..
    pos sikit boleh?
    hehe..

    a,ah..
    TK ada jiran yg pkai pmbantu indon..
    bab2 dapur,ia mmg x pnh bg pmbantu tu masak, just bantu2 potong sayur, siang ikan je..
    yg lain semua ia uruskn..
    ia xmau suami dan anak2 mmbesar dngn air tangan orang lain..
    klau ia x sihat, ia lbh rela suruh suami beli lauk kedai..
    syabas..

    ReplyDelete
  42. salam kenal.. mee tu biasa2 pun nmpk mcm sedap sngguhlaaa..

    ReplyDelete
  43. tu la kan kak...eloknye mmg isteri sendiri yg masak..ni kalu da bibik yg masak camne..

    wah, rajinnye akk pagi2 masakkan bekpes tuk anak2..nmpk sedap btul la kak mee tu..lapo trus dilla..

    ReplyDelete
  44. mee goreng biase akak tu nmpk sedap..mcm luar biase je...ehehe

    kak, kan sha nk g kuantan kn...so td NM02 da call sha tnye psl holiday tu...kotla nnt ktrg boleh jmpe akak kt sana....

    selit² la mase jmpe...

    ReplyDelete
  45. huhu takut2.bestnya dpt lelaki tukang msak,xpayah masak2 da.haha.teruk perangai jat.

    ReplyDelete
  46. setuju dgn kata2x akak..walau pepun terjd...tetap kena msk utk suami & anak2x.

    :-) dtg klik nuffnang akak

    ReplyDelete
  47. siha mmg msk pagi2 tuk anak n hsbnd..mmg maid xbg masak pon..hsbnd pon xbg die masak...nak siha jgk masak..coz tu kena masak pagi2..

    ReplyDelete
  48. air tgn tu yg penting kak ieda

    ReplyDelete
  49. TETIBE JADIK LAPAR WUWUUU

    ReplyDelete
  50. rajinnya...semestinya lebih bersih dan berzat dari makanan yg dibeli dari kantin..

    ReplyDelete
  51. akak pun cam ko, mesti nak bagi anak sarapan dulu atau bawak bekal ke sekolah.

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...