Friday, February 18, 2011

MENCARI KETENANGAN HATI


salam semua 

di pagi jumaat ini , ku mohon ketenangan hati melalui kehidupan hari ini dan selamanya .. bila hati resah dan x menentu pastinya kita memohon kepada allah supaya semua perasaan itu di buang jauh dari kita , mgkin kita tidak perasan apa yang allah cuba menduga kita , kita hanya mampu menerima dan berdoa agar allah memberikan kita kekuatan utk mengharunginya .. aminnn

Ketenangan itu dicapai melalui zikrullah. Namun zikrullah yang bagaimana dapat memberi kesan dan impak kepada hati? Ramai yang berzikir tetapi tidak tenang. Ada orang berkata, “ketika saya dihimpit hutang, jatuh sakit, dicerca dan difitnah, saya pun berzikir. Saya ucapkan subhanallah, alhamdulillah, Allah hu Akbar beratus-ratus malah beribu-ribu kali tetapi mengapa hati tidak tenang juga?”
 
Zikrullah hakikatnya bukan sekadar menyebut atau menuturkan kalimah. Ada bezanya antara berzikir dengan “membaca” kalimah zikir. Zikir yang berkesan melibatkan tiga dimensi – dimensi lidah (qauli), hati (qalbi) dan perlakuan (fikli). Mari kita lihat lebih dekat bagaimana ketiga-tiga dimensi zikir ini diaplikasikan.
 
Katalah lidah kita mengucapkan subhanallah – ertinya Maha Suci Allah. Itu zikir qauli. Namun, pada masa yang sama hati hendaklah merasakan Allah itu Maha Suci pada zat, sifat dan af’al (perbuatannya). Segala ilmu yang kita miliki tentang kesucian Allah hendaklah dirasai bukan hanya diketahui. Allah itu misalnya, suci daripada sifat-sifat kotor seperti dendam, khianat, prasangka dan sebagainya.

" Hati adalah sumber dari segala-galanya dalam hidup kita, agar kehidupan kita baik dan benar, maka kita perlu menjaga kebersihan hati kita. Jangan sampai hati kita kotori dengan hal-hal yang dapat merosak kehidupan kita apalagi sampai merosak kebahagiaan hidup kita di dunia ini dan di akhirat nanti. Untuk menjaga kebersihan hati maka kita juga perlu untuk menjaga penglihatan, pendengaran, fikiran, ucapan kita dari hal-hal yang dilarang oleh Allah SWT. Dengan menjaga hal-hal tersebut kita dapat menjaga kebersihan hati kita. Dengan hati yang bersih kita gapai kebahagiaan dunia dan akhirat. "


ps : pagi ini nak bfast nasi lemak lahh .. terasa nak makan nasi lemak cafe kolej .. ekkeke , hermm semoga apa yg dirancang berjalan dengan lancarnya .. amin :)


32 comments:

  1. terima kaseh kak.. entry ni sgt bermakna...

    ReplyDelete
  2. entry yg sgt membantu ketika ini sb hati panas di pagi hari jumaat ni sebab ade org hina nama anak saya..geram!

    ReplyDelete
  3. Semoga dihari yg indah ini..hati kita sentiasa tenang..dijauhi dr segala mslh..& semoga apa yg dirancang berjln dgn lancar..AMIN!

    ReplyDelete
  4. berzikir mmg dpt tenangkan hati =)

    sy pn dh lamaaaaaaaaaaa xmkn ns lemak..nk cikittttt~ ^_^

    ReplyDelete
  5. entry sejuk di pagi jumaat yg mulia ni kak hehheheh...

    lieya pun bekpes nasi lemak kak....nasi lemak bungkus jek yg singgit sengah tu...sodap!

    ReplyDelete
  6. moga tercapai kudrat utk ketenangan yg dicari.

    ReplyDelete
  7. yela sptutnye bukan time susah je bru kite nk berzikir.baik solat....berdoa...berzikir smenye kena kusyuk...kalau tak mmg tak kan tenang...kalau boleh sntiasa jdkan amalam harian...

    ReplyDelete
  8. sharing is caring kan uols...thanks 4 the infor :)

    ReplyDelete
  9. السلم عليكم ورحمة الله

    Maaf nak beritahu masa bukak blog anda, terpapar message seperti di bawah ini:

    The website at iedaimmi.blogspot.com contains elements from the site www.norfanil.com, which appears to host malware – software that can hurt your computer or otherwise operate without your consent. Just visiting a site that contains malware can infect your computer.

    ReplyDelete
  10. hati, mata dan fikiran semuanya saling berkait..

    sebab tu bila mata nampak sesuatu yg tak berkenan tu terdetik dihati dan fikiran pun mulalah pikir macam2....subhanallah....

    ReplyDelete
  11. N3 yang menarik..

    Hmm..nasik lemak..hmm.nyummy..sedap.. :)

    ReplyDelete
  12. wah n3 yg menarikkk

    dah sihat ye...alhamdulilla...
    apa pun makan jgn terlalu kenyang ye

    ReplyDelete
  13. gud N3 kak...moga2 hari nie akan lebih bermakna dari hari2 sebelumnya..amin...

    ReplyDelete
  14. ketenangan dtg dari hati yg ta ada masalah k'ieda...;d...nice entry....slmt hari jumaat ya...;d

    ReplyDelete
  15. Nice entri sangat bermakna sekali..

    ReplyDelete
  16. Ya Allah kak...di kala ini hati g dilanda ribut taufan..sukarnyaa nk cari ketenangan tu...InsyaAllah akan memperbanyakkan zikrullah...huhu

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah..semoga diberikan ketenangan hati..

    ReplyDelete
  18. cara terbaek untuk mencari ketenangan adalah berzikir

    ReplyDelete
  19. muhasabah diri lepas baca entry ni .. thanks kak ieda

    ReplyDelete
  20. entry yg sangat berilmiah di hari jumaat ini..tq

    ReplyDelete
  21. MUNNA TAG KAK IEDA UTK GA NI

    http://anakdaraku.blogspot.com/2011/02/smiley-baggy-giveaway.html

    ReplyDelete
  22. sgt setuju ngan akak..
    tenang yang abadi:)

    ReplyDelete
  23. bila hati bersih, barulah ada ketenangan kan kakieda

    ReplyDelete
  24. agree, berzikir insyaAllah menenangkan hati kita kan kak.. :)

    ReplyDelete
  25. Bagus entry ni, bagi orang yang lalai cam akak ni tersedar.

    ReplyDelete
  26. mahu mencari ketenangan hati saat2 ini. huhu. serabutnya sis, terasa nak tidur je.

    ReplyDelete
  27. Betul tu kak...:)
    Nak tenang hati,jgn lupe bace zikrullah selalu..Baca yassin tiap2 malam..lgi tambh2 tenang hati..:)

    ReplyDelete
  28. semoga hati kita sentiasa tenang..

    ReplyDelete
  29. thanks atas pringatan ni,
    sam2 kte mncari ktenangan hati
    dan merebut halawatul iman..

    :)


    Terbaru:
    Kamu yang sepatutnya terdahulu mengerti
    Roda kehidupan berkisarkan penerimaan jiwa

    ReplyDelete
  30. dekatkan diri dgn Allah, insya Allah kita tenang :)

    ReplyDelete
  31. moga hari ini lebey baik dr semalam.. :)

    ReplyDelete
  32. semoga hati kita dipeliharaa...aminn....

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...