Wednesday, March 16, 2011

Nenas penyebab KEGUGURAN !


salam semua 

boleh percaya ke ?? akak x jumpa lagi fakta2 yg khas mengenai hal ini .. cuma jumpa ini sahaja bila try google .. kebetulan akak x gi lunch tadi sbb dah kenyang , akak ke gerai buah2 di sebelah kolej .. hajat nak beli buah nenas nie .. tapi terdengar bualan2 dan usikan dari adik2 kolej yg cakap kalau ngandung x leh makan mender2 masam nie .. specially nenas .. ermm sorry akak x ngandung ye .. ekkeke

oooooooo ye ke .. sbb akak pernah dgr ayat nie dari mak .. kesahihannya belum lah ada .. cuma mendengar nasihat org2 tua kan .. so memang akak selalu hindarkan makan buah nenas nie dlm mengandung , dlm pantang dan selepas habis pantang .. selepas zahrien 2 tahun baru akak berani makan .. itupunnn akak x makan selalu , jarang sgt  ..



Di berbagai suku juga dipercaya bahwa pada saat seorang wanita dinyatakan positif hamil, maka ia tidak diperbolehkan mengkonsumsi makanan tertentu (tabu) untuk menjaga perkembangan dan kelahiran yang sehat. Banyak yang percaya bahwa pada awal kehamilan, makanan yang asam atau memiliki bagian yang tajam (ikan lele, ikan pari yang berduri, dan nanas) harus dihindari karena makanan tersebut berhubungan dengan komplikasi pada kehamilan (seperti aborsi, pendarahan). Makanan yang harus dipantang (tabu) juga ditekankan untuk menghindari terjadinya tanda lahir dan juga cacat pada bayi.

uols mcm mana ?? pernah dgr yg nenas boleh menyebabkan keguguran ??


ps : tadi pagikan akak cakap akak makan roti jer sblm kuar umah , tapi dlm kul 11 tadi dapat jemputan jamuan portluck dari kawan bahagian management , soo makan apa 2 yg patut .. ermm sedappp , banyaknye makan puding ekekek .. sbb akak hantu puding :) maklumlah nak buat x pandai .. soo tgh ari nie sehingga sekarang akak x makan apa2 .. tu yg gi beli buah2 jer .. ermm balik nie aci tak akak makan nasi !!!!


41 comments:

  1. org tua2 ada ckp camtu gak, tp akak makan gak sbb akak mmg suka nenas, tp alhamdullillah setakat ni tak ada apa yg mudarat le berlaku. semua buah ada vitaminnya kan

    ReplyDelete
  2. Pernah juga dengar tapi untuk nenas yang muda saje. Yg Masak boleh je klua nak makan kut. Ntah lah, ssh nak jwb sebab sy tak pernah plak mengandung. Hehehe

    ReplyDelete
  3. pernah. sebab nenas tu kan tajam

    ReplyDelete
  4. sinonim tu kak nenas ngan keguguran tu
    org kata nenas tu tajam boleh buat gugur..org tua2 la kata..baik dgr je depa kata ape..sat lg betul2 jd susah plak kan..time awal2 peknen tu elak le..tgh2 tu dah boleh dah mkn..hehehe

    ReplyDelete
  5. penah juga dengar tapi akak makan takde apa pun..cuma makan nenas masak bukan muda..

    ReplyDelete
  6. aah slalu dgr mcm tu..n logik jgk sbb nenas kan tajam..klu xpeknen pn bole buat sakit perut..so nk selamat jgn mkn..

    ReplyDelete
  7. bergantung pada org kot..
    macam akak..preggy anak no 1, 3 dan 4..takut2 nk mkn nenas..

    tapi preggy anak ke 2..selamba ajo mkn walhal preggy stat sebulan hingga bersalin mkn nenas sebiji tuuu..

    akak ikut naluri..jika takut2 nk mkn..whatever pom mcm air tebu atau tapai or air bikarbonat..akak xmkn..jika akk berani makn..insyaAllah xde apa2 hal

    ReplyDelete
  8. salam...

    mak orang kate memang tak elok mkn nenas di awal2 kehamilan...

    ReplyDelete
  9. mak ckp cam tu gak kak tapi sy makan gak masa mengandung...tapi tak la abis sebiji setakat merasa je la..

    ReplyDelete
  10. mak munna mmg tak bagi makan nenas masa preggy ... bila dah bersalin mak mertua pula kata jgn makan sampai setahun lepas beranak...kdg2 tu terbabas je makan klu pergi kenduri...

    ReplyDelete
  11. nenas muda mmg boleh sebabkan keguguran.. sbb dia tajam..

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Ieda

    mukin kata orang2 tua ajer

    Wassalam

    ReplyDelete
  13. masa kakak saya mengandung, ada juga mak ckp camtu..masa baru2 je,pastu dlm 6 bulan keatas dah boleh makan..siap masak gulai nenas ngan ikan masin lagi..hehe..

    ReplyDelete
  14. sy memang xgemar nenas kak...

    ReplyDelete
  15. Tak tahu itu betul atau tak? tapi akak dulu pernah lamat period, lepa tu tak nak pregnant lagi, makan nenas hutan yang kecik tu, cepat je period.tak tahulah dia boleh buat org keguguran, masa tu akak lewat 2 atau 3 hari je.

    ReplyDelete
  16. mmg ni lar yg slalu didengar dpd org2 tua...sy slalunya ikut jer lgpun x minat sgt nenas ni jd x terasa sgt

    ReplyDelete
  17. hmmm eida penah jugak dengar camtue....tapi eida sangat suka nenas nie...sedap..hehehhehe...kecur air liur eida nie ha kak..hehehe..

    ReplyDelete
  18. em biasa tu utk nenas muda k.ieda.kdg2 kalau ade yg nk gugokan kandungan yg baru lagi...ade yg sampai mknn nenas.subhanallah la kan...

    ReplyDelete
  19. penah dengar gak orang2 cakap kalu makan nanas akan sebabkan gugur, tapi bila tanya ngan mak, mak cakap der lah..
    so untuk keselamatan, masz x makan pon time preggy dulu sampai lah sekarang, dah x rasa nak makan pun kecuali paceri nanas.. erm, sedapnya.. huhu

    ReplyDelete
  20. pernah dgr gak ka,sebba tajam eh?tp xdpt nk pastikan kesahihan cerita nih.

    kena tnya doc sakit puan nih O.o

    ReplyDelete
  21. biasa dgr ni kak, nenas muda katanya. saya percaya gak mende ni, sbb tu masa nak try peknen tu elak makan nenas2 ni.

    ReplyDelete
  22. dulu masa lily ngandung..mmg mak x bg lily mkn nenes..x baik katanye.. ;)

    ReplyDelete
  23. aci ade kat penang kak...

    kakakaka...

    owh, nenas...
    mak sy slalu ckp kat ibu2 mengandung...

    mak sy slalu suh sy makan nenas tu melancarkan sistem pendarahan (period)

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum akak

    kalau ikut perubatan moden.. buah-buahan bagus.. tak kira la nenas pun. kita takut nk mkn sbb mentaliti kita.. fikiran kita dh biasa di didik mcm tu kan.. adeh biasa la doktor. diaorang belajar lain.. ntah la kan. Tapi nenas memang tajam kan.. eh..

    Maiza suka nenas.. tabur ngan serbuk asam boi.. fuhhh...

    ReplyDelete
  25. pernah dgr kak pasal nenas tu..mmg kene elakkan masa peknen...nasib sy mmg xsuka nenas mentah tu..kalu nenas dimasak sy suka mcm masak pajeri tu..

    ReplyDelete
  26. Sebenarnya masa akak muda2 dulu..nenas ni pantang no 1. Sedangkan sekarang tak mengandung pun klu mkn rasa mcm tak selesa perut.. Tapi secara saintifik tu akak tak la reti nak komen dik oi.. tp pada yg mengandung tu..tak yah lah mkn..tak rugi pantang sikit.. ala bukan sedap mana pun.. chewah..sour grape betul lah akak ni..

    ReplyDelete
  27. selagi boleh makan, kita makanlah kak.. jgn sampai mcm tu sekali..

    Kak Ieda.. Astina tutup blog tau..

    Tapi Astina jenguk selalu.. Sila rindu

    ReplyDelete
  28. wah...tatau plak yg nih..jejeeje...bek2 mkn klu tym pregnt lg nnt..jg kshtn...

    ReplyDelete
  29. Saya memang tak suka makan nenas..kalau makan pun yang dibuat sayur @ lauk gulai saje

    ReplyDelete
  30. ena oulak memg suka nenas.. tp yg ena tahu ena yg dah masak ranum tu boleh je kalo nak makan tp bukan di awal kehamilan.. kalo dah banyak bulan boleh je makan.. yg muda mmeg tak bleh la kan.. tajam kata org2 tua.. eh! kata doktor juga..

    ReplyDelete
  31. masa ngandung makin kuat mkn nenas, alhamduliilah tak pape

    ReplyDelete
  32. assalamualaikum...

    saya tak pasti tp org tua2 mmg ckp begitu kerana nenas ada bisanya tersendiri..mcm ikan pari gak

    ReplyDelete
  33. Pernah sis sebab tue time mengandung memang elakkan makan nenas even teringin sangat pun memnag x akan makan..tapi tue la nak jadi sebab terminum air gas sikit je terus turun huhuhu...

    ReplyDelete
  34. org tua2 pesan camtu..maybe ada lah betulnya.tapi sy mkn juga.tp di akhir pregnancy.hihi

    ReplyDelete
  35. memang selalu dgr org ckp mcm tu....

    ReplyDelete
  36. selalu dengar dari org tua2 jer.. tapi keberkesanan xtahu la betul ke tak. nor xberapa suke makan nenas sbb ada anak mata nenas tu.. hehe

    ReplyDelete
  37. saye penah tanyer mak saye, dia cakap waktu dia pregnant dlu, dia memang ske makan nenas tp mak cakap kalau pmpuan yg rahim dia lemah, mmg xbleh makan nenas....bimbang keguguran

    ReplyDelete
  38. setuju sangat..ramai yg cakap la....

    ReplyDelete
  39. tu lah kak
    orang-orang tua memang pesan kalau mengandung jangan makan benda2 tajam mcm nenas, tapai ke apa.....

    tapi kesahihannya tu tak pasti

    takpe kak..mana yg boleh kita elakkan kita elakkan

    ReplyDelete
  40. mgm time preggy
    saya tak makan nenas
    lgpun mmg xsuke nenas

    ReplyDelete
  41. time period mmg kaseh elakkan mkn nenas ni kak..kalau makan gak harus menonggeng tak ingat sakit perut..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...