Monday, May 16, 2011

demam URAT memang bisa


salam semua
dah tengahhari baru akak boleh online .. pagi lagi dah siap2 sebenarnya nak ke tmpt kerja .. mcm biasa rutin harian isnin akak terlalu padat .. kena keluar awal sbb anak2 ada perhimpunan .. 

kalau ikutkan akak , akak benar2 keletihan kerana mlm tadi dpt tidur beberapa jam sahaja .. zahrien dan hubby silih berganti panas badan .. huhuhu akak lah yg kena tgk kan mereka , kalau zahrien tuu akak tuamkan ngan air sejuk .. dan hubby pula duk ashik suruh sapu minyak panas di belakang badannya ... badan dia panas .. tapi katanya sakit di belakang mengatasi demamnya ..

bila akak nak bersiap , dia cakap " x yah lah kerja ieda ... abang x daya sungguh .. bisa belakang nie x baik2 jugak .. mcm mana dengan zahrien pula .. " huhuu sedih pula memikirkan .. mcm mana dengan zahrien dan hubby yg memang x leh nak bergerak sgt kerana terlalu bisa di belakangnya .. 

Akhirnya akak ambil keputusan utk mengambil MC @ EL hari ini .. bawa mereka ke klinik dan kali ke dua buat zahrien .. , siap buat sarapan utk nina dan riena akak menghantar mereka ke sek .. , balik dari sek .. akak belikan nasi lemak dan nasi kerabu buat hubby .. dia x makan apa2 pun sejak semalam .. x lalu katanya .. , sampai rumah akak bawak mereka ke klinik .. masa tu jam 9.30 pagi .. bila jumpa DR .. dia cakap " kenapa U x ok lagi ke ??",  " oh no DR now my hubby pula .. demam urat DR , bisa2 dari semalam .. " 
Dr bagi ubat apa yg patut , krim dan pil urat .. dia x bagi ubat demam sbb sakit urat hubby lagi kuat dari demama jadi akak ikutkan jua apa kata DR .. 

balik .. buat semua kerja2 rumah .. awal pagi tadi dah plan nak berpuasa .. tapi hubby cakap x payahlahh awak tentu penat .. huhuhuh jadi akak batalkan hasrat nak berpuasa ..  balik dari klinik akak dpt call dari MPK .. ada hal yg kena akak settlekan , akak ke MPK pula .. balik dari MPK dlm pukul 11.00 - kami 3 beranak PENGSAN ! ... sehingga lah skrg akak bangun dan masak2 utk hubby yg dah mula rasa lapar ... hope dia boleh recover cepat2 .. nasib baik esok cuti HARI WESAK ..

yelahh kan mgkin org boleh cakap kalau anak2 demam .. kita boleh lah EL @ cuti .. tapi kalau hubby biarlah dia sendiri di rumah !  .. mcm mana nak biarkan dia sendiri kalau hubby akak bukan jenis kena demam biasa2 nie .. makan ubat boleh tidur .. tapi dia kene DEMAM URAT ! .. demam yg menyebabkan dia bisa2 satu badan dan hampir tidak boleh bangun ! .... huhuhu harap2 adalah yg boleh paham .. 

akak ada baca info nie 

Demam urat ni ada sebab2nya : 

*Kalau Demam urat kamu tak biasa bersukan atau sekali-sekala bersukan

*Kalau kamu suka makan-makanan yang sejuk kamu mudah kekejangan otot

*Stress di tempat kerja sebab terlalu sejuk dan kerja yang banyak

*Urat kalau anda membengkak perjalanan darah tak jalan ikut saluran yang betul dalam tubuh kita bermacam jenis urat

*Mengurut anda boleh buat, tapi buat semantara waktu sahaja ketika musin hujan kamu boleh kena kekejangan otot kembali .
dari tang betis sampai tapak kaki kebas dan x daya memijak bumi
belakang badan ni mcm bole point dengan jari urat mana yg betol2 rasa bengkak dan meregang


sumber : google


org cakap demam urat nie .. disebabkan makanan yg dimasak sejuk2 .. tapi dah lama akak memang jauhkan dari makan makanan yg sejuk cth petola , kacang panjang dan bendi .. tapi ada juga yg cakap demam urat nie sebab kita yg kerja terlalu lewat mlm sehingga ke embun pagi .. haaa tu akak x leh nak cakap lahh sbb hubby akak nie memang selalu kerja lewat2 mlm .. pueh dah cakap , bila marahkan dia , dia cakap banyak kerja yg perlu dia settlekan , x cukup masa huhuhu .. tapi bila dia kena demam urat mcm nie .... huhuhu akak juga yg susah ati ...



 



Jom Jana Pendapatan dengan klik HEARTBEAT

32 comments:

  1. ish..mmg bisa tu kak...semoga hubby dan anak2 akak cepat sihat...

    pedulikan apa kata org kak..

    ReplyDelete
  2. awe tak pasti pernah kena ke tak kak...cume bila demam akan sakit2 badan jerk..mesti sakit kan

    ReplyDelete
  3. izan faham tu kak...sbb husband izan pun pernah kena camtu. mmg dia tak blh bangun. mmg mc sampai 2-3 hari jugak...kesian sgt tgk. demam urat mmg bukan demam biasa..


    moga hubby akak n zahrien cepat2 sembuh~

    ReplyDelete
  4. penah kena masa dalam pantang dulu
    adeh, mengigil rasa

    ReplyDelete
  5. @wahida tulah dik ... akak risau sgt .. bukan kita sengaja x nak kerja kan .. tuntutan tanggungjawab itu adalah yg utama ... huhuh

    ReplyDelete
  6. @Nur Hawa Mohd Zin demam nie biasa kena pada org lelaki yg kerja berat dik .. org mcm2 kita nie demam2 biasa punn dah x tahan huhu

    ReplyDelete
  7. KALO KENA DEMAM URAT.. MMG TERBARING AJER.. SMPAI MGELETAR BADAN NI..

    GET WELL SOON K.IEDA & TAKE CARE

    ReplyDelete
  8. @Izan Ishak ya dikkk demam urat bukan demam biasa .. harap boleh memahami ...
    thanx izan :)

    ReplyDelete
  9. @Nana oh dik .. akak x pernah pulak kena .. ermm mgkin sbb ada yg kita makan tuu sejuk .. :)

    ReplyDelete
  10. berat telinga mendengar berat lagi bahu memikul kan kak, akak few days ni dah macam superwoman. semoga husband akak dan zahrien cepat sembuh.

    ReplyDelete
  11. en. abg munna pernah kena sakit2 urat ni kak...mmg demam terus... dia kata sebab banyak makan benda2 sejuk dia...dia mmg minat makan timun , buah tembikai

    ReplyDelete
  12. Cuaca tk menentu la kakak..
    bykkan minum air kosong ya

    ReplyDelete
  13. Kakcik pun terasa sangat letih hari ini. Kalaulah dapat baring dan peluk bantal!

    ReplyDelete
  14. @LYAfrina bukan akak yg kena demam tu dik tapi hubby akak eekekek :)
    anyway thanx lya ..

    ReplyDelete
  15. @A D I A huhuhu we always be a superwoman dik .. huhu nak buat mcm mana .. tanggungjawab tuu .. harap2 mereka get well soon ..
    thanx adia :)

    ReplyDelete
  16. @munna oh ya munna ..abang akak kurang ngan tembikai .. tapi mentimun nie kami satu family memang suke huhuhu

    ReplyDelete
  17. @M.I.A akak memang minum banyak dik .. nie bb dan huby nie payah sikit huhuhu

    ReplyDelete
  18. @kakcik uhuhuh saya nie pun letih kak cik ... kalau boleh nak jugak mcm kak cik tuu huhuhu
    take a rest kak cik :)

    ReplyDelete
  19. hmmm akk msti penat kan.akk sabar ye.nasib sok cuti.so leh rest sikit.tu sbb org kata,wanita skng kena pandai berdikari,bile hasben sakit,leh buat sendiri sume.tak lah nk harapkan org.

    hmm tu lah kan kak.lelaki bile suruh rest nk keje jugak.smpai jatuh sakit.isteri jugak kena jaga.nasib hubby akk ada isteri solehah mcm akk.nice nyeerrr.hope hubby n anak akk cepat sembuh.jgn mkn makanna sejuk lagik taw =)

    ReplyDelete
  20. demam tu smpai kejang2 ehhh? mesti sakit tu kan.. betul tu, buat masa ni cuba jgn makan makanan sejuk2.. tak pun makan lauk mcm dlm pantang tu..

    ReplyDelete
  21. semoga cpt sembuh..rehat byk2 sis

    ReplyDelete
  22. @rara pinkmafia thanx dear .. semoga doa rara tuu dimakbulkan allah .. suami siteri mcm tulah .. tapi pengorbanan isteri x ternilai sebenarnya .. cuma masa mengubah segalanya .. dlm zaman serba moden susah nak dpt isteri solehah huhuhu ..
    hope akak diantara yg solehah itu aminnn ...

    ReplyDelete
  23. @mekchu yes dik .. dah macam berpantang dah kami nie .. semua x leh makan .. tadi pun buat kobis masak lemak jeww huhuhu

    ReplyDelete
  24. @Lydia Miza(Aidyl Azim) thanx dear .. insyaallah sama2 doa yaa :)

    ReplyDelete
  25. ooooooooooooo..baru ku tau mcm mane demam urat tu..

    ReplyDelete
  26. @♥ Mrs.Eady ♥ ekekekek baru tau yee dikk :))

    ReplyDelete
  27. Nenek saya pun pernah kena Demam Urat...hampir 6-7 Bulan pegi Hospital xde apa2...Alhamdulillah lepas cuba 3 Biji je Pil Urat Hjh Rokiah terus elok dgn Izin Allah...

    Cubela Pil Urat ni di :

    http://herbamalays.blogspot.com

    ReplyDelete
  28. Puan sy pun sdg sedih x tawu nk bt mcm ne lg suami sy dh 3 mnggu dmm urat x baik2..sbb renyah bt kje pun ye jgk.

    ReplyDelete
  29. Puan sy pun sdg sedih x tawu nk bt mcm ne lg suami sy dh 3 mnggu dmm urat x baik2..sbb renyah bt kje pun ye jgk.

    ReplyDelete
  30. Skng pn sy tgh dmm urat ni kak..mybe sbb sy kje shift mlm pastu blik Umah xtdo trus wat kje Umh masak mgemas tdo pn 2 jm je..mmg skit sgt bdn drpd blkg bdn smpi la ltut lguh2..

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...