Wednesday, March 30, 2011

bila anak2 bertanya


salam semua

pagi nie tadi hujan , hujan dengan lebatnya ... bila anak2 akak bertanya " Ibu kenapa skrg nie asal pagi jer ujan .. akak takutlah ibu .. lebat pulak tuu .. nie dah banjir haaaa " masa tu akak bukak berita pagi .. dan akak pun menjawab .. " dunia dah akhir zaman .. anak2 ibu kena selalu ingat pada tuhan .. kena rajin sembahyang , sembahyang jgn cepat2 .. kena buat baik dan jangan lawan cakap ibu dan ayah ini " ... lalu kami terdiam ....
 
Akhir Umur Dunia

Hadith: 

NABI SAW bersabda, maksudnya: "Sesiapa yang mati pada masa ia dalam keadaan taatkan Allah, beramal soleh, maka ia dibangkitkan oleh Allah hidup kembali dengan keadaan yang menyukakannya; dan sesiapa yang mati pada masa ia dalam keadaan derhaka kepada Allah, berbuat jahat, maka ia dihidupkan kembali dengan keadaan yang mendukacitakannya."

Riwayat Jabir RA

Huraian Hadith: 

Setiap perbuatan akan dibalas setimpal dengan segala perkara yang dilakukan. Sekiranya sewaktu hidup di dunia melakukan perkara yang baik dan meninggalkan perkara yang dilarang, pasti ganjaran pahala sedia menanti.
Sebaliknya, jika perbuatan-perbutan keji yang menjadi amalan hidupnya, catatan dosa pula sedia menanti. Ajal maut adalah ketentuan ilahi. Tidak terawal, atau terlewat, walaupun sedetik.
Insya-Allah pintu taubat masih terbuka, selagi nyawa belum sampai ke halkum. Sekiranya seseorang mati dalam keadaan beriman, dibangkitkan kelak dalam kedaan gembira.
Sebaliknya, apabila mati dalam keadaan derhaka, pasti dibangkitkan dalam keadaan mendukacitakan. Setiap orang dibangkitkan mengikut amalan masing-masing.

Sumber: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

ps : ujan lebat .. peyut rasa lapooo .. huhhu mcm mana nie ?? uols makan apa pagi nie :)


16 comments:

  1. haah kan kak... ujan pon dah tak bermusim skrg nih...

    ReplyDelete
  2. emm tu lah yana pn seram jugak sekang ni,bencana alam sana-sini...moga2 kita antara golongan yang bertakwa...Amin...

    ReplyDelete
  3. betul la kak...dah akhir zaman...

    cam entry sy kat blog ni haa..

    Aapa korang raa bila...

    ReplyDelete
  4. dulu2 hujan akhir2 tahun...skrg dh tak kira masa...huhu..mmg dunia dh tenat...

    ReplyDelete
  5. tak tentu masa, elok2 pagi tu panas je, tetiba tgh hari hujan lebat. past uesoknya panas terik spjg hari. betul la, dulu hujung2 tahun je musim ujan, skrg spjg tahun?

    ReplyDelete
  6. Semua kehendak Allah kan Ieda..bila2 saja dia akan bg hujan dan panas kepada kita...Semoga kita akan sentiasa saling ingat mengingati...

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Ieda

    ada atikal kata, cuaca tak menentu ni kesan drp tsunami

    Wassalam

    ReplyDelete
  8. ala comey nye...cerdik budak tu...faham situasi berlaku sknag kan...

    ReplyDelete
  9. emm tu lah petanda2 yg kecik2 dh nampak.. kalau xde kesedaran lagi xtahu lah kan kak.. insaf jer rasa.. baru sedar betapa kecik nya kita di sisiNYA

    ReplyDelete
  10. tak sarapan lagi nih kak eida..lapo perut..huhu

    ReplyDelete
  11. erm...dgr2 malaysia nk di landa gempa..betul ke..??

    ReplyDelete
  12. zaman xde musim dah ni kak..tak boleh nak agak bencana alam ni..sama2 muhasabah diri.

    ReplyDelete
  13. betul tue kak sekarang hujan pun dah x bermusim , kat sini mau banjir lagi nie asyik ujan je siang malam lak tue..

    ReplyDelete
  14. kat temerloh pun hujan je kak... semoga tak jadi banjir lepas ni... ingat tahun lepas time ni panas betul sebab masa pantangkan Yasmin... siap pasang air cond kat bilik sebab panas ... tapi tahun ini jadi musim hujan pula... semoga kita semua mati dalam keadaan beriman kepada ALLAH

    ReplyDelete
  15. tu la kan kak...skang ni pn mcm2 bencana dh jd..kena muhasabah diri la...jgn sik igtkan dunia je..

    ReplyDelete
  16. astaghfirullaha innallaha kana tawwaba...

    ya Allah, janganlah engkau matikan kami, melainkan dalam keadaan kami beriman, amin...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...