Monday, February 14, 2011

Minyak Ikan Tidak Meningkatkan Kecerdasan !


 salam semua 

haa tadi balik dari ke pejabat hubby akak ke farmasi .. beli sikit brg2 personal , ekekek dah lama x beli kan .. tgh akak beli tuu akak terdengar seorang akak bertanyakan adik di farmasi tuu ermm ada jual minyak ikan utk kecerdasan otak tak ?? ermm akak pelik jugak ada ker ??

setahu akak lah minyak ikan nie banyak utk meningkatkan metabolisma dlm badan , dan mengembalikan keletihan dlm badan .. tapi bila akak tuu tanyer budak farmasi tuu jadi macam pelik .. budak farmasi tu pun, tunjuk lah salah satu minyak ikan jenis kapsul kepada akak tuu .. bila akak tu belek2 dia x jadi beli sbb mungkin keterangan kurang jelas @ mahal ..

ermm akak x pernah beli minyak ikan utk anak2 akak .. selalunya anak2 akak mengamalkan makan kismis pagi2 .. kerana akak percaya makan kismis boleh menguatkan minda dan daya ingatan kita .. dari situ anak2 akan mendapat support dlm mentelaah pelajaran .. ker akak silap .. :) 
ermm balik nie akak google lah pasal minyak ikan dlm bentuk kapsul nie .. dan ini yg akak jumpe :)




London School of Hygiene and Tropical Medicine melakukan penelitian tentang manfaat minyak ikan ini selama dua tahun. “Penemuan ini penting karena banyak orang menganggap memakan minyak ikan akan meningkatkan kemampuan  fungsi otak mereka,” kata Dr. Alan D. Dangour, peneliti di sekolah itu kepada Reuters.

Penelitian ini dilakukan dengan membahagikan 748 lelaki dan wanita menjadi dua kelompok. Kelompok pertama diberi makan lebih banyak suplemen EPA dan DHA yang mengandung minyak ikan. Kelompok lainnya tidak. Selama dua tahun mereka dipantau, dan tidak ada perkembangan yang bererti atas aktifitas kognitif otak kedua kelompok ini.

Dr Dangour mengaku tidak dapat menjamin keupayaan serupa dilakukan dengan jangka waktu lebih panjang. Ia juga menyebut minyak ikan juga belum tentu memanjangkan umur seseorang. Ia hanya menegaskan, “tidak ada buktian yang menguatkan minyak ikan boleh membantu fungsi kognitif otak, sedangkan ia  melakukan penelitian yang kerap ,” katanya.

sumber : tempo

artikel bukti : DISINI

ps : huhuhu banyak nyer kain nak kena lipat .. ada sapa2 nak tolong ??? :))


16 comments:

  1. Selalu mak ngan ayah saya bagi makan minyak ikan pon sebab untuk sistem ketahanan badan.. Supaya tak senang kena demam, selesema, batuk.. Heee..

    ReplyDelete
  2. bestnya akak cuti.....jeles eida taw..huhuhuhu

    ReplyDelete
  3. farhana ~ haa tulah .. dah ada bukti tuu yg akak cam x caya kan .. kena selidik dulu dah ada bukti nie baru percaya .. :)

    ReplyDelete
  4. eida ~ ekekkeke jgn jeles2 :)

    ReplyDelete
  5. eh, setau saya minyak ikan ni utk kesihatan fizikal saja kan...x pernah dgr lak utk kecerdasan minda...
    kak, kalau saya, lipat kain no hal, tapi gosok baju mmg malas yg amat...x suka!! gosok baju keje my hubby..hehehe...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Ieda

    minyak ikan popular drp dulu lagi.
    dulu2 punya minyak ikan, kalau nak makannya, kena tutup hidung...he he

    Wassalam

    ReplyDelete
  7. erm...xpnah ambik minyak ikan...

    ReplyDelete
  8. wahida ~ waa untuk nyer dikk hubby pandai lipat baju ekekek
    tahniah bukan senang lelaki nak lipat baju tau .. kira wa beruntung !

    ReplyDelete
  9. bro rozali ~ yes bro dulu2 nyer minyak ikan memang berbauuu huhuh

    ReplyDelete
  10. zura ~ tu lah dikk akak pun x pernah amik minyak ikan .. erghh x tahu rasa mcm mana .. :))

    ReplyDelete
  11. saya pun tatau kalau myk ikan utk kecerdasan otak..maybe akak kat farmasi tu tersalah info agaknye..scott imulsion sedap jugak..hehehe

    ReplyDelete
  12. kecik2 dulu slalu makan scott imulsion gak..best

    ReplyDelete
  13. tp myk ikan ni mahal kan..nak telan pun susah besau sgt..hehehe.. better beli kismis kan..

    ReplyDelete
  14. sang ratoo ~ haa tu lah , pelik kan budak tuu boleh tak tahu .. ermm

    ReplyDelete
  15. norfa ~ haa akak tahu pasal scoot tuu .. tapi memang utk tumbesaran bukan utk minda .. :)

    ReplyDelete
  16. liyana ~ aah dik better kismis dari kapsul minyak ikan nie :)

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...