Thursday, April 14, 2011

popia segera & roti yg dicelup


salam semua

bfast apa pagi ini .. ha ini yg akak buat dirumah utk anak2 bawak bekal ke sekolah .. hari ini kira ringan lah kan , selalunya agak berat seperti nasi grg , mee @ maggi grg .. hari ini mereka nak yg simple2 katanya ..

so akak buatkan sandwish telur yg pastinya berkhasiat & popia goreng segera , yang ummi akak bawa semalam petang .. thanx ummi :) popia segera ini dari perak tau .. sedap .. inti dalam dia ikan .. dah lama akak x beli nie sbb tuannya dari perak kan . setiap kali dia balik kg di pekan , ummi akak akan kirim .. :)

ok lah layan pic ini dulu pagi2 :)



popia grg & roti celup telur



sedikit tips utk dikongsi bersama :)


Banyakkan Serat dan Bijirin

Ramai beranggapan menyediakan sarapan berkhasiat mengambil banyak masa. Ia tidak semestinya betul.

Demi kesihatan, apa salahnya kita beralih daripada kebiasaan kepada sandwic roti berserat tinggi atau bijirin diperkaya vitamin serta susu dan buah-buahan segar boleh dihidang di atas meja dalam beberapa minit saja. Jika tidak sempat makan di rumah, bawalah bekal yang sudah disediakan ini ke tempat kerja.

Makanan kaya serat penting untuk melawaskan sistem perkumuhan dan mengawal berat badan. Untuk meningkatkan pengambilan serat harian, ambillah bijirin sarapan, buah-buahan dan sayur-sayuran.

Awal tahun ini, ada baiknya jika kita memulakan tabiat baru dengan mengamalkan pengambilan sarapan yang sihat secara teratur. Caranya, sediakan bahan-bahan sarapan sebelum masuk tidur dan bangun awal setengah jam supaya anda boleh menikmati hari cemerlang ! dan ingat tak lama lagi kita akan menyambut bulan2 sunat berpuasa .. semua ini adalah yg terbaik utk kita amalkan dengan mengambil
sarapan yg berkhasiat ..

38 comments:

  1. alaaaaaa sedapnya.nk roti tuuuuu.

    ReplyDelete
  2. rajin nye ummi...pos kat chinta sikit...nak roti tu gak..

    ReplyDelete
  3. dua2 feveret sy tue kak..

    ReplyDelete
  4. wat sendiri macam xsedap..
    tapi kalo orang wat...nyami2 sedap jee..nie nak kene datang umah akak nie..hehehe

    ReplyDelete
  5. umm..dap dapnyerr..mintak sikittt... :P

    ReplyDelete
  6. Lily pon selalu buat roti celup telur..mudah & sedap.. ;)

    ReplyDelete
  7. roti telur tuh menu sedap dan ringkas... sy slalu buat utk anak2 sblom gi sek...

    ReplyDelete
  8. kak... psl nak date blogger ktn tuh, sy mmg setuju sgtla klu kt tmn bdr tuh... lgpon ader playground kan??? anak2 kita mesti sonot kt situ... kita wat potluck nak tak kak????

    ReplyDelete
  9. roti celup telur tu mmg faveret anak2 saya. dalam seminggu kurang2 2 kali mesti buat...:)

    ReplyDelete
  10. roti celup telur tu kalo makan ngan gula.. peh lagi sedap. tapi xleh banyak2la, kang kencing manis lak ehehe

    ReplyDelete
  11. sodap.firdaus suka roti telur cam ni

    ReplyDelete
  12. ratu mmg peberet roti telur tu.kdg2 modified letak lada sulah sme bagai.sedap gak.

    ReplyDelete
  13. ai suker roti telur. saya ngan ayah paling suker roti telur... mak ai sampai marah sebab selalu makan.. hehehe

    ReplyDelete
  14. walaweiii sedap. menu simople tapi sedap ...

    ReplyDelete
  15. kan main sedap lagi bekalan anak ke sekolah.

    anak2 sy nnt, tk tau la mama dorang ni sempat buat bfast ke tak :D

    ReplyDelete
  16. sedap tu kak.. saya pn buat bekfes roti n telur gak pagi td..

    ReplyDelete
  17. sedapnya roti salut telur! kalo popia goreng kita xmkn.. sedapnya kak..nyum..nyum..

    ReplyDelete
  18. roti celup telo, sedap tu, anak2 akak pun suka

    ReplyDelete
  19. gud info la sis! tq..muahs

    ReplyDelete
  20. akak, cam sedap je popia tuh!!kirim le kat Kepala Batas ni sket...haha..

    ReplyDelete
  21. zue ~ haaa goog idea .. ermm sapa nak arrangekan nie .. akak ingat nak suh kak sarah najwan cari date dan akak on aje ..

    sape layie erkk blogger ktn .. nanti zue buat announce kat blog bila dapat date dari kak sarah erkk :)
    any more idea ??

    ReplyDelete
  22. eemmm dah 2 ari blasah nasi lemak ni,,

    ReplyDelete
  23. PG NI LYA MKN NASI DAGANG....

    SEDAP ROTI CELUP TELUR.. MMG FEBRET NI

    ReplyDelete
  24. munna selalu skip breakfast... tak tahu kenapa tak berapa suka makan pagi2...tapi bila anak dah sekolah nanti nak amalkan makan pagi utk diaorg...

    ReplyDelete
  25. rara ~ nanti boleh cuba dik :)

    chinta ~ huhuh kalau dekat , bole ajaaa ekekek :)

    ReplyDelete
  26. nora ~ aduhh dik dekat sgt tuu ekekke .. kalau sebelah pejabat , akak bawak bekal kita makan same2 kan :) walawehhh sodapp :))

    ReplyDelete
  27. zura ~ ermm jemput makan dik .. x tahu lah ada lagi atau tidak tuu ekekke

    adylya ~ eekek silalah kerumah dik :)

    ReplyDelete
  28. sang ratoo ~ ekekek silakan makan dik :)

    lily ~ aah dik ini bfast yg paling simple sgt2 :)

    yus ~ oh ya .. sama lah kita dik .. seminggu sekali tu wajib .. nak2 mereka bawa ke sek ..:)

    ReplyDelete
  29. amal ~ dgn gule ! huhhuuh akak x pernah pulak cuba tapi kalau cicah ngan susu tuu arwah tuk akak selalu suka makan ...

    CIMNDDC ~ semua budak2 boleh dikatakan suke kan kak :)

    ratu ~ aah dik .. kalau buat scarmble biasa akak taruk lada sulah .. kalau buat mcm nie pun sedap jugak , ada org letak bawang lada lagi :)

    ReplyDelete
  30. wah sedapnye roti celup telur tu..da lame tak wat..

    ReplyDelete
  31. bonda amani ~ haa same tu dik .. memamg makanan kegemaran kan roti nie :)

    dilla ~ ermm lepas nie buat ya dik :)

    ReplyDelete
  32. atiey ~ aah dik menu simple dan sedap :)

    iydzar ~ kekkek kena sempat dik , bila dia dah mula makan , kesian pulak kalau ke sek x bawak apa2 bekalan :)

    ReplyDelete
  33. hanim ~ ha tulah akak dah terjah dah umah anim ekeke :) sedap kan

    fiza ~ oh ya .. popia tu popia segera .. akak tinggal grg jer .. kebetulan ada kan .. lagilah inti ikan kan .. ermm yumx3 lahh dik :)

    ReplyDelete
  34. mamasyaza ~ aah kak anak2 saya cukup suke :)

    sha a.s ~ ok dik :)

    lyafrina ~ nasi dagang huhuhu dah lama jugak x makan nie :)

    ReplyDelete
  35. Alhamdullillah kenyang anak2 ieda hari nie..yer.. dah ada sarapan dari umminyaa.. :)

    ReplyDelete
  36. nak popia tu..xpernah mkn popia isi ikan

    ReplyDelete
  37. dah lama xmakan roti gorang telur macam tu..sedap nye...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...