Monday, February 28, 2011

Makan JAMU tak ??


salam semua

haa nak tanya uols , selain pil2 supliment uols suka makan jamu tak ??
kelmarin akak ada lah terbaca satu artikel pasal Jamu Mak Dara dalam satu paper nie .. x berapa menyakinkan .. terus akak search dalam google 
.. ermm baru lah merasa sedikit yakin ..

walaupun akak x makan jamu2 nie .. sbb akak dah makan maajun yg dibuat oleh nenek saudara akak .. tapi Jamu Mak Dara nie salah satu jamu yang amat2 bagus dan membantu kaum wanita khususnya .. banyak cerita2 dan pengalaman2 yg akak dpt baca pasal jamu ini .. ok kalau uols nak cuba atau nak baca bolehlah google aja .. :)


Tip Ibu Halimah
  • Apabila megambil jamu, jangan amalkan minum air kelapa kerana ia akan meneutralkan semula badan
  • Untuk wanita lepas bersalin, pegambilan jamu boleh dimulakan pada jari ketujuh selepas melahirkan anak sehingga habis tempoh berpantang.
  • Wanita yang bersalin secara pembedahan, digalakan mengambil jamu selepas 2 atau 4 minggu setelah luka pembedahan pulih
  • Amalan berpilis bertujuan menghalang darah meroyan naik ke mata manakala bertungku dan berbengkung pula dapat merapatkan pintu rahim
  • Dalam tempoh 44 hari berpantang. jangan bersama dengan suami untuk  mengelakkan kerosakan faraj.
  • Sekiranya mendapati diri hamil, elakan mengambil jamu atau sebarang ubat-ubatan lain.
  • Apabila usia mencecah 40 tahun, kurangkan pemgambilan makanan laut sebalikanya lebihkan ulam-ulaman
  • Bagi wanita, kurangkan pengambilan makanan dan minuman sejuk utnuk mengekalkan kesihatan
  • Jangan amalkan makan bersulamkan air kerana ia boleh menyebabkan perut buncit

kita org perempuan ini kena selalu jaga kesihatan dan kecantikan .. x kira luar atau dlm .. tapi lebih titik beratkan dalaman ok .. sbb dalaman ini nak pakai lama .. bagi yg sudah berkahwin lah .. yg belum pun apa salahnya .. jaga dan terapi ia secukupnya .. barulah bila suami mendapatkan kita dia akan tersenyum puas :)


ps : mlm tadi akak lupa makan maajun akak tu .. nina siap cakap .. " eh ibu x makan ubat ibu ker mlm nie " ekekkekek sabor jerlah anak dara aku tuuu .. ( dlm hati bagusnyaaa , dah ada org perasan akak makan maajun ekekek )

27 comments:

  1. eli menten minum air cocoa collagen..seb la air tu sedap hehehhe

    bestnya akak mkn jamu dr tok sedara sendiri..lg yakin kan

    ReplyDelete
  2. haha..xkira laki ke perempuan kena jaga..jom kita pakat suh lagi pom makan jamu..hahaha..

    ReplyDelete
  3. baru bercadang2 nak mkn jamu makdara ni..barulah leh feeling2 Terdiva.. :)

    ReplyDelete
  4. kawan ada jugak cadangkan amy makan jamu nie tapi amy x berani nak makan dah.ini sebab masa anak dara amy memang seorang yang kuat makan jamu.. Amy beli dari mak kak zarina zainuddin.. sebab nak jaga body so jamu memang peneman amy tapi bila dah kawen mengandung dan gugur mula terfikir adakah ia efect dari jamu yang amy makan dulu. sampai sekarang dah x berani nak makan...

    ReplyDelete
  5. takut sebenarnya makan jamu ni. org kata panas..nanti susah nak mengandung. tak tahu la betul ke tak..

    ReplyDelete
  6. Salam Ieda, dulu2 makan gak tapi tak tahan sebab panas, at last stop makan. mengenai Choc Ball tu, kalau Ieda nak akak boleh buat tapi segan lah sebab tak cantik hasilnya. Kalau Ieda nak sekarang akak buat jual Choc. Chip cookies tu. 1 botol akak jual RM20. Resepi dia baru2 ni ada akk letak

    ReplyDelete
  7. tq for sharing akak,
    org pempuan nie mmg nak kena jaga kan,
    dari sebelum kawin sampailah dah kawin,
    hihihihi

    ReplyDelete
  8. hmmmm.. saya suka dengan nona roguy. tapi itulah kena maintain air putih banyak. kalao tak boleh buat kulit kering. panas kan... tingin juga nak cuba collagen yg macam2 kat kedai tuh

    ReplyDelete
  9. wow! gud info ni akak. akak skang mkn jamu mak dara tu ker??

    ReplyDelete
  10. sy mmg mkn jamu mak dara ni , jamu dia tak sepanas jamu2 lain yg sy pernah try, mmg suami pon tanya sy mkn apa, hehehehehe

    ReplyDelete
  11. jamu nie mmg baguss...aku skrg x mkn jamu dahh...takut ader masalah dalaman....al maklum ler...jantung x baper sihat nie..takut nak mkn mcm2...huhuhu

    ReplyDelete
  12. eliz ~ eermm aah .. ermm oh cakap cocoa collegen tu ok .. cuma akak x pernah cak cari sumber kesahihan dia :)

    ReplyDelete
  13. MTD ~ ekekkek kebetulan kan dikk .. barulah sama2 DIVA :))

    ReplyDelete
  14. amy ~ nanti akak try search jamu memrbahaya tak utk org yg nak ngandung .. tapi maajun tuk akak x bahayakan langsung , tidak dilarang bagi mereka yg baru kawin .. malah amat2 bagus sekali .. nanti ya amy :)

    ReplyDelete
  15. mcm best je kak...

    tersenyum puas ye...hehehehe...

    *hb

    ReplyDelete
  16. kak aidah ~ nak kak .. nanti ieda ke rumah akak :)

    ReplyDelete
  17. wanie ~ ur welcome dik :)

    ReplyDelete
  18. atiey ~ hermm tulah org cakap collegen tu bagus .. akak x pernah cuba jadi x tahu keberkesanan dia :)

    ReplyDelete
  19. normaliza ~ nanti akak try tgk ya dik :)

    ReplyDelete
  20. nmo2 ~ eh x makan jamu MD nie .. akak makan maajun yg tuk saudara buat sendiri .. giling sendiri :)

    ReplyDelete
  21. hidayah ~ oh ya .. waa sudah terbukti :)) bagus2 dik teruskan ..

    ReplyDelete
  22. farra ~ ekekek aah .. best kalau baik utk kesihatan :)

    ReplyDelete
  23. azue ~ hermm ikut lah nasihat dr .. kalau dah ok suk2 leh makan kan :)

    ReplyDelete
  24. lieya rajin jugak kak berjamu2 nie.....dulu rajin mkn jamu mustika ratu...lieya tak reti sgt, ikut ape mak mkn jek heheeheheh....

    lepas ni nak try gak jamu mak dare nie....tgu abis pantang...mauu pasang badan kikikiki

    ReplyDelete
  25. lieya ~ haa leh jer cube semua tapi kena hati2 takut x sesuai kan .. panas memang panas tgk jugak jamu ape kann :)

    pasang badan tu perlu dikk .. supaya lebih meriahhh ekekeke

    ReplyDelete
  26. munna mmg tak boleh telan jamu2 ni.. time pantang macam ubat mak bagi tak makan pun... klu pil kapsul nak lah...

    ReplyDelete
  27. akak masih setia ngan pil maharani, keluaran Hai O, mmg sesuai sgt ngan akak

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...