Thursday, March 10, 2011

Adakalanya ia pahit


 salam semua

semalam ku menangis ..

 

tatkala anak2 ku memujuk ku , terdengar akan perkataan ini dari mulut mereka ....

“Syurga di bawah telapak kaki ibu, 
ibu jgn menangis lagi ya "

kerana disaat itu akak merasakan akak tidak diperlukan .., sayu dan sedih menyelubungi diri lalu akak membaca dengan tenang ayat2 ini ..

Apakah wanita tidak rasa mulia dengan Hadis ini? Mengapa Rasulullah SAW memilih perkataan “di bawah telapak kaki” dan bukan “di dalam tangan” atau “di sisi” seorang ibu? Sudah tentu ini sangat menggambarkan mulianya seorang wanita di dalam Islam. Seorang yang faham tentu akan sangat memandang mulia, menghormati, membela serta berlumba-lumba untuk berkhidmat dan meng’hamba’kan diri kepada ibunya (dengan syarat segala yang dibuat itu tidak melanggar syariat). Tidakkah beruntung menjadi seorang ibu di dalam Islam? Dia tidak akan terbiar dan dipinggirkan, malah akan sentiasa dibela, dihormati dan dimuliakan oleh anak-anaknya.

maka berderailah seketika segala perasaan gundah gulana ini .. tetapi sehingga bila ?? hanya masa dan keadaan menentukannya .. semoga allah sentiasa memberikan kekuatan kepada ku , memujuk hati dalam menghadapi segala dugaan ini ..  

ps : masih memujuk hati agar tidak bersedih lagi .. aku kena kuat demi melihat wajah2 kecil anak2 tersayang ..

38 comments:

  1. laaaaa.... nape nih kak??? saya pon sedih tau baca entry akak nih... mesti ader sesuatu yg buatkn akak menangis... sabo yer kak... smoga ape jua dugaan tuh, akak dpt hadapi dgn tenang dan redha yer... senyum sket kak... peace...

    ReplyDelete
  2. yang pahit tu kdg2 ubat kan...biasalah hidup ni..yana harap akak tabah n kuat demi anak-anak yang masih memerlukan k...

    ReplyDelete
  3. HB kat sini
    napa kak...? ayu pun sedih baca entry aka..sabar ek.semua yg berlaku tu dugaan dan pasti ada hikmah sebalik apa ug berlaku tu..

    ReplyDelete
  4. salam kak ieda..
    haihhhh..
    baru dapat lolos ke blog kak ieda..
    sebelum ni asyik operation aborted jek..grrr

    jgnla sedih2..istighfar byk..
    tenangkan perasaan..nanti dah bersedia, cerita ye..muahhhh

    ReplyDelete
  5. nape ni akak? saya pun turut rasa kesedihan itu

    ReplyDelete
  6. nape kak...jgn sedih2 k...

    ReplyDelete
  7. jgn sedih2 kak....kite semua wanita yang hebat...dan kuat..=)

    ReplyDelete
  8. k Ieda sabarlah.. cinta itu sejuta rasa.

    InsyaAllah bahagia milik kak Ieda..

    ReplyDelete
  9. nape k.eida? byk2 sabar ye kak.

    Allah itu Maha Mengetahui..
    take care.

    ReplyDelete
  10. bnykkan bersabar ye kak.kita merancang.Allah pun merancang dan sebaik baik perancang itu yg diatas sana.tabah kan hati kak. :)

    ReplyDelete
  11. Betul Ieda, budak-budak ni sesekali memujuk wat kita sedih. cam anak akak, kalau tengah berselisih faham ngan suami, biasalah kita org perempuan cepat menitiskan air mata. yang tak tahan tu, dia lap air mata kita, cakap pulak, jangan sedih, jangan layan ayah tu. budak-budak ni penghibur duka lara.sabar ye Ieda.

    ReplyDelete
  12. Akak.. Saya takde anak-anak mungkin tak merase lagi.. Hmmmm.. Tapi apa pun, akak jangan bersedih sangat ya..

    ReplyDelete
  13. anak selalu menajdi pengubat hati. kerana anak kita kuat menhadapi apa saje kan.. naugerah yg tak ternilai

    ReplyDelete
  14. Moga apa jua dugaan yang mendatang harap Ieda dpt menghadapinya dengan tabah dan tenang..OK..

    ReplyDelete
  15. la haiiii ngapa kak ieda nangis.. mesti lg sedih kalau akak nangis kan??

    ReplyDelete
  16. sabarlah ieda, tabah hadapi apa saja dugaan yg melanda. akak pun kengkdg camtu. demi anak2 kita perlu tabah utk segalanya

    ReplyDelete
  17. kak CIMDDC ~ akakak huhuhhu sedih kak .. semua apa yg akak cakap betul belaka .. sama dgn apa yg ieda alami semalam .. amat menghiris hati .. terubat luka kerana anak2 .. ayat jgn layan ayah ituu sama dgn anak2 saya cakap kak .. huhuh

    ReplyDelete
  18. mamasyaza ~ tkasih kak .. ya demi anak2 kita masih disini .. demi kerana kasih sayang anak2 kita kena harungi jua .. huhu

    ReplyDelete
  19. tabahlah kak...kita jgn mudah hanyut kerana emosi...krn waktu tu setan mudah menguasai kita...sygi diri kita lebih dr org lain....sama2 kita cuba kuatkan diri ya kak...

    ReplyDelete
  20. DAN KEPADA SEMUA ADIK2 DAN TEMAN2 ALAM MAYA YG DISAYANGI ...... terima kasih tidak terhingga .. kerana segala ucapan dan kata2 pujuk anda kepada akak .. amat terharu akak menerimanya .. tkasih sekali lagi .. sesungguhnya dengan membaca kata2 kalian , terukir senyuman dalam kelapangan .. , terima kasih kerana care about my feelings .. sesungguhnya kehidupan ini amat berat utk dilalui kiranya tiada keutuhan iman didada .. dugaan itu berat dan pedih bila kita lalui sendiri .. sebagai isteri dan ibu , akak sentiasa berdoa agar perasaan duka sedih ini lari jauh dari hati .. betul kata anda semua anak2 pengubat duka lara .. melihat mereka lerai segala kesakitan dihati , anak2 lah segalanyan ..

    ReplyDelete
  21. G ~ tkasih dik .. ku ingat selalu kata2mu .. sama2 kita lalui dengan tabah ...

    ReplyDelete
  22. tersentuh dgn entry ni tp apa2pun permasalahan..laluilah dgn hati yang tenang dan tabah k...


    Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

    ReplyDelete
  23. tersentuh rasa... anak2 la penghibur duka kan... klu sudi follow sya leh?

    ReplyDelete
  24. Aduh kak touchingnya..Sedih sangat baca entri akak kali nie..semoga akak tabah dan kuat mengharungi liku2 hidup ini ye kak...

    ReplyDelete
  25. sabar ye kak..nasib baik ada anak2 jadi penghibur kan kak..

    ReplyDelete
  26. sabar eyh..setiap kesedihan itu pasti didatangkan kebahagiaan selepasnya...

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum Ieda

    Moga ieda dlm pemeliharaan Allah senantiasa
    tidak semua pahit itu racun, mungkit sebagai penawar

    Wassalam

    ReplyDelete
  28. kenapa ni kak ieda? Take care ya..

    ReplyDelete
  29. aiyakk...

    wat hepen kakak???

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum..
    My dear,
    apa yg mampu akak katakan di sini
    moga ieda sabar
    memang yang menanggung itu berat..
    Namun ingat segala yg berlaku itu
    dari ketentuan dan dugaanNya ..
    merintih dan berserah padaNya..Moga diberikan kekuatan utk ieda...

    Jangan sedih my dear!

    ReplyDelete
  31. kak kartini ~ tkasih tidak terhingga buat akak juga .. :) ieda ingat semua ini .. semoga diberikan kekuatan .. adakalanya hati dah x larat nak menerimanya kak .. tapi ieda kuatkan kerana anak2 huhu :) insyaallah kak ..

    SEMUA ~ tkasih buat h4n3 , amy , yus , bro razali , gadis , gemaishak , oriz & weidawing atas segala kata2 semangat anda kepada akak .. hanya allah akan membalas budi baik kalian .. luv u alls :))

    ReplyDelete
  32. ieda..
    nasihat akak..jika tak tertanggung akan masalah ini..pilihlah seseorg utk berkongsi..seseorg yg awk sgt percaya..

    semoga awk tabah menghadapinya..

    ReplyDelete
  33. kak sarah ~ masalah ini x dpt nak ieda luahkan , amat mendalam , bagaimana nak terangkan dan ceritakan seolah membuka pekung didada .. doakan yg terbaik buat saya .. doakan saya boleh lalui ini dengan penyelesaian saya sendiri .. doakan saya kuat semangat utk lalui semua ini kak ...

    ReplyDelete
  34. banyak2 sabar kak......jgn nangis tau!!

    ReplyDelete
  35. kak..kaseh taktau apa yg tersurat dan tersrat dhati akak..kaseh cuma berharap akak kuatkan semangat dan sabar ye kak dlm menempuh apa jua dugaan hidup..ni pesanan utk kaseh sendiri gak kak.. take care ehh..

    ReplyDelete
  36. aduhai kenapa kak ieda bersedih... apa-apa pun semoga akak tabah menghadapinya...

    ReplyDelete
  37. kenapa kak..kenapa kenapa kenapaaaaaaaaa
    cer cite cer cite..usah kau ngis2 kak..nti banjer lak blog ni...:)
    biasalah tu hidup kalo xde dugaan bkn kehidupan tu..enjoyyyyyyyyyy hahahaha

    ReplyDelete
  38. Assalam ieda,

    thanks for follwing my blog...bila baca entry u yang ni, i wonder what had happened but hope that the sky is now cleared ya... moga masalah ieda telahpun selesai dan ieda dalam lindungan Allah swt selalu..

    take care

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...