Thursday, February 10, 2011

Risau tabiat anak enam tahun


salam semua ..

huhuh risau bila baca nie tadi .. apa yg akak nak cakap kan , kita sebagai ibu bapa memang harus sentiasa peka dengan perkembangan anak2 kita , jgn lah kita abaikan apa yg baru @ apa yg dia ingin ketahui .. kerana sifat ingin mengetahui dari mereka itu amatlah tinggi , kadang tu x tercapai oleh akal kita .. huhuu bila dah jadi mcm kes ini , dah susah utk kita tanggani ..
insyaallahh

 pic mr google

SAYA mempunyai anak yang baru berumur enam tahun. Masalahnya, anak perempuan saya itu sudah pandai beronani yang dilakukannya secara senyap. 

Saya sudah memarahinya dan dan menasihatinya berulang kali, tetapi tetap dilakukannya. Saya inginkan pandangan puan untuk mengatasi masalah anak saya ini. Katanya, dia mengikut cara kawannya di rumah jiran kami. Saya amat risau mengenai masalah ini.

Pn YZ , Johor



JAWAPAN dari DR Pakar

ELOKLAH anda segera membawa anak perempuan anda berjumpa pakar psikiatri untuk rawatan, lebih-lebih lagi pakar psikiatri kanak-kanak. Jika dibiarkan, ia boleh mengundang lebih masalah sekiranya anak anda dipermainkan atau sebaliknya mempengaruhi orang lain sama ada dewasa mahupun kanak-kanak.

Ini kerana pada usia ini, kanak-kanak mudah disuruh dengan sedikit paksaan atau ugutan sahaja serta takut untuk mengatakan 'tidak mahu' walaupun sebenarnya mereka sepatutnya sudah dapat membezakan sama ada sesuatu tingkah laku atau amalan itu baik mahupun buruk. Pemerhatian pakar psikiatri melalui maklum balas terhadap soalan sewaktu temu duga bersama anak anda mungkin dapat membantunya mengenal pasti punca sebenar berlakunya tabiat itu. Lazimnya kaunseling dapat membantu tetapi ia bukanlah mudah dihentikan selepas satu temu janji sahaja. Ujian darah hormon juga mungkin akan dilakukan walaupun pada usia ini, ia masih sepatutnya pada tahap prabaligh.

sumber : DISINI

aduhh kalau jadi kat anak2 uols mcm mana ?? minta dijauhkan kan .. huhuh

 

14 comments:

  1. ish bahaya btul..kena sentiasa pantau budak2 nie...

    ReplyDelete
  2. nauzubillah..
    semoga anak2 kita sentiasa dipelihara akhlak mereka..amin

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. iskkk kecik2 pengaruh rakan bahaya btul ye..err...salam, sebenarnya dtg drop by clik HB..jemput dtg umah sya juga ye ;)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Ieda

    banyakkan berdoa

    Wassalam

    ReplyDelete
  6. zura ~ tulah dikk .. takut kan huhuh

    ReplyDelete
  7. kak alona ~ huhuhu tulah kak .. risau ieda bila baca nie tadi huhuh

    ReplyDelete
  8. izza ~ thanx dik .. sat akak singgah :))

    ReplyDelete
  9. bro rozali ~ tu lah .. kita sama2 berdoa anak2 kita dipelihara tingkah lakunya .. huhu

    ReplyDelete
  10. bahayanya budak sekecik tu dah tahu bt benda tak elok...risau tgk bdk2 skrg...jauhi la dari anak2 kita..

    ReplyDelete
  11. dasyat!!budak zmn skrg kecik2 dh pndai beronani..mcm mna lah agknya akn dtg tmbh dgn pendidikan seks yg terlalu awl di sekolah tu..

    ReplyDelete
  12. alida ~ hermm tu lah dikk risau kan .. minta dijauhkan , faktor persekitaran dan zaman dah terlalu modern lah nie .. harap kita boleh kawal anak2 kita .. dari bercampur dgn unsu2 mcm nie huhu

    ReplyDelete
  13. fiza ~ yer dikk pendidikan seks punn satu .. zaman dulu2 x der pun , molek elok jer org dulu2 .. x der terpesong jauh punn ..

    ReplyDelete
  14. ya allah...mintak dijauhkan la dari anak2 kita.... ermm salah dapat kawan la tuh.. ajar bukan2.. tapi yg peliknya..dari mana anak jiran tu belajar menda bukan2 nih..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...