Wednesday, May 4, 2011

ALAT CEGAH KEHAMILAN yg makin canggih


salam semua

ini ada info terbaik buat wanita2 zaman sekarang .. kalau dulu mak2 kita dan tuk2 kita x tahu kan .. skrg dah banyak info2 yg boleh dijadikan panduan kita bersama .. semoga kita dpt jalani kehidupan ini dengan lebih baik dan sempurna .. insyaallahhhh ..

jom !
 
 pic : google
Sejak penggunaan tampon atau tuala haid berasaskan herba untuk mencegah kehamilan oleh orang Mesir pada 1550 sebelum Masihi, alat pencegah kehamilan telah mengalami banyak perubahan. Bayangkan pada abad ke-18, kondom yang diperbuat dari selaput haiwan cukup popular.

Sejak itu, saintis sentiasa mengemas kini produk 'keselamatan' ini. Bukan saja berfungsi sebagai alat mencegah hamil, tetapi melindung daripada penyakit kelamin.
 



 pic : google

Penggunaan Hormon

Alat pencegah kehamilan pada peringkat awal membabitkan produk 'luaran'. Idea alat pencegah hamil berbentuk pil muncul pada awal 1900. Saintis Austria, Profesor Ludwig Haberlandt, membuat banyak kajian menggunakan tikus gondol pada 1920. Hanya pada 1931, dia mencadangkan penggunaan hormon untuk mengawal kelahiran kepada manusia.

Kajian itu mencipta evolusi penting dalam pencegahan kehamilan dengan generasi pertama pil pencegah hamil diperkenalkan pada 1960. Ketika itu, pil pencegah kehamilan berdos tinggi dengan gabungan elemen estrogen dan progestin (bahan sintetik yang bertindak sebagai hormon progesteron).

Pengenalan pil pencegah kehamilan mendapat sambutan hangat dengan kajian di Amerika Syarikat pada 1965 mendapati 3.8 juta wanita menggunakannya. Kajian di seluruh dunia pada 1967 pula mendapati 12.5 juta wanita mengambil pil pencegah kehamilan.

Pelbagai Alat Cegah Hamil

 Begitupun, pil bukan satu-satu alat pencegah kehamilan di pasaran. Berdasarkan gaya hidup, kesesuaian dan kesukaan, wanita boleh memilih pelbagai alat cegah hamil. Antara yang popular adalah pil perancang dan IUD (intra uterine device) atau pendekatan lebih baru seperti implan hormon, cincin vagina atau tampalan.

IUD misalnya muncul pada abad ke 20. Ia diasaskan oleh saintis Jerman, Carl Hollweg, pada 1902. Ketika itu, wanita perlu memasukkan sendiri alat itu dan ini dilihat bahaya serta berisiko tinggi dijangkiti penyakit. Idea Hollweg dikemaskinikan oleh seorang lagi doktor Jerman, Richard Richter, pada 1909.

Hari ini, walaupun terdapat pelbagai jenis alat pencegah kehamilan di pasaran, WHO melaporkan 120 juta pasangan tidak menggunakan pil pencegah hamil walaupun berhasrat mengehadkan jumlah kelahiran anak.

Kebanyakan kes berlaku di negara miskin atau kurang membangun dengan antara punca utama adalah akibat kekurangan pendidikan dan pengetahuan mengenai perancangan keluarga serta tahap perkhidmatan kesihatan yang buruk.

Di negara membangun dan maju, merancang keluarga adalah antara keutamaan dalam kehidupan wanita. Kewujudan pelbagai jenis alat pencegah kehamilan di pasaran membolehkan wanita membuat pilihan berdasarkan kesesuaian dan gaya hidup.

Para wanita adalah dinasihatkan supaya merujuk kepada doktor apabila membuat pilihan dan rancang kehamilan dengan baik.
 

sumber : sihatselalu.com

buatlah yg terbaik .. skrg nie kita kena pentingkan KUALITI bukan KUANTITI .. :) memang setiap anak ada rezekinya , tapi rezeki dtg dengan usaha bukanlah dtg tergolek - golek mcm bola yaaaaaaaaaa :)) soo fikirlah sedalam-dalamnya .. ukur baju di badan sendiri barulah tidak menyesal di kemudian hari :) berikan yg terbaik buat anak2 kita dan keluarga agar mereka bahagia jalani kehidupan ini ..






Jom Jana Pendapatan Dengan HEARTBEAT
klik2 & sgt mudah



60 comments:

  1. akk komen sy tak de kena mengena ngan entry ni.sy nk ckp sal header tu.akk marah kt sape?akk sabar eh kak...

    ReplyDelete
  2. hehe..akak pom tgh plan ni..xtau nk pilih apa..huhu

    ingat xnak guna alat2 gini..lebih suka mesra alam..hahahaa

    tapi tu la..takut gak..umo da tuooo..

    ReplyDelete
  3. skrg ni ada yg implan je kan kak...
    tapi takut pulak nak pakai yang tu... tak ada effect lain ke ek?

    pssstt kak nanti sy call akak ye... nak tanya pasal grill..

    ReplyDelete
  4. lya pakai iucd @ iud sejak tahun 2009 lagi.. sbb bdn lya xleh trima perancang y ada hormon.. hnya ada 2 option perancang y x de pgunaan hormon iaitu iucd & ikat peranakn.

    ReplyDelete
  5. betul kak xkrg ni mcm2 cr utk mencegah kehamilan..setul zaman skrg ni kualiti pnting dr kuantiti..sy setuju kak..skrh ni zaman sgt mencabar..nak besarkan anak2 bukan senang

    ReplyDelete
  6. perancang ni kalau kena dgn org,serasi kira ok la.yang penting dptkan nasihat pakar..jgn ikot2 org pulak.bahaya nnt =D

    ReplyDelete
  7. di india..siap dlm elaun lg bg meraka yg merancang..sebab populasi penduduk yg semakin tinggi...hik2..

    g tak sesuai guna injection hormon...bleding 40 hr...seksa...
    baik dptkan khidmat nasihat dr dulu dan fhmkan tentang semua alternatif yg ada...sebelum decide nk cuba yg mana satu..

    ReplyDelete
  8. macam2 sekarang ada, jadi gunakan sebaik mungkin kan kak :)
    Mekasih le Bebanyak Google Weh

    ReplyDelete
  9. tengok bby terus tak nak buat pencegahan...hehe..

    ReplyDelete
  10. xyah susah2 nak gune benda2 pelik tu ... jom order MAKJUN ANGGUN BISTARI ..cara yg paling bagus tuk rancang kehamilan ...sambil BONUS slimmmm secara semulajadi

    ReplyDelete
  11. (adoi hujan2 tenet sungguh slow...lbih 10x tekan baru klua kotak komen k ieda ni...smalam sy tekan t.klua lngsung!)

    heheh bab mrancang ni kna bncang btul2 dgn dr. kna byk mnta pndapat dia...

    rumusan cite lawak smalam tu...
    gini kak...mnantu llaki 1 dan 2 tbukti sayang ibu mertua mreka jadi sbgai blasan mrka dpt kereta sorang satu dr ibu mrtua tp mnantu k3 t.mnyayanginya n biarkn ibu mrtua tu mati lemas. wlaubgmnpun mnantu k3 dpt juga kreta hsil pmberian bapa mrtuanya krn rupa2nya slama ini bp mertua mmng mngharapkn isterinya tu mati.

    heheh

    ReplyDelete
  12. cara terbaik untuk hamil yg diperlukan oleh saya sekarang sis..huuhu..toink..toink..

    ReplyDelete
  13. Sallam,

    Pilihlah alat yang terbaik, mengikut nasihat pakar bila perlu.

    ReplyDelete
  14. eB nasihatkan jgn amek suntikan & pil... sbb eB ader experience sendiri yg x best... hu3

    ReplyDelete
  15. bila baca pasal pencegahan kehamilan ni teringat kat pasangan yg x dikurniakan anak lagi.. ada yg mampu nak cegah, yg x mampu masih brusaha.. :)

    ReplyDelete
  16. btul pandangan akak tu, dilla setuju sgt2...skang nih bukan kuantiti anak yg penting, kualiti lagi penting...

    skang pun da byk pilihan tuk cegah kehamilan..tinggal kite nk pilih jek..

    ReplyDelete
  17. sume protection ade pro and cons..
    condoms tuk lelaki n perempuan ade.
    consnya?!
    broke.
    IUD?
    colapsed or patah kat dalam...
    Implanon...
    nanti dah lepas 3 thun..susah nak mencarinya sebab dah lari dari track...
    pilss?!
    ade yg kurus n ade yg obese bila mkn pills.
    injection?!
    leceh la plak sebab 2/3 bulan sekali nak pergi amik.
    tpi sgt respek pada husband yg guna protection tuk diri sendiri rather suh bini pakai lepas tu pancut sesuka ati.(condoms la,bukan yg vasek)
    biasalah..org laki tak ramai yg ade sifat hafizatun and qonitatun.dah lumrah kejadiannya sebegitu...

    ReplyDelete
  18. memang pun kak..macam 2 ada..yang perasa mint..hot spicy..choclate..hehehe :p

    ReplyDelete
  19. penah guna pills & injection tp kelemahannya, bila dah stop pils, badan naek
    nak amik injection plak, badan tak kebal menahan sakit..huwaaaa!

    pasni tak tau nk guna apa..kaedah semulajadi kot!

    ReplyDelete
  20. kadang macam teringin nak plan juga tpi ntahlah fikir nak tambah dalam masa terdekat...\

    tap itulah rasanya kena menservey juga, sbb ada cadangan nak sambung belajar. kena baca faham betul2lah.. memang kena amik pengalaman kawan2 jugaklah nanti

    ReplyDelete
  21. saya plan sendiri je
    xpernah injet ke mkn ubt ke apa
    so far
    masih bertaan selama 3thn hehehe

    ReplyDelete
  22. semoga ia tidak digunakan oleh remaja kita untuk berbuat maksiat huhuhhhh

    ReplyDelete
  23. rara ~ ekekke dah lama akak taruk dik .. hang bau perasan :)
    itu adalah amaran disuatu ketika dulu , masa mula2 bergiat xtive dgn dunia blog nie :))

    ReplyDelete
  24. masih x dpt decide nak guna mn 1...

    ReplyDelete
  25. kak sarah ~ kalau plan2 mcm tuu risau terlajak jeww ekekek saya dulu sbb hubby disiplin kuat sbb dia yg nak jarak2 kan :))

    ReplyDelete
  26. ita ~ implan tuu akak x pernah guna dik .. ermm sbb akak amik pil .. so far makan pil ok je :)

    haa ok2 boleh2 no hal :)

    ReplyDelete
  27. kak...yg xmencegah ni blm ade tanda2 lagi ni..huhuhuu

    ReplyDelete
  28. lya ~ haa tulah body masing2 x leh jangka kan ..
    akak ada dgr pasal iucd tu , bagus jugak cuma akak x pernah gune :)

    ReplyDelete
  29. hanim ~ ya .. zaman mencabar dengan mcm2 hal dan lebih teruk bila duit dah tinggi nilainya ..
    membesarkan anak bukan lah mudah dlm zaman skrg nie huhuh semua DUIT !

    ReplyDelete
  30. izan ~ aah kena jumpe dr dulu .. nasihat dia penting .. salah makan mudarat badan :)

    ReplyDelete
  31. gee ~ ekkek aah dik akak baru tahu tu tau .. sbb disana ya tuhannn ramai tul ummat huhuuh seram akak .. dah lah ramai ummat , ramai pulak yg miskin2 huhuhu tuu yg x nak tuu

    oh ya .. bleeding .. ermm memang kena ikut nasihat dr ..:)

    ReplyDelete
  32. ieda ~ yes .. banyak sgt2 .. dan kelebihan ada di tangan kita :)

    ReplyDelete
  33. nur hawa ~ ermm mcm mana tu dik ?? akak kureng paham nie :))

    ReplyDelete
  34. fazil zura ~ haa bagus punye promo .. cayuk2 dik .. kalau yg elok tuu apa salahnya mencube :)

    ReplyDelete
  35. saya mkn pil jer kak..
    sbb tak brani nak guna cara lain..
    nak buat mesra alam mcm kak zia tuh, sy x brani la kak...
    takut ter eksiden jer nanti... hahaha....

    setuju dgn akak... saya pon pentingkan kualiti bkn kuantiti...

    ReplyDelete
  36. So Shy Lady ~ ye ke dik .. huhuh akak di opis nie adakalanya mcm tuu .. alst2 akak tutup kejap tenet pastu loading balik :)

    aahhahah sabor je dikk
    tkasih lahh wehhhhh .. cayunk KAMU !

    ReplyDelete
  37. Qis ~ yaaaaaaa yg terbaik itu dari allahhh doa banyak2 dikk .. rayu2 dik :)

    ReplyDelete
  38. lipslady ~ yes dik ..

    eb azrin ~ ok .. atas body jugak dik .. akak guna pil , so far alhamdulillah .. yg penting minta nasihat dr dulu .. mereka lebih mengetahui :)

    ReplyDelete
  39. ejulz ~ tu lah .. yg usaha teruskan usaha .. nie nasihat utk yg terlebey usaha nie ekekke :) pencegahan itu perlu agar kehidupan kita lebih cemerlang :))

    ReplyDelete
  40. dilla ~ tu lah sama2 fikirkan anak2 .. kalau kita duk fikirkan nak beranak je ..

    susah jugak skrg nie semua nak duit .. bila x cukup duit kena kurangkan sana dan sini
    kasihan anak2 nak membesar perlukan makan dan minum yg cukup dan berkhasiat ! .. :))

    ReplyDelete
  41. sidaratul ~ uhuksss yes dik ..
    sib baik hubby akak pun dlm gologan hafizatun walau dlm bab2 nie jeww ekekke :)

    depends pada seseorang dik .. kita hanya memberikan beberapa pilihan , diri sendiri menilai kan :)

    ReplyDelete
  42. ayuraza ~ uishhh ada perasa2 ke .. adehh dah lama x cara benda2 nie siap ada perasa pulak ! huhuhuh

    ReplyDelete
  43. mdt ~ tu lah mcm tu lah .. semua ada kelemahan dan kelebihan .. kalau boleh plan sendir tuu adalah kelebihan yg sgt2 bagus !

    ReplyDelete
  44. etiey ~ yes dik .. kalau nak menambah kena fikir kan mcm2 hal bukan sedap jew :)
    anak yg sedia ada ..
    makan , minum dan belanja ..
    penyediaannya hariannya ..
    persediaan diri kita juge ..

    mcm2 so kena fikir dan fikir dan fikir .. insyaallah semua tu ada hikmahnya ... :)

    ReplyDelete
  45. yea..skrng nie mmg kena merancang la..
    siha stuju ape akak tulis tu..kualiti yg pntng,bkn kuantiti..

    ReplyDelete
  46. nana ~ ekekek same ngan akak .. lepas dpt yg pertama baru akak makan pil .. tu pun dia x bagi tapi akak yg x kesah makan pil :)

    ReplyDelete
  47. sahronasrudin ~ yes dik tuu yg penting , apa yg akak perhatikan skrg nie semua ini dah menular pula kpd remaja2 skrg nie .. suke2 ati je .. konon2 utk pencegahan dari mereka ngandung ! adehhhhhhhhhhhhhhhh

    ReplyDelete
  48. siha ~ thanx dik setuju .. yes kualiti more important than quantiti :) hahahah teraburr dahhh :))

    ReplyDelete
  49. zue ~ ekekke akak bertahan sendiri tu masa anak pertama jew ..
    lepas tuu 2nd & 3rd akak pakai pil .. ok je ..:)
    janji kita tahu apa yg kita buat kan :))

    ReplyDelete
  50. susumie ~ alorr cian nyer dikk
    x per dikk .. doa banyak2 ya cayunk .. percayalah setiap yg berlaku ada hikmahnya dan kita kena banyak2 sabar dan kuat semangat ok ..

    yg penting adik jgn fikirkan sgt hal2 mcm tuu tau :)

    ReplyDelete
  51. nurul aima ~ ekkeke leh pilih dik .. tapi jgn lupe nasihat dr ya :))

    ReplyDelete
  52. mcm² skrg ni kan...hurmm

    ReplyDelete
  53. wanita gak yang kena byk berkorban nak menelan semua tu
    huhuhu

    ReplyDelete
  54. implan nnti lelama takut susah nk kuarkan.iud mmg ratu tak sesuai sbb heavy period.pil pulak asik lupa nk makan.skang inject je.tu pun dekat2 cik kitol nk balik.kalau tak...takyah.ni pun ble buat period tak tentu and heavy.taktaula pasni cmne.maybe pas cik kitol blk msia terus kena gak mkn pil.budget pun sorang lg je.cukup 3.operate kan dedua skang ni.

    ReplyDelete
  55. oopss lupa k.ieda...blog k.ieda skang dah hampir2 cam berat nk loading.pls try do something.tkt nnti jd cam blog emme..susah nk masuk n bercinta nk masuk.sgt berat nk loading.

    ReplyDelete
  56. Apa pon cara perancangan yg nak dibuat dapatkan nasihat doctor dulu...

    ReplyDelete
  57. alhamdulillah sentiasa kakak ku sayang..

    ReplyDelete
  58. ratu ~ mcm mana dik nak buat .. loading lambat tuu .. dah banyak akak kurangkan .. huhuh

    ReplyDelete
  59. kak Es ~ huhuh tu lah tgklah betapa besar pengorbanan seorang bernama wanita huhuh

    ReplyDelete
  60. eye nee ~ tulah kena dengan nasihat dr kan :)

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...